Rusia interzice „Memorial”, cea mai importantă organizație care cerceta crimele KGB și ale stalinismului. ONG-ul e acuzat că promovează extremismul și terorismul

0
408
Organizația Memorial supraviețuia de 30 de ani în Rusia, cercetând subiecte tabu în societatea acestei țări

Curtea Supremă a Rusiei a dizolvat marți organizația “Memorial”, cel mai important ONG din țară care apăra drepturile omului și cerceta crimele KGB și ale stalinismului, scrie euronews.com. „Execuția” a fost comandată de regimul Puțin sub acuzația că ar fi încălcat legea privind agenții străini.
ONG-ului “Memorial” i s-au adus acuzații de-a dreptul stupide: că promovează extremismul și terorismul. Judecătoarea Alla Nazarova a anunțat, citată de TASS: „Cererea Procuraturii Generale de dizolvare a Societății Internaționale Istorice și Educaționale «Memorial» a fost aprobată”.

Reprezentanții ONG-ului au anunțat deja că vor contesta sentința la o instanță superioară. Avocata Maria Eismont a spus: „Considerăm că decizia Curţii Supreme din Rusia, care a admis cererea Procuraturii Generale de a dizolva Memorial International, este ilegală şi nefondată şi o vom ataca“. Jan Raczynski, directorul ONG-ului “Memorial”, a comentat: “Acesta este un semnal negativ care arată că societatea și țara noastră se îndreaptă în direcția greșită”.

Cercetările făcute de ONG asupra crimelor epocii staliniste și ale poliției secrete sovietice i-au scos din minți pe procurori și pe mai-marii regimului Puțin. Procurorul Alexei Jafiarov a fost dezlănțuit marți, în fața instanței. Acesta a acuzat „Memorial” că „arată o imagine falsă a URSS, ca stat terorist”, și că „denigrează memoria” luptătorilor din Al Doilea Război Mondial, încercând să „reabiliteze criminalii naziști”.

Procuratura n-a cerut doar dizolvarea ONG-ului pe motiv că ar fi „agent străin”, dar a acuzat și centrul rus pentru drepturile omului „Memorial” că promovează „terorismul și extremismul”.

Această organizație a fost încă din 2016 declarată agent străin de regimul Puțin – asta însemnând că autoritățile o acuză că ar acționa împotriva intereselor Rusiei și ar fi finanțată din străinătate.

Memorial funcționează încă de la căderea regimului sovietic și cercetează evenimente tabu în societatea rusă, precum epurările din epoca lui Stalin, dar și acte de represiune comise după venirea lui Putin la putere, în 2000.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Caricatura unui stat: Parlamentul României a fost spart de un irlandez beat care căuta hotelul

* Liiceanu dă de pământ cu Iohannis: „Ne-a luat perspectiva istorică. Vorbele spuse de el n-au avut niciodată acoperire. Nimeni nu poate să ştie cum vom ieşi din depresia de stat mafiotizat în care ne aflăm”

* Iohannis, desființat: „Trădarea din 2021 a distrus complet speranța și încrederea. Ne confruntăm cu o restaurație a regimului ticăloșilor“

* Radu Gologan, profesorul olimpicilor, îi cere lui Grindeanu să arate cartea. „În matematică nu există minciună și fals. Există demonstrație. Vă rog să o faceți!“

* GRIGORE CARTIANU – Poveste de Crăciun: Cârnațul

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Rusofilul Cozmin Gușă insinuează că Ambasada SUA s-ar ocupa cu otrăvirea „patrioților” de tip George Simion!

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Mișcare de maximă gravitate: CCR aruncă România în afara UE, nerecunoscând supremația legislației europene! Dorneanu respinge o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (42) / „Cu picioarele rupte să vină, că-l aduc arestat!”

* Cum e „virusată” Europa de Kremlin: fostul premier francez François Fillon, numit în stafful celei mai mari companii petrochimice din Rusia

* Oana Sârbu, în doliu. Actrița din „Liceenii” și-a pierdut tatăl: „Dacă aveai încă un pic de răbdare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here