DNA #rezistă! Drăghici, omul cu banii PSD, urmărit penal. Dragnea, şeful omului cu banii PSD, nu se simte prea bine

1
1277

DNA a anunțat oficial marți că a început urmărirea penală împotriva trezorierului PSD, Mircea Drăghici, pentru delapidarea subvențiilor primite de partid de la Autoritatea Electorală Permanentă din bani publici.

Comunicatul transmis de DNA:

La solicitarea reprezentaților mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față o persoană, trezorier al unui partid, pentru săvârșirea infracțiunilor de
– utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și
– delapidare

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil.

Concret, suspectul îndeplinește funcția de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.
În exercitarea funcției de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.
Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat in aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil.
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.
În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.
Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Cu ochii pe banii de la stat

Pe 11 februarie, DNA a cerut Autorității Electorale Permanente (AEP) documente privind felul în care au fost cheltuiți banii primiți de PSD de la bugetul de stat. În adresa DNA către AEP se precizează:

„În interesul urmăririi penale care se efectuează în dosarul penal cu nr. 21/P/2019, vă înaintăm alăturat un exemplar al ordonanței emise în cauză în data de 11.02.2019 și vă solicităm să ne înaintați, în fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, documente privind:

  • modul de stabilire și repartizare a subvențiilor acordate în 2017 Partidului Social Democrat;
  • virarea sumelor de bani acordate în cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
  • rapoartele de control privind modul de utilizare de către Partidul Social Democrat a subvențiilor în anii 2017 și 2018.

Posibilele infracțiuni comise în această speță ar putea fi încadrate la Art. 10, lit. C, din legea 78/2000:

„Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

(…) c) utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, precum și utilizarea în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice”.

CITIȚI ȘI:

La şedinţa solemnă, ca la „Păpuşile Muppets”. Dăncilă a comis-o din nou, deşi citea de pe foaie. Şerban Nicolae, fără obraz

Americanii i-au spus franc lui Meleşcanu: anticorupţie şi atenţie la Rusia! MAE a ascuns acest mesaj

Dragnea, lovit în moalele capului: Mircea Drăghici, omul cu banii PSD, la DNA!

Bușcule, probleme, mă? Chirieac, ai dat de drac’! Pieleanu, scoate banu’! DNA v-a luat urma

Iohannis, atac furibund la Guvernul PSD-ALDE. Dragnea s-a făcut că nu-l vede în Parlament. Aplaudacii „Ciumei Roşii” l-au huiduit pe preşedinte şi au făcut circ la o şedinţă solemnă

1 COMENTARIU

  1. Dacă se dovedește ca trezorierul de la PSD. A folosit banii publici din finanțate publica si in final dovedit de către instanța , drumul sau va fi presărat cu panseluțe spre pușcărie! Acolo se duc Cei care fura! Și mai este ceva nevasta-sa a încheiat ilegal contract de publicitate tot din bani publici este și mai grav și cercetările trebuie extinse ca acedti indivizi sunt niște excroci ordinari!!! Dunt de la PSD!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here