Polonia a intrat în „era Iliescu”: nu mai restituie proprietățile confiscate de naziști sau comuniști! Furie în Israel: „O decizie ruşinoasă, dispreţ pentru memoria Holocaustului”

2
1090
Andrzej Duda, președintele Poloniei

Un adevărat scandal internațional a fost generat de promulgarea de către preşedintele Poloniei, Andrzej Duda (49 de ani), a legii care restricţionează grav restituirea proprietăţilor confiscate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Israelul şi-a rechemat sâmbătă ambasadorul de la Varşovia, ca reacţie fermă la decizia președintelui Duda, relatează „The Times of Israel”.

„Polonia a adoptat o lege antisemită şi imorală. Nu pentru prima dată!”, a transmis ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid.

„Astăzi, Polonia s-a transformat într-o ţară antidemocratică, iliberală, care nu respectă cea mai mare tragedie din istoria omenirii. Nu trebuie să rămânem niciodată tăcuţi. Israelul şi poporul evreu cu siguranţă nu vor tăcea”, a acuzat ministrul israelian de Externe, într-o declaraţie în limba ebraică, publicată sâmbătă, conform News.ro.

Yair Lapid îl va sfătui, de asemenea, pe ambasadorul Poloniei în Israel să rămână în vacanţă în ţara sa natală, se arată în declaraţie.

O versiune mai scurtă a declaraţiei lui Yair Lapid, în limba engleză, a fost distribuită pe contul de Twitter al Ministerului de Externe, dar nu a inclus acuzaţia că Polonia ar fi devenit ”o ţară antidemocratică, iliberală”.

Declaraţia ministrului israelian de Externe a venit după ce preşedintele Poloniei, Andrzej Duda (aflat la al doilea mandat în fruntea statului), a aprobat legea referitoare la restituirea proprietăţilor, sfidând opoziţia puternică din partea Israelului şi a SUA.

Yair Lapid a anunțat că Israelul a luat legătura cu SUA pentru a discuta despre o reacţie adecvată.

Legea stabileşte un termen de 30 de ani pentru contestarea confiscării de proprietăţi, ceea ce ar însemna că procedurile în aşteptare, care vizează confiscări de proprietăţi din era comunistă, vor fi întrerupte şi respinse de autorități și de instanțe.

Noile prevederi afectează drepturile de proprietate poloneze, evreieşti şi de altă natură care fac obiectul unor determinări anterioare contestate.

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat: „Aprobarea legislaţiei este o decizie ruşinoasă şi un dispreţ ruşinos față de memoria Holocaustului. Israelul consideră rușinoasă aprobarea legii, care-i împiedică pe evrei să primească despăgubiri pentru bunurile furate în timpul Holocaustului, şi regretă faptul că Polonia alege să continue să facă rău celor care au pierdut totul. Este un pas serios, pe care Israelul nu-l va putea accepta uşor”.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, s-a declarat „profund deranjat” de adoptarea legii şi a cerut condamnarea internaţională a Poloniei.

„În calitate de fiu al supravieţuitorilor Holocaustului, sunt profund deranjat de legea adoptată în Polonia, care împiedică în mod eficient dreptatea pentru victimele Holocaustului şi pentru familiile lor. Restituirea proprietăţii este o parte mică, dar semnificativă, a procesului de îndeplinire a drepturilor celor care au supravieţuit şi de recunoaştere a celor care au pierit într-unul dintre cele mai mari genocide din lume”, a spus ministrul Gantz.

El apelează la „partenerii internaţionali ai Israelului” „să condamne această mişcare într-o singură voce”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. A vorbit Florin Cîțu! A „uitat” câteva detalii greu de uitat. „V-au pus cătușele la mâini?” / „Nu mai știu” / „Cât ați stat în custodia poliției?” / „Cât a fost nevoie”

* DOSARUL LUI CÎȚU. Faptele. Procesul. Sentința. „Șoferul era băut, avea ochii injectați și umezi”

* Jocul pervers al lui Dan Voiculescu față de Florin Cîțu, asemănat cu „ceea ce făcea acum două decenii S. O. Vîntu cu PNȚCD”

* CTP: „Mi se pare absurd ca Florin Cîțu să-și dea demisia. El e reabilitat, Dragnea nu era reabilitat!”

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* A murit generalul Kemenici, comandantul unității militare în care au fost împușcați soții Ceaușescu. Kemenici era „pe mână” cu spionul sovietic Militaru. A făcut diversiuni mortale și a încercat să șteargă urmele lor cu bidineaua

* Un fost ministru s-a înecat cu un un cățel de usturoi, pe litoral, la ora 2.00 noaptea. L-a salvat un medic adus de acasă

* Fiica lui Anghel Iordănescu l-a rugat pe Gigi Becali să-i fie naș. „O cunun, dar nu merg la petrecere. Eu nu mai ascult muzică!”

* FCSB trebuie să se descurce o vreme și fără antrenor principal: Gigi Becali s-a operat la umăr! „Aveam tendonul rupt, am mâna stângă imobilizată”

2 COMENTARII

  1. Așa-numitele… „DEMOCRAȚII-NON-LIBERALE” (Sic!), din fostul… „VÂRF-al-DEMOCRAȚIEI-EST-EUROPENE” (este vorba, de fapt, despre statele ex-comuniste din Europa-CENTRALĂ/”Mitteleuropa”: Polonia, Ungaria și cele două state rezultate din scindarea Cehoslovaciei), reunite, în 1991, în „Grupul-de-la-Visegrád”, „V3” devenit „V4”, merg, din ce în ce mai mult, pe-o linie… NAȚIONALIST/ȘOVIN-FASCISTĂ, ANTI-OCCIDENTALĂ și POPULIST-IZOLAȚIONISTĂ!!!

    • Apropo de Ion Iliescu…, România NU a fost primită în acest grup, PE ATUNCI AL… DEMOCRAȚIILOR-AUTENTICE (!) DIN STATELE EUROPENE EX-COMUNISTE (cele trei „State-Baltice” – Estonia, Letonia și Lituania –… abia își dobândeau independența!), din cauza faptului că „revoluția-populară” de la noi fusese CONFISCATĂ-și-DETURNATĂ de către „conspiratorii-gorbacioviști” ai lui „Ilici” și din cauza „MINERIADELOR” din 1990-91!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.