Românii care se repatriază din Marea Britanie primesc bilet de avion și 2.000 de lire sterline

1
8292

Cetățenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie, inclusiv cei români, au parte de un stimulent financiar pentru a părăsi Regatul Unit. Oferta Guvernului de la Londra vine cu câteva luni înainte de termenul-limită până la care cetățenii celor 27 de țări ale UE pot cere obținerea statutului de rezident (settled status), scrie The Guardian.

De la 1 ianuarie, cetățenii UE pot aplica la programul Guvernului de repatriere voluntară, prin care pot primi sprijin financiar ca încurajare pentru a se întoarce în țările de origine.

Plățile pot include biletul de avion și până la 2.000 de lire sterline (circa 2.250 de euro), pentru relocare. Programul are rolul de a-i ajuta pe unii dintre imigranți să plece voluntar din Marea Britanie. El se adresează mai ales persoanelor vulnerabile, cele pentru care biletul de avion și 2.000 de lire sterline chiar contează.

Oferta Guvernului britanic este în contradicție cu declarațiile sale de anul trecut, când spunea că va face totul pentru a încuraja oamenii să se înregistreze pentru statutul de rezident și a rămâne în Marea Britanie.

Termenul-limită până la care europenii care trăiesc în Regatul Unit pot aplica pentru statutul de rezident este 30 iunie.

Benjamin Morgan, care conduce proiectul pentru drepturile persoanelor fără casă din UE la firma de avocatură non-profit Public Interest Law Centre, spune: „Este clar din cazurile noastre că unii dintre cei mai vulnerabili cetățeni UE încă trebuie să-și rezolve statutul. Barierele în aplicare și întârzierile în luarea deciziilor la Ministerul de Interne rămân factori semnificativi. Aceste mesaje amestecate cu privire la statutul de rezident, pe de o parte, și întoarcerile voluntare, pe de altă parte, subminează grav afirmația Guvernului că drepturile europenilor vulnerabili vor fi protejate după Brexit”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a explicat: „Unele persoane pot alege să nu obțină statutul în baza EUSS (EU Settlement Scheme) și ar putea să nu dorească să rămână în Marea Britanie după termenul-limită. De aceea, am scris părților interesate pentru a le informa că cetățenii SEE (Spațiului Economic European) care doresc să părăsească Marea Britanie ar putea fi acum eligibili pentru sprijin pentru a-i ajuta să facă acest lucru în cadrul sistemului de întoarceri voluntare”.

Vestea a venit în timp ce cercetările Consiliului mixt pentru bunăstarea imigranților (JWCI) au avertizat că mii de lucrători-cheie europeni riscă să-și piardă dreptul legal de a rămâne în Marea Britanie.

Raportul, care vizează soarta lucrătorilor UE din domeniul de asistență și îngrijire după Brexit, avertizează că mii de cetățeni europeni care îndeplinesc în prezent rolurile-cheie ale lucrătorilor din sectorul îngrijirii, precum și cei care lucrează în construcții, producție și agricultură, riscă să-și piardă statutul legal și să fie dați afară din Regatul Unit.

Din 295 de îngrijitori chestionați de organizația de caritate (JWCI), unul din șapte nu era sigur ce este EUSS, unul din trei nu auzise despre asta înainte de a intra în legătură cu JCWI, iar unul din trei nu știa că există un termen-limită pentru programul de rezidență. Majoritatea sondajelor au fost realizate între ianuarie și martie anul trecut.

„Chiar dacă și o mică parte din rezidenții EEA + (UE, SEE și Elveția) estimați nu pot aplica la timp, zeci de mii își vor pierde statutul peste noapte. Fără măsuri urgente, cel mai probabil sectorul îngrijitorilor să fie devastat”, se arată în raport.

Raportul solicită înlăturarea imediată a termenului de depunere a cererii pentru SSUE, astfel încât cetățenilor europeni să li se acorde automat statutul de rezident, dar și pentru încetarea politicilor de tipul „mediu ostil”.

Raportul constată că lucrătorii din industrii cu condiții precare, salarii mici și contracte nesigure, cum ar fi îngrijirea, construcțiile și agricultura, sunt în mod special expuși riscului de a fi pierduți prin fisurile acestui sistem. Cei care nu pot aplica la timp vor face obiectul unor măsuri, inclusiv reținerea, și ar putea fi incriminați pentru că muncesc, stau cu chirie sau conduc o mașină.

Ministrul britanic pentru imigrație, Kevin Foster, a declarat că raportul JCWI a prezentat „o imagine incredibil de greșită a programul de rezidență”, întrucât se bazează pe „un mic sondaj efectuat pe mai puțin de 300 de persoane, în urmă cu un an”. „De atunci, milioane de cereri au fost primite. Avem până acum aproape 4,9 milioane de cereri”, a adăugat el.

„Acum sunt mai puțin de 6 luni până la termenul-limită din 30 iunie 2021. I-aș încuraja pe toți cei eligibili să aplice acum pentru a-și asigura drepturile în conformitate cu legislația britanică”, a mai spus Foster.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Pavel Abraham e omul lui Dodon în Basarabia. „Milițianul” pro-infractori o sfidează pe președinta Maia Sandu, care l-a dat afară

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.