Parlamentul European dezbate la această oră, alături de Comisia Europeană, situaţia respectării principiilor statului de drept în România. Vera Jourova, comisarul european pentru justiţiei, a criticat extrem de dur puterea de la Bucureşti.
Vera Jourova, comisarul european pe Justiție:
- Situaţia din România este EXTREM DE ÎNGRIJORĂTOARE.
- Nu s-au făcut progrese, dimpotrivă – paşi îngrijorători înapoi.
- Apariţia ordonanţelor de urgenţă, modificarea Codurilor Penale sunt acţiuni care destabilizează statul de drept şi cer măsuri urgente.
- Nu s-au respectat recomandările din MCV, ale GRECO, ale Comisiei Europene.
- Comisia a spus foarte clar Parlamentului European că urmărește cu multă atenție și preocupare evoluțiile în legătură cu statul de drept în România.
- România trebuie să revină urgent pe calea reformelor. Trebuie să meargă înainte și să nu facă nimic pentru a regresa. Comisia a și comunicat cu primul-ministru și cu experții.
- Vorbele de dragul vorbelor nu vor fi suficiente.
- Nu s-au făcut progrese în legătură cu recomandările pe MCV.
- Orice acțiuni trebuie să fie compatibile cu dreptul european.
- Modificările la Codurile penale trebuie făcute cu consultarea magistraților din sistem.
- Există un risc de ingerință în sistemul de justiție, inclusiv pe cazuri de corupție, și acest lucru nu poate fi ignorat.
- Secția Specială pentru anchetarea magistraților – au fost deja exprimate preocupări în legătură cu ea, în Raportul MCV. Comisia de la Veneția și GRECO au exprimat îngrijorări. Dar Guvernul român consolidează această structură.
- Tendința este extrem de îngrijorătoare. Situația din România este extrem de volatilă. Dacă nu se răspunde corespunzător, Comisia va acționa cu toate instrumentele.
- Nu e prea târziu ca România să revină pe calea reformelor.
Discuția vine pe fondul punerii sub acuzare de către Secția Specială de investigare a magistraților, a cărei înființare a fost criticată dur de instituțiile europene, a Laurei Codruța Kovesi. Anchetarea fostei șefe a DNA este privită de Bruxelles drept o hărțuire și o tentativă de a-i bloca orice șansă pentru numirea în funcția de procuror-șef european, poziție din care va ancheta fraudele cu bani europeni comise în statele membre.