CCR spune că partidul-fantomă al lui Dan Voiculescu nu are dreptul să primească bani de la buget… dar e posibil, totuși, să fie subvenționat!

0
1291
Dan Voiculescu, proprietarul unui partid care a luat 1% la alegerile de anul trecut, dar pe care președintele țării și partidele guvernamentale vor să-l bage la finanțarea din bani publici

Încercarea coaliției PSD-PNL și a președintelui Klaus Iohannis de a băga partidul-fantomă PPU-SL (Partidul Puterii Umaniste- Social Liberal) pe lista celor subvenționate de la bugetul de stat pare să fi eșuat… sau nu! Ca urmare a sesizării USR, Curtea Constituțională a decis marți că mini-formațiunea lui Dan Voiculescu nu întrunește condițiile legale decât dacă Parlamentul schimbă legea.

PSD, PNL și, spun surse politice, președintele Iohannis au căzut de acord să conecteze la banii publici și partidul-televiziune al lui Dan Voiculescu, ideologul noului USL. Doar că era ilegal, deoarece PPU-SL n-a făcut pragul electoral de 5%, ca să intre în Parlament, strecurând acolo câțiva oameni ascunși pe listele PSD.

Amendamentul la Legea Bugetului fusese depus oficial de cei 4 deputați PPU-SL, iar PSD și PNL l-au votat.

Fidelă ostilității sale declarate față de USR, Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate făcută de acest partid, formulând însă răspunsul în așa fel încât să declare ilegal și amendamentul!

Însă Valer Dorneanu și ceilalți judecători consituționali PSD-iști au dat, în răspunsul lor, și soluția: PPU-SL va benefica de banii de la buget după ce Parlamentul modifică Legea 334/2006. Așa că acum e de așteptat ca social-democrații și liberalii să acționeze în Parlament pentru a modifica legea respectivă.

Deputatul Mihai Badea, de la USR, a scris însă pe Facebook că rezoluția CCR mai conține o capcană și că PPU-SL va primi banii deoarece formularea este ambiguă. Textul Legii Bugetului a fost declarat constituțional de CCR, iar în el e inclus amendamentul declarat neconstituțional. Este un non-sens, dar judecătorii au procedat astfel „să nu se încrunte ficusul de la Cotroceni”, spune Badea.

Fiind declarat constituțional și publicat în Monitorul Oficial, bugetul pe 2022 produce efecte și, deci, PPU-SL va intra la plată de la resursele statului, spune deputatul USR.

De ce spune deputatul Mihai Badea că Dan Voiculescu va primi totuși banii de la stat, deși CCR a declarat pe ocolite ilegal acest lucru

„Nici măcar în privința finanțării ilegale a partidului infractorului Dan Voiculescu, unde au căzut de acord că avem dreptate, n-au avut curajul să spună lucrurilor pe nume. În loc să admită pe față argumentele contra articolului 54, CCR a pronunțat o soluție de respingere, cu mențiunea că acesta este neconstituțional dacă Parlamentul nu modifică legea finanțării partidelor înainte să-l pună în aplicare.

Mai exact au zis că „dispozițiile art. 54 din Legea bugetului de stat pe anul 2022 sunt constituționale în raport cu critica de neconstituționalitate extrinsecă formulată numai în măsura în care aplicarea lor se realizează după o eventuală modificare sau completare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale”, ceea ce este practic același lucru, spus de-a-ndoaselea.

Numai că Parlamentul nu poate amâna decât prin lege aplicarea unui articol publicat în Monitorul Oficial și pe care CCR nu l-a declarat neconstituțional. Normal era ca CCR să admită obiecția și proiectul să revină în Parlament pentru o reexaminare, ori în sensul prorogării intrării în vigoare a articolului 54 cu un anumit număr de luni (timp în care Parlamentul să modifice în mod corespunzător legea finanțării partidelor), ori în sensul eliminării articolului 54 (varianta ideală).

Așa însă, doar ca să nu se încrunte ficusul de la Cotroceni, CCR emite o decizie confuză, contrară rolului său constituțional. Vreau și eu să văd cum va putea Autoritatea Electorală Permanentă să refuze efectuarea de plăți către PPU-SL, câtă vreme va exista un text de lege în vigoare care o obligă să facă exact asta.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Caricatura unui stat: Parlamentul României a fost spart de un irlandez beat care căuta hotelul

* Liiceanu dă de pământ cu Iohannis: „Ne-a luat perspectiva istorică. Vorbele spuse de el n-au avut niciodată acoperire. Nimeni nu poate să ştie cum vom ieşi din depresia de stat mafiotizat în care ne aflăm”

* Iohannis, desființat: „Trădarea din 2021 a distrus complet speranța și încrederea. Ne confruntăm cu o restaurație a regimului ticăloșilor“

* Radu Gologan, profesorul olimpicilor, îi cere lui Grindeanu să arate cartea. „În matematică nu există minciună și fals. Există demonstrație. Vă rog să o faceți!“

* GRIGORE CARTIANU – Poveste de Crăciun: Cârnațul

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Rusofilul Cozmin Gușă insinuează că Ambasada SUA s-ar ocupa cu otrăvirea „patrioților” de tip George Simion!

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Mișcare de maximă gravitate: CCR aruncă România în afara UE, nerecunoscând supremația legislației europene! Dorneanu respinge o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (42) / „Cu picioarele rupte să vină, că-l aduc arestat!”

* Cum e „virusată” Europa de Kremlin: fostul premier francez François Fillon, numit în stafful celei mai mari companii petrochimice din Rusia

* Oana Sârbu, în doliu. Actrița din „Liceenii” și-a pierdut tatăl: „Dacă aveai încă un pic de răbdare”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here