Președintele Afganistanului a fugit în Tadjikistan. Talibanii s-au instalat în palatul prezidențial

0
1905
Președintele Ashraf Ghani a zburat spre nord-est, în Tadjikistan

Duminică, 15 august 2021 – ziua prăbușirii totale a guvernării din Afganistan în fața trupelor talibane. Inclusiv președintele țării a „abdicat”. Mai mult: au fugit în străinătate și el, și vicepreședintele.

Președintele Afganistanului, Asharf Ghani, a părăsit țara, informează Reuters și BBC, citând oficiali de la Kabul. Potrivit Reuters, Ghani a plecat spre Tadjikistan.

BBC scrie că și vicepreședintele Amrullah Saleh ar fi părăsit Afganistanul.

Asharf Ghani anunțase din prima parte a zilei că va renunța la funcție, pentru a evita violențe între regimul său și trupele talibane. Practic, le-a pus talibanilor țara pe tavă.

Atât BBC, cât și „The Guardian”, citând doi comandanți talibani, scriu că palatul prezidențial de la Kabul a intrat sub controlul talibanilor.

Doi oficiali talibani au declarat duminică pentru Reuters că nu va exista un guvern de tranziție în Afganistan și că insurgenții se așteaptă la o cedare completă a puterii de către Guvernul de la Kabul.

Pe de altă parte, BBC scrie că talibanii le-au ordonat luptătorilor insurgenți să intre în anumite zone din Kabul, pentru a preveni furturile și jafurile, potrivit purtătorului lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid, citat de postul Tolo TV. Deoarece forțele guvernamentale au părăsit orașul, talibanii vor preveni haosul și jafurile, a mai spus el.

BBC nu a putut verifica independent informația. Însă aceeași informație este publicată și de „The Guardian”, Al Jazeera și Al Arabiya.

Potrivit unor surse din cadrul personalului Ambasadei SUA, se trag focuri de armă și la aeroport. Ambasada și-a instruit cetățenii să se adăpostească oriunde pot și să aștepte, pentru a fi evacuați.

Mai multe publicații relatează că steagul american a fost coborât de pe Ambasada SUA de la Kabul. Atât ambasadorul, cât și drapelul se află lacum a aeroport, așteptând să părăsească Afganistanul, scrie „The Guardian”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* DOSARUL LUI CÎȚU. Faptele. Procesul. Sentința. „Șoferul era băut, avea ochii injectați și umezi”

* VIDEO. A vorbit Florin Cîțu! A „uitat” câteva detalii greu de uitat. „V-au pus cătușele la mâini?” / „Nu mai știu” / „Cât ați stat în custodia poliției?” / „Cât a fost nevoie”

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* A murit generalul Kemenici, comandantul unității militare în care au fost împușcați soții Ceaușescu. Kemenici era „pe mână” cu spionul sovietic Militaru. A făcut diversiuni mortale și a încercat să șteargă urmele lor cu bidineaua

* Un fost ministru s-a înecat cu un un cățel de usturoi, pe litoral, la ora 2.00 noaptea. L-a salvat un medic adus de acasă

* Polonia a intrat în „era Iliescu”: nu mai restituie proprietățile confiscate de naziști sau comuniști! Furie în Israel: „O decizie ruşinoasă, dispreţ pentru memoria Holocaustului”

* Între două internări la balamuc, „Chiloțarul dac” s-a cocoțat pe o macara. E așteptat Zară, să-i ducă sticle cu apă

* A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. Suferea de Alzheimer și demență senilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here