VIDEO. Intrarea talibanilor în Kabul. Guvernul le predă „pașnic” puterea, președintele demisonează. Ambasada SUA, evacuată cu elicopterul

1
1256

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane. Insurgenții au anunțat prin mai multe canale că nu vor să provoace violențe. Ei spun că vor să evite orice conflict și că vor permite plecarea în siguranță a civililor care vor să părăsească orașul.

Talibanii au intrat din toate părțile în Kabul, a anunțat duminică ministrul afgan de Interne, Abdul Sattar Mirzakwal. Militanții nu întâmpină rezistență în înaintarea lor, scrie BBC, citând un corespondent local.

„Afganii nu trebuie să se îngrijoreze. Nu va exista un atac asupra oraşului Kabul. Va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie”, a declarat Mirzakwal într-un mesaj video.

În imaginile publicate de canalul Al Arabiya se vede un grup de oameni purtând arme și steaguri, care intră pe o stradă în oraș, înconjurați de zeci de civili. Al Arabiya susține că sunt imagini cu talibani intrând în Kabul duminică dimineață.

Anterior, talibanii au afirmat că au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala afgană, fără a încerca o capturare militară a orașului.

Președintele a anunțat că renunță la putere

După consultări de urgență cu trimisul special al Statelor Unite, Zalmay Khalilzad, și cu alți înalți oficiali NATO, președintele afgan Ashraf Ghani a anunțat că renunță la putere.

Înainte de a părăsi palatul, el a încercat să liniștească populația, printr-un mesaj pe Twitter: „Au fost focuri de armă sporadice în Kabul, Kabul nu a fost atactat, forțele de securitate și apărare a țării cooperează cu partenerii internaționali să asigure securitatea orașului, situația este sub control”.

O delegație a talibanilor a început negocieri cu guvernul afgan la palatul prezidențial de la Kabul, scrie Al Arabiya

Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistan, vecinul din nord, de teama ofensivei talibanilor în Afganistan. Trupele uzbece, aflate la frontiera dintre cele două ţări, au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.

Ambasada SUA, evacuată cu elicopterul. Sunt arse documente sensibile, pentru a nu fi capturate de talibani

Personalul ambasadei SUA de la Kabul este evacuat cu elicopterul, scrie Reuters. Informația este confirmată de corespondentul ziarului „Washington Post”.

 

Kabul rămăsese singurul mare oraş afgan controlat de guvern. În așteptarea asaltului talibanilor, unele ambasade au început să ardă materiale „sensibile” înainte de evacuare.

Ambasada SUA din Kabul şi-a informat personalul că are la dispoziţie un incinerator pentru a distruge materiale ca documente şi dispozitive electronice, pentru a „reduce volumul de material sensibil de pe proprietate”, conform unei note la care Reuters a avut acces.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* DOSARUL LUI CÎȚU. Faptele. Procesul. Sentința. „Șoferul era băut, avea ochii injectați și umezi”

* VIDEO. A vorbit Florin Cîțu! A „uitat” câteva detalii greu de uitat. „V-au pus cătușele la mâini?” / „Nu mai știu” / „Cât ați stat în custodia poliției?” / „Cât a fost nevoie”

* Jocul pervers al lui Dan Voiculescu față de Florin Cîțu, asemănat cu „ceea ce făcea acum două decenii S. O. Vîntu cu PNȚCD”

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* A murit generalul Kemenici, comandantul unității militare în care au fost împușcați soții Ceaușescu. Kemenici era „pe mână” cu spionul sovietic Militaru. A făcut diversiuni mortale și a încercat să șteargă urmele lor cu bidineaua

* Un fost ministru s-a înecat cu un un cățel de usturoi, pe litoral, la ora 2.00 noaptea. L-a salvat un medic adus de acasă

* Fiica lui Anghel Iordănescu l-a rugat pe Gigi Becali să-i fie naș. „O cunun, dar nu merg la petrecere. Eu nu mai ascult muzică!”

* Polonia a intrat în „era Iliescu”: nu mai restituie proprietățile confiscate de naziști sau comuniști! Furie în Israel: „O decizie ruşinoasă, dispreţ pentru memoria Holocaustului”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here