Procurorul general, linșat în stil stalinist. „Infractor, criminal, torționar, nazist, securist. La pușcărie!”

16
3656
Antena 3 a preluat un desen jignitor din "Lumea Justiței", site-ul pro-corupție al lui Răzvan Savaliuc. Desenul îl prezintă pe Augustin Lazăr ca fiind torționar

Campania de linșaj a Antenei 3 la adresa procurorului general al României, Augustin Lazăr, a căpătat aseară accente staliniste. Execuție în direct, cu minciuni enorme, pe un ton inchizitorial, sub bagheta inchizitorului-șef, Mihai Gâdea.

Invitații din studio – Mugur Ciuvică, Bogdan Chirieac, Marius Pieleanu, Lia Olguța Vasilescu (PSD), Stela Cătăniciu (ALDE) – s-au întrecut în epitete demolatoare.

Gâdea a selectat și câțiva telespectatori care să completeze „meniul”. Calomniile lansate de aceștia n-au fost nici susținute cu dovezi, nici puse la îndoială de moderator.

Așa s-a ajuns la situația ca Augustin Lazăr să fie numit, pe rând, „un infractor”, „un criminal”, „nazist”, „colaborator al Securității”, „torționarul numărul 1 al regimului comunist”.

Demența a mers mai departe. Și prin naivitatea sau complicitatea telespectatorilor introduși în direct, au fost prezentate cazuri extreme de sadism, metode de tortură, situații în care deținuților politici li se scoteau ochii cu creionul. Atâta doar că toate aceste barbarii, povestite de vorbitori, s-au petrecut în anii ’50, nu în anii ’80, când tânărul procuror Augustin Lazăr (în jur de 30 de ani) era șeful Comisiei de eliberare de la Penitenciarul Aiud, județul Alba.

Concluzia emisiunii: „La pușcărie” cu Augustin Lazăr! „Să sufere și el ca deținuții pe care i-a torturat!” Dovezi că actualul procuror general ar fi torturat pe cineva? Zero.

Bogdan Chirieac, pesimist-mincinos: „Dar cine să-l judece pe Augustin Lazăr la CSM, unde șeful Secției de procurori e chiar el, Augustin Lazăr?!” Evident, nu e șeful Secției, dar ce mai contează adevărul?!

Iar adevărul e că în 1985, când procurorul Augustin Lazăr a condus comisia care a refuzat eliberarea anticipată a disidentului anti-ceaușist Iulius Filip, tânărul magistrat nu putea lua altă decizie.

Sigur că sufletește suntem de partea unui adevărat deținut politic, cum era Iulius Filip și cum nu sunt corupții de azi. Dar justiția nu se face cu sufletul, ci pe baza legilor (de aceea se zice și că e oarbă). Dacă o lege e strâmbă, magistratul e obligat să aplice acea lege, iar sentința va fi strâmbă. În acest caz, vinovat pentru strâmbătatea sentinței este autorul legii, nu magistratul care a aplicat-o.

Exact la fel se întâmplă și în prezent: vinovați sunt Parlamentul (pentru legi strâmbe) și Guvernul (pentru ordonanțe de urgență odioase), nu magistrații care le aplică. Așa strâmbe și odioase cum sunt, actele normative sunt obligatorii în cercetarea penală sau la judecată.

Putea un procuror să eludeze legea ceaușistă? Putea, dar acesta ar fi fost un act de disidență. Toată admirația celor care au avut puterea de a deveni disidenți, opunându-se unui regim dictatorial, dar nu putem reproșa cuiva că nu a fost disident. Deci, nici tânărului procuror Augustin Lazăr.

Reprobabil ar fi fost dacă el, procurorul, ar fi aplicat legea excesiv sau dacă ar fi avut un comportament anormal (brutal, umilitor, sadic, la intimidare) față de vreun deținut, inclusiv față de disidentul Iulius Filip. Or, asemenea informații nu există.

Important: nu procurorul Augustin Lazăr l-a trimis la închisoare pe Iulius Filip. Asta au făcut-o un alt procuror și un judecător. Dar nici lor nu li se poate reproșa că au procedat astfel. Ei au aplicat Codul Penal din acel moment. Vinovați pentru suferințele lui Iulius Filip, ca și pentru cele ale tuturor deținuților politici ai vremii, au fost politrucii comuniști care au impus acel Cod Penal, în care disidența era considerată faptă penală, și chiar una foarte gravă.

Procurorul Augustin Lazăr nici măcar nu a refuzat eliberarea anticipată a lui Iulius Filip. Această decizie a luat-o, de asemenea, un judecător. Și nici acela n-a greșit, în raport cu legislația pe baza căreia făcea judecata.

Augustin Lazăr doar a constatat că Iulius Filip nu se încadrează în condițiile eliberării anticipate. Și nu a constatat singur, ci prin comisia pe care o conducea.

Putea el proceda altfel? Nici vorbă. Mărturiile existente în dosar îl obligau să dea această recomandare, de non-eliberare. Gardienii care se ocupau de Iulius Filip arătau că deținutul, spre meritul lui (asta-i aprecierea noastră, acum, nu a gardienilor de atunci), nu dădea semne de îndreptare. Concret: continua să susțină că regimul comunist e un regim criminal și că Ceaușescu e un ticălos. Avea perfectă dreptate, bravo lui!, dar legea de atunci pedepsea un asemenea act de curaj, de a spune adevărul. Când a ales să înfrunte minciuna și tirania, Iulius Filip și-a asumat că va fi pedepsit cu închisoarea. Știa ce prevede legea făcută de tiranii vremii.

Prin comparație, mult mai vinovat – și moral, dar și în fața legii – este Dan Voiculescu, cel care a turnat voluntar la Securitate și a comis acte de poliție politică. Dovedite sută la sută de CNSAS, confirmate definitiv și irevocabil de o instanță de judecată.

Dar la Antena 3, pentru Gâdea, Ciuvică, Chirieac etc., Dan Voiculescu nu e nici „infractor”, nici „criminal”, „nazist”, „colaborator al Securității” sau „torționarul numărul 1 al regimului comunist”, deși a fost cel puțin infractor și turnător la Securitate (ambele, consemnate prin sentințe judecătorești). La Antena 3, infractorul turnător e Profesorul Dan Voiculescu. Și a deținut și funcții importante în stat, culminând cu cea de vicepreședinte al Senatului.

E de reținut diversiunea perenă a bolșevicilor de ieri și de azi: îi învinovățesc pe dușmanii lor pentru faptele comise de ei, politrucii. Acum, dușmanul lor e procurorul general, Augustin Lazăr. Acesta e linșat la televiziunea lui Dan Voiculescu pentru că, în tinerețea sa de magistrat, a aplicat legea strâmbă a unui regim odios, pe care Dan Voiculescu l-a servit voluntar și interesat, inclusiv prin fapte de poliție politică.

Și o ultimă observație: Antena 3 îi tratează cu maximă ostilitate pe unii „procurori ceaușiști” (Monica Macovei, Augustin Lazăr) și cu maximă prietenie pe alți „procurori ceaușiști” (Norica Nicolai), ba chiar pe stâlpi de bază ai dictaturii comuniste (Dan Voiculescu, Ion Iliescu).

Pentru că Antena 3 nu mai e de mult o televiziune, ci o armă infernală a noii poliții politice.

Mihai Gâdea și Mircea Badea, două katiușe cu care dan Voiculescu îl atacă pe procurorul general Augustin Lazăr

CITIȚI ȘI:

Europa intră în şedinţă de criză pe „cazul România”! „UE trebuie să acționeze pentru a salva statul de drept”

Agramata Maria Grapini a inventat o țară: Letiția! Cinci tipuri de greșeli într-un text de trei rânduri

16 COMENTARII

  1. Niste nenorociti care nu mai trebuie acceptati intr-o lume civilizata…Cand te gandesti ca si nesimtitul de Traian Basescu cel atat de aparat cu inversunare de noi anii trecuti ,s-a asociat , cerandu-i demisia dlui Lazar, intelegem pe deplin dimensiunea conspiratiei..

  2. Domnule Cartianu, niciunul dintre comentatorii de aici nu a citit articolul dv! Toți se referă, denigrator, dușmănos și fără argumente, doar la titlu și la colajul fotografic! Și toți sînt de cealaltă parte a baricadei…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.