Revolta primului vrăjitor concediat: „Niște birocrați care nu au nicio imaginație!”

0
613
Vrăjitorul Ian Brackenbury Channell

După mai bine de 20 de ani, Primăria din Christchurch, oraș de 381.500 de locuitori din din Noua Zeelandă, l-a concediat pe vrăjitorul său oficial, pe motiv că vrea ca localitatea să se modernizeze. În vârstă de 88 de ani, Ian Brackenbury Channell încasa aproape 11.000 de dolari pe an.

„Niște birocrați care nu au nicio imaginație”, a comentat vrăjitorul decizia consilierilor locali. El spune că nu se va opri din ceea ce face.

Din câte se cunoaște, Christchurch era singurul oraș din lume care avea un vrăjitor oficial, plătit de Primărie.

Printre altele, Vrăjitorul – în persoana lui Ian Brackenbury Channell – invoca ploaia în perioadele de secetă, dar principala lui menire era, de fapt, să fie o atracție a orașului. Turiști veniți din toată lumea voiau să-l cunoască și să-și facă selfie-uri sau live-uri cu el.

Considerat o „operă umană vie”, primise chiar medalia Serviciilor Coroanei (în 2009).

Admirat de mulți, „Vrăjitorul” nu a fost ocolit nici de scandaluri, mai ales în ceea ce privește declarațiile sale privind femeile. A spus, la un moment dat, că acestea nu trebuie lovite pentru că „se învineţesc prea repede şi le vor spune şi altora ce s-a întâmplat”.

Cine e „vrăjitorul” Ian Brackenbury Channell: britanic stabilit de 45 de ani în Noua Zeelandă

Născut în Marea Britanie, Ian Brackenbury Channell s-a stabilit în Noua Zeelandă în anii ’70, unde a devenit cunoscut ca „Vrăjitorul”. De-a lungul anilor, a devenit omniprezent în oraș. În piața pavată din fața Catedralei din Christchurch, își predica teoriile despre viață, purtând robe de vrăjitor. A devenit o figură atât de cunoscută, încât și-a câștigat o evaluare pe TripAdvisor (4 din 5 stele).

Bărbatul a început să facă „acte de vrăjitorie” în public, fiind o sursă de divertisment, la scurt timp după ce a ajuns în Noua Zeelandă, în 1976. Când Consiliul Local din Christchurch a încercat să-l oprească, publicul a protestat.

În 1982, Asociația Directorilor Galeriilor de Artă din Noua Zeelandă a declarat că Ian Brackenbury Channell a devenit o „operă de artă vie”!

În 1990, premierul de la acea vreme, Mike Moore, i-a cerut să ia în considerare posibilitatea de a deveni Vrăjitorul Noii Zeelande, relatează The Guardian. „Fără îndoială, vor exista implicații în domeniul vrăjilor, binecuvântărilor, blestemelor și al altor chestiuni supranaturale care depășesc competența unor simpli prim-miniștri”, i-a spus Mike Moore într-o scrisoare scrisă de mână.

De atunci, Vrăjitorul a susținut spectacole în Christchurch, iar din 1998 a fost plătit cu 16.000 de dolari neo-zeelandezi (circa 11.000 de dolari americani) pe an de către Consiliul Local al orașului Christchurch. În contract, obiectul de activitate trecut era „vrăjitoria”!

„Sunt plictisitor și bătrân, dar toată lumea mă place”

Octombrie 2021: Consiliul Local i-a trimis lui Ian Brackenbury Channell o scrisoare în care i-a mulțumit pentru serviciile aduse orașului în ultimele decenii și l-a informat despre încetarea contractului.

„A fost o decizie dificilă, dar Vrăjitorul va fi pentru totdeauna o parte din istoria orașului”, a declarat un purtător de cuvânt al municipalității.

Orașul se lansează într-o nouă campanie de promovare turistică. În conceptul care-i stă la bază – centrat pe ideea de modernitate – nu și-ar mai găsi loc rolul un vrăjitor.

Iar Vrăjitorul pare să se fi consolat cu asta, deși consideră că decizia e lipsită de inteligență. El a declarat că municipalitatea a decis să nu-l mai plătească pentru că nu se mai potrivea cu „vibrațiile” orașului.

„Se înțelege că sunt plictisitor și bătrân, dar nu mai există nimeni altcineva ca mine în Christchurch. Nu mă plac, pentru că ei sunt birocrați bătrâni și plictisitori. Și toată lumea mă place pe mine, iar pe ei nu-i place nimeni”, a comentat Vrăjitorul.

Prezența acestuia, în ultimii ani, se diminuase, iar aparițiile sale deveniseră mai rare. El spune că autoritățile sunt cele care au vrut ca el să devină mai puțin vizibil și nu au răspuns sugestiilor sale de îmbunătățire a turismului.

Vrăjitorul promite însă că-și va continua aparițiile regulate la Centrul de Artă din Christchurch și va sta în continuare de vorbă cu turiștii și localnicii. Centrul găzduiește, de altfel, chiar în această lună, o expoziție despre viața sa, care este susținută de Consiliul Local.

Când a fost întrebat dacă va blestema Consiliul Local pentru decizia sa, Vrăjitorul a spus că preferă să dea binecuvântări. „Dau copiilor vise fericite, dau sănătate generală, iar pe birocrați vreau să-i fac să devină mai umani”, a spus Vrăjitorul pensionat forțat.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O profesoară de muzică le spune elevilor de 13 ani că dacă te vaccinezi, „ajungi legumă peste doi ani”, vei fi „cobaiul la nenorociţii ăştia de la OMS”! Compară spitalele cu abatoarele și cu lagărul de la Auschwitz

* Anti-vaccinistul Becali și-a făcut praf și echipa de fotbal: 9 jucători de la FCSB au fost doborâți de Covid. Și antrenorii au intrat la izolare

* CTP despre ÎPS Teodosie: „De ce nu este arestat acum și urmărit penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor?”

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU. Scenariul absurdului. Scenariul ieșirii din criză. Ce va alege Klaus Iohannis?

* Medic reputat, către Cîțu: „Ce faceți e nebunie curată. E criminal. O spun de această dată ca psihiatru”

* VIDEO. Cîțu spune basme: „lucrurile arată bine”, „avem o guvernare stabilă”, „am livrat ce am promis”, „în curând, toți românii vor simți beneficiile creșterii economice”

* La două zile după ce PNL a votat, alături de PSD, salvarea pensiilor speciale pentru primari, Cîțu spune că le va elimina altădată!

* Se confirmă cacealmaua lui Iohannis: PNL nu susține Guvernul Cioloș! USR e trimis să caute voturi la PSD și AUR

* Mircea Hava, europarlamentar PNL: „Nu vom avea nici Guvern Cioloș, nici Guvern Cîțu” / „Domnii din Guvernul Cîțu au îngropat PNL”

* A doua „crimă Brexit” având ca victimă un parlamentar britanic. Ucigașul are 23 de ani și este de origine somaleză

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here