Contul fals de Facebook deschis pe numele lui Ilie Dumitrescu a fost închis imediat după ce Justiția a stabilit că astfel de fapte constituie infracțiuni

0
892

După decizia de marți a Justiției, care a stabilit că deschiderea de conturi pe numele altor persoane, pe rețelele sociale, constituie infracțiune, profilul fals de pe Facebook al lui Ilie Dumitrescu a fost șters imediat, semnalează DigiSport.

Contul respectiv era cunoscut în lumea fotbalului. Cineva deschisese un profil fals cu numele fostului internațional și îl parodia pe acesta de ani buni. Marți, contul a fost închis, dar Ilie Dumitrescu e decis să facă plângeri la Poliție până când făptașul va fi prins și băgat în pușcărie.

Într-o emisiune DigiSport de marți, ex-fotbalistul și-a manifestat satisfacția după decizia ICCJ: „Am aflat de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Poate că unii ştiu, alţii nu, dar eu am fost una dintre victimele acestui gen de infracţiune. La vremea respectivă, am făcut şi plângere la Poliţie, iar azi văd s-a grăbit să-şi închidă contul. Voi face o nouă plângere şi aştept acţiunea Poliţie pentru că, iată, de azi acest gen de faptă este penală şi se poate pedepsi cu închisoarea”.

Ilie Dumitrescu reclama de doi ani la Poliție că i se folosește ilegal numele pe un cont de Facebook

Prima reclamație a lui Ilie Dumitrescu cu privire la contul fals de Facebook deschis pe numele său a avut loc acum doi ani. Acum analist la DigiSport, fostul internațional motiva plângerea prin marele prejudiciu de imagine ce i se aducea.

Sentința istorică pentru justiția din România umple un vid care dăinuie încă de la apariția rețelelor de socializare, acum peste un deceniu.

Totul a pornit de un caz clasic de “revenge porn” judecat la Curtea de Apel Brașov. Un individ și-a șantajat fosta iubită, cerându-i să reia relația sub amenințarea că, în caz contrar, o va compromite. Fata a refuzat, așa că bărbatul a deschis conturi false pe numele ei, pe Facebook și pe un site pentru adulți. De pe contul fals de Facebook le-a trimis cunoscuților poze cu ea dezbrăcată. Pe site-ul de adulți a încărcat filme în care aceasta făcea sex.

Dat în judecată, individul a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 8 luni de pușcărie, dar a făcut recurs. Curtea de Apel Brașov a vrut să știe de la ICCJ dacă deschiderea unui cont pe numele altei persoane este sau nu infracțiune, dat fiind că, până acum, instanțele din România au pronunțat sentințe contrare în cazuri asemănătoare.

ICCJ s-a pronunțat marți: fapta constituie infracțiune, se pedepsește conform Articolului 325 din Codul Penal, iar făptașul poate primi între 1 și 5 ani de închisoare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Pavel Abraham e omul lui Dodon în Basarabia. „Milițianul” pro-infractori o sfidează pe președinta Maia Sandu, care l-a dat afară

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here