Radu Gologan, profesorul olimpicilor, îi cere lui Grindeanu să arate cartea. „În matematică nu există minciună și fals. Există demonstrație. Vă rog să o faceți!“

4
5924
Sorin Grindeanu tace în fața cererilor făcute de confrații matematicieni de a face public volumul despre care spune că l-ar fi publicat în 2002. FOTO: G4Media.ro

Se înmulțesc vocile din rândurile comunității matematicienilor care-i cer imperativ lui Sorin Grindeanu, ministrul PSD al Transporturilor, să scoată cartea pe care pretinde în CV că ar fi scris-o. Celebrul Radu Gologan, profesorul lotului olimpic de matematică și președintele Societății Române de Științe Matematice, îi cere politicianului să-și respecte meseria de bază (Grindeanu spune că e matematician) și să facă demonstrația.

Apelul lui Radu Gologan vine la doar câteva zile după ce 40 de profesori universitari i-au cerut același lucru lui Grindeanu: să doneze Bibliotecii Naționale cartea de matematică prezentă în CV-ul său. Grindeanu tace, sperând probabil că lumea va uita.

Profesorul Radu Gologan, apeluri rămase fără ecou: „Vă rog să-mi răspundeți public care e definiția unei măsuri cu valori complexe și în ce context ați folosit-o în carte”

Profesorul Radu Gologan nu se lasă însă cu una, cu două. Miercuri, 22 decembrie, a făcut un prim apel public către vicepremierul PSD: „Domnule ministru Grindeanu,
Absolvent la Universitatii de Vest, va rog sa imi raspundeti public care e definitia unei masuri cu valori complexe si in ce context ati folosit-o in carte. Rog o minima rigurozitate matematica, de absolvent cu un conducator deosebit: prof. Gaspar“.

Pentru că n-a primit răspuns, Radu Gologan a revenit joi cu o nouă solicitare:

„Domnului Ministru și fost Prim Grindeanu,
Dragă domnule absolvent de matematică, probabil că ați invățat de la distinșii dumneavoastră colegi și dascăli că în matematică nu există minciună și fals. Există demonstrație. Vă rog să o faceți.

Ați mai învățat ceva de la profesorii dumneavoastră, matematicieni: scuze am făcut un raționament greșit“.

Sorin Grindeanu este al doilea ministru din Cabinetul Ciucă prins la înghesuială în privința CV-ului, după ce s-a demonstrat că liberalul Florin Roman nu scrisese nicio carte de informatică și nici nu absolvise Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, așa cum se lăuda. Florin Roman a demisionat, până la urmă, fără să-și recunoască însă vina – a motivat că ar fi victima grupurilor de interese care vizează bugetul din PNRR de 1,8 miliarde euro destinat digitalizării administrației.

Cartea de matematică a lui Grindeanu e de negăsit. Nimeni n-a citit-o și n-a auzit de ea

La scurt timp s-a răspândit vestea că și Sorin Grindeanu ar avea probleme cu CV-ul. El spune că ar fi publicat, în 2002, cartea de matematică „Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă“, fiind coautor alături de tatăl său, Nicolae Grindeanu. Volumul ar fi apărut la „celebra” Editura Ionescu, dar nu poate fi consultat în nicio bibliotecă publică. Nimeni n-a citit-o și comunitatea matematicienilor a reacționat cu surpriză la vestea că ar exista așa ceva.

Sorin Grindeanu a apărut într-o conferință de presă în care a fluturat cartea, lansându-se apoi în atacuri la adresa primăriței USR de la Sectorul 1, Clotilde Armand. N-a dat însă nimănui volumul, să-l răsfoiască.

Matematicienii nu s-au lăsat așa repede impresionați. 40 de profesori de matematică din elita comunității au semnat o scrisoare deschisă în care i-au cerut lui Grindeanu să doneze 7 exemplare la Biblioteca Națională, pentru a putea fi studiate, deoarece nimeni n-a văzut până acum cartea. „Atâta timp cât cartea «Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă» de Nicolae Grindeanu și Sorin Grindeanu, Editura Ionescu (2002) nu poate fi consultată într-o bibliotecă publică, aceste motive de îndoială legate de existența ei produc un rău mult mai mare decât binele adus de contribuția unui om la actul de guvernare“, scriu cei 40 de matematicieni în scrisoarea lor. Volumul nu se regăsește nici la Institutul de Matematică al Academiei Române, ceea ce face și mai dubioasă întreaga poveste.

Sorin Grindeanu n-a răspuns până acum solicitărilor de a pune la dispoziția publicului și a confraților matematicieni opera sa din 2002.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cine sunt cei patru parlamentari AUR cu care-i amenința ziaristul vulgar pe procurorii DNA: doi foști marinari, un jurist și o asistentă medicală

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Rusofilul Cozmin Gușă insinuează că Ambasada SUA s-ar ocupa cu otrăvirea „patrioților” de tip George Simion!

* AGENȚII HAOSULUI (1). Leșinata Revoluție Neofascistă. De ce au eșuat Batalioanele de Asalt ale AUR în tentativa de ocupare a Parlamentului

* Nemernicia propagandiștilor PSD: îi compară pe huliganii AUR cu protestatarii anticorupție din 10 august

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Mișcare de maximă gravitate: CCR aruncă România în afara UE, nerecunoscând supremația legislației europene! Dorneanu respinge o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene

* Inspecția Judiciară i-a pregătit lui Cristi Danileț o nouă execuție. După ce l-a făcut „infractor TikTok”, îl bagă la „magistrați politici”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (39) / Variantele morții lui Milea

* Părinții lui Nicolae Ceaușescu sunt pictați pe pereții bisericii din Scornicești. Andruță și Alexandrina stau lângă Mihai Viteazul și Tudor Vladimirescu

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.