România se împrumută cu cea mai mare dobândă din UE și are ultima notă recomandabilă pentru investiții, dar Guvernul PSD-PNL susține că „sunt semnale bune”!

3
1409
Iohannis, Ciucă și Ciolacu s-au băgat sub preș când a fost nevoie ca România să sprijine Moldova, în aprilie anul trecut. FOTO: Inquam Photos

În timp ce semnalele de alarmă în privința economiei se îngrămădesc, prevestind o criză de proporții, Guvernul PSD-PNL continuă să susțină, sfidând realitatea și bunul-simț, că “sunt semnale bune” și că tot ce se întâmplă „reprezintă încă o dovadă că politicile noastre publice de finanțare au fost corecte”. Aceste mesaje, transmise de Adrian Câciu, ministrul PSD al Finanțelor, vin după ce Guvernul României a ajuns să se împrumute iar la cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană (peste 6%), iar agențiile de rating țin țara la ultima notă dinaintea retrogradării în categoria „Junk”, nerecomandată investițiilor.

Rata dobânzii pe termen lung (10 ani) a crescut pentru România la 6,2% în martie 2022. Este cel mai mare nivel înregistrat în ultimii 10 ani, conform Băncii Centrale Europene, scrie Economedia.ro. Nici măcar în timpul pandemiei țara noastră nu s-a împrumutat mai scump decât acum!

Într-un singur an, dobânda la care se împrumută România s-a triplat!

Un alt indice care arată degradarea catastrofală a situației de la venirea Guvernului PSD-PNL la putere e dat de faptul că, doar în ultimul an, ratele dobânzilor pe termen lung la care se împrumută România aproape că s-au triplat! În februarie 2021, țara noastră lua credite cu 2,65%, iar acum e deja la 6,2%. Dezastrul a început, așa cum se poate vedea pe grafic, în a doua jumătate a anului trecut, când în doar câteva luni s-a urcat de la 3% la peste 5,5% dobândă.

În ultimele luni, dobânzile la care se împrumută România au crescut abrupt

În Uniunea Europeană, Guvernul PSD-PNL a făcut din România lider detașat în topul dobânzilor plătite pentru împrumuturile externe – adică, mai clar spus, banii luați de țara noastră pe datorie sunt cei mai scumpi. După România, cu 6,2% dobândă, vin Ungaria, cu 5,92%, și Polonia, cu 4,83%. Prin comparație, Bulgaria se împrumută cu o dobândă de numai 1,09%.

Valoarea dobânzii la împrumuturile făcute pe termen lung este un indicator foarte fidel al credibilității de care țările și guvernele lor se bucură pe plan internațional, în fața investitorilor. Cu cât e dobânda mai mare, cu atât e mai clar că Guvernul și economia țării respective nu sunt de încredere.

Deficit uriaș: România se va împrumuta, doar în 2022, aproape 30 de miliarde de euro ca să susțină costurile guvernării PSD-PNL-UDMR

România a rămas în 2022 singura țară din UE cu procedură de deficit excesiv, având de astupat o gaură de 5,8% din PIB (circa 77 de miliarde de lei, adică peste 15 miliarde de euro).

Pentru a face față cheltuielilor, pe care regimul PSD-PNL le-a tot crescut acordând ajutoare, vouchere, asistență socială și angajând mii de pile și membri ai clientelei de partid în sistem, România va fi nevoită să se împrumute în acest an 145 de miliarde de lei, adică aproape 30 de miliarde de euro! Asta, în contextul în care datoria publică tocmai a depășit 50% din PIB.

Pe acest fond de depreciere rapidă a situației economice a României, agențiile de rating au reconfirmat vineri că țara noastră e la limita de jos a încrederii pentru eventualele firme dornice de investiții. Standard & Poor’s a dat rating suveran pentru datoria guvernamentală a României de BBB-/A-3, în timp ce Fitch Rating a acordat BBB- cu perspectivă negativă. Acestea sunt ultimele note din categoria „investment-grade” (recomandat pentru investiții), imediat după aceea urmând categoria „Junk”, unde investitorilor le este recomandat să nu bage bani.

În timp ce agențiile de rating spun clar că doar statutul de membri UE ne mai ține deasupra categoriei „Junk”, premierul și ministrul Finanțelor se laudă și pretind că suntem lăudați pentru politicile economice!

Standard & Poor’s a menționat cât se poate de clar că ratingul României n-a fost încă retrogradat la categoria „Junk” doar datorită faptului că suntem membri UE, prin aceasta având acces la finanțarea pe piețele internaționale de capital. De asemenea, zecile de miliarde de euro puse la dispoziție de Uniunea Europeană țării noastre, pe care Guvernul Ciucă trebuie doar să le utilizeze în mari proiecte de modernizare, ne mențin încă pe linia de plutire.

Din toate aceste semnale de alarmă deosebit de vizibile, PSD și PNL au înțeles că lucrurile merg bine și că politicile lor economice sunt lăudate. Sfidând evidențele, ministrul Finanțelor, PSD-istul Adrian Câciu, a proclamat: „Guvernul României aplică măsuri eficiente de contracarare a efectelor crizei energetice şi a războiului din Ucraina. N-o spunem doar noi, o spune şi Standard & Poor’s, care confirmă ratingul de ţară şi gradul crescut de siguranţă pentru investitori menţinând perspectiva stabilă. Faptul că agenția Standard & Poor’s reconfirmă ratingul suveran al României și menține perspectiva stabilă reprezintă încă o dovadă că politicile noastre publice de finanțare a economiei au fost corecte“.

La fel de rupt de realitate este premierul Nicolae Ciucă. Generalul care conduce PNL s-a lăudat luni: „Anul trecut, când s-a format această coaliție, au fost multe semne de întrebare, puțini au fost cei care s-au așteptat să realizăm un astfel de demers politic, astăzi se dovedește că a fost decizia unor oameni politici maturi, responsabili, care au înțeles că avem nevoie de stabilitate politică și de decizii și programe politice coerente prin care să putem trece țara prin criză. Ceea ce doresc să subliniez este faptul că în acest moment, pentru a putea să protejăm economia și locurile de muncă, avem nevoie ca mediul de afaceri, antreprenorii români să fie sprijiniți și aș dori să înțelegem această perioadă ca fiind efectiv îndreptată spre a asigura stabilitatea și pe cât posibil dezvoltarea economiei țării noastre. Am avut dese întâlniri cu investitori români și străini“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

* VIDEO. Secretele rachetei Neptun, care a scufundat crucișătorul Moscova. „E imposibil s-o detectezi. Zboară foarte jos, la 5-7 metri deasupra mării”

* Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

* Fost maior KGB, mesaj pentru ruși: „A încerca să intri în Harkov înseamnă că ești un cadavru, din tine vor rămâne doar pantofii” / „25 de kilometri – sute de tancuri distruse. Au numărat 800 de cadavre”

* CTP despre Putin și Al Treilea Război Mondial: „Cimpanzeul sângeros e capabil de orice”

* Rusia amenință Finlanda și Suedia cu arme nucleare dacă nu renunță la NATO! “Trebuie să restabilim echilibrul. Să sperăm că bunul-simț al vecinilor noștri nordici va învinge”

* Cum a fost capturat finul ucrainean al lui Putin. Voia să traverseze râul Nistru cu o barcă și să ajungă în Transnistria, cu ajutorul unor interlopi și polițiști corupți. Agenți FSB l-ar fi preluat și transportat la Moscova

* „După ocuparea Ucrainei, Rusia va da o bucată din ea Ungariei, la schimb cu ieșirea din UE și din NATO, apoi va «elibera» România, Polonia și țările baltice”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Beizadelele Kremlinului, crescute în Occidentul blamat de părinți. Ipocrizia liderilor de la Moscova

* Dinamo Kiev a anulat amicalul cu FCSB după ce Gigi Becali a făcut declarații bezmetice, pro-ruse: „Pe Zelenski l-a pus un miliardar care a făcut batalionul Azov. Ăia sunt naziști, știu eu!”

* Flavia Groșan, doctorița șoșocară din pandemie, e putinistă pe față. Ne trimite în Rusia, unde a avut ea revelații Covidioate

* Ciolacu și Ciucă au mințit cu nerușinare: România n-are niciun acord cu UE pentru finanțarea voucherelor de 50 de euro! Analist financiar: banii nu există

Raportul SUA despre România: corupție generalizată, presă controlată de politicieni, jurnaliști hărțuiți și antisemitism în Parlament

3 COMENTARII

  1. JAF CURAT. ZECI DE MILIARDE PENTRU CE ? PENTUR ACOPERIREA DEFICITULUI BUGETAR.
    CARE CRESTE SI TOT CRESTE. PAI N-AU DUBLAT DUBLUTZELE CHELTUIELILE BUJETARE IN ULTIMI 2-3 ANI ?

  2. Și în tot acest timp, când ilustrissimul PM ne mângâie părintește pe creștet și ne povestește despre oameni politici maturi și responsabili, mințind cu nonșalanță, noi, cei mințiți pe față, ne uităm spre ei ca oițele mult prea blânde.
    Numai uitându-mă la fotografie la trădătorul șef și umilii săi servitori, toți, ca patrioții, cu mânuțele la inimioară la intonarea imnului mă apucă greața. Vai ție națiune română!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here