sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLumeaA doua "crimă Brexit" având ca victimă un parlamentar britanic. Ucigașul are...

A doua „crimă Brexit” având ca victimă un parlamentar britanic. Ucigașul are 25 de ani și este de origine somaleză

-

Asasinarea parlamentarului David Amess, conservator eurosceptic, vineri, la o întâlnire cu alegătorii, este a doua crimă de acest gen în care victimă e un demnitar implicat în campania Brexit care a dus la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Pe 16 iunie 2016, cu câteva zile înainte de referendumul Brexit, parlamentara laburistă Jo Cox (42 de ani), aflată într-o campanie energică împotriva ieșirii Marii Britanii din UE, a fost împușcată și înjunghiată de mai multe ori, în plină stradă.

Pe 15 octombrie 2021, parlamentarul conservator David Amess (69 de ani), susținător înfocat al Brexit-ului, a fost înjunghiat de mai multe ori la o întâlnire cu alegătorii de la o biserică metodistă din circumscripția sa electorală din Essex.

Terorist cu origini africane

Poliţia Metropolitană din Londra a făcut publică identitatea tânărului care a fost arestat pentru asasinarea parlamentarului David Amess. Ucigașul este Ali Harbi Ali (25 de ani), cetățean britanic de origine somaleză. Acesta care va fi interogat pe 22 octombrie, fiind acuzat de act de terorism, relatează BBC.

- Advertisement -

Vineri, în jurul prânzului, Ali Harbi Ali s-a năpustit asupra lui David Amess în timpul unei întâlniri cu alegătorii, la Belfairs Methodist Church din Leigh-on-Sea, din districtul său electoral (Essex).

Asasinarea lui David Amess a fost declarată, oficial, atac terorist cu posibile legături cu extremismul islamist, relatează BBC și The Guardian.

În urmă cu câţiva ani, Ali Harbi Ali a fost inclus în programul naţional Prevent de prevenire a terorismului, unde sunt trimise, în mod voluntar, persoanele aflate în pericol de a se radicaliza, anunță BBC. Totuşi, individul a petrecut puţin timp în acest program şi nu a fost inclus niciodată în vreo listă de persoane de interes pentru serviciile secrete.

- Advertisement -
Ali Harbi Kullane, tatăl asasinului Ali Harbi Ali

Pro-Brexit, anti-vânătoare, anti-avort

Clasa politică britanică şi comunitatea musulmană s-au unit în a condamna uciderea lui David Amess, în vârstă de 69 de ani, membru al Partidului Conservator (condus de premierul Boris Johnson) şi un susţinător înfocat al Brexit-ului.

Davis Amess era căsătorit, tată a 5 copii (4 fete și un băiat), şi se bucura de multă popularitate în circumscripţia sa electorală, ca urmare a sprijinului pe care îl oferise cauzelor locale.

Amess reprezeanta circumscripția Southend West din Essex din 1997 și era parlamentar din 1983 (de 38 de ani), fiind unul dintre cei mai longevivi parlamentari britanici

David Amess era un „eurosceptic de cursă lungă”, un fervent apărător al bunăstării animalelor și unul dintre cei mai dedicați activiști anti-avort.

Născut în Plasitow, Essex, pe 26 martie 1952, David Amess a devenit inițial profesor de școală primară în Bethnal Green (estul Londrei), după ce a absolvit economia la ceea ce este acum Universitatea Bournemouth. Ulterior a devenit consultant în recrutare.

Printre cauzele importante pentru care a militat de-a lungul timpului se numără drepturile animalelor,. De exemplu, a fost unul dintre puținii parlamentari care s-au pronunțat ferm în favoarea interzicerii vânătorii de vulpi.

David Amess

Catolic devotat, David Amess a fost descris ca fiind unul dintre cei mai energici activiști anti-avort din Parlamentul britanic.

Majoritatea eforturilor sale de campanie din ultimii ani au fost asociate localității de coastă din Essex, district pe care l-a reprezentat. A dus o campanie de lungă durată pentru a face din Southend un oraș.

El și soția sa, Julia (care lucra alături de el cu jumătate de normă), erau părinții a patru fiice și a unui fiu.

Fiica lor cea mare, actrița Katie Amess, a criticat poziția tatălui ei cu privire la drepturile homosexualilor, după ce acesta l-a provocat pe prietenul său David Cameron (fost premier) să voteze împotriva căsătoriei între persoane de același sex.

Al treilea parlamentar înjunghiat în 12 ani

Crima din Essex, căreia i-a căzut victimă parlamentarul conservator David Amess, aduce aminte de atacurile asupra a doi parlamentari laburiști:

  • Stephen Timms a fost înjunghiat de mai multe ori, în 2010 (la 55 de ani), în biroul său de circumscripție, dar a supraviețuit;
  • Jo Cox a fost împușcată și înjunghiată de mai multe ori, pe stradă, în 2016 (la 42 de ani), decedând pe loc.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O profesoară de muzică le spune elevilor de 13 ani că dacă te vaccinezi, „ajungi legumă peste doi ani”, vei fi „cobaiul la nenorociţii ăştia de la OMS”! Compară spitalele cu abatoarele și cu lagărul de la Auschwitz

* Anti-vaccinistul Becali și-a făcut praf și echipa de fotbal: 9 jucători de la FCSB au fost doborâți de Covid. Și antrenorii au intrat la izolare

* CTP despre ÎPS Teodosie: „De ce nu este arestat acum și urmărit penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor?”

* EDITORIAL GRIGORE CARTIANU. Scenariul absurdului. Scenariul ieșirii din criză. Ce va alege Klaus Iohannis?

* Medic reputat, către Cîțu: „Ce faceți e nebunie curată. E criminal. O spun de această dată ca psihiatru”

* VIDEO. Cîțu spune basme: „lucrurile arată bine”, „avem o guvernare stabilă”, „am livrat ce am promis”, „în curând, toți românii vor simți beneficiile creșterii economice”

* La două zile după ce PNL a votat, alături de PSD, salvarea pensiilor speciale pentru primari, Cîțu spune că le va elimina altădată!

* Se confirmă cacealmaua lui Iohannis: PNL nu susține Guvernul Cioloș! USR e trimis să caute voturi la PSD și AUR

* Mircea Hava, europarlamentar PNL: „Nu vom avea nici Guvern Cioloș, nici Guvern Cîțu” / „Domnii din Guvernul Cîțu au îngropat PNL”

* STUDIU DE CAZ: Clanul sinodalilor din BOR – addendum la investigația Recorder

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -