Orban: epidemia a reizbucnit “din cauza campaniei iresponsabile derulate de lideri politici și a atitudinii unor instituții cum este Avocatul Poporului”

0
4400

Vina pentru reaprinderea epidemiei de coronavirus în România cade pe umerii unor politicieni iresponsabili, ai unor jurnaliști și ai unor instituții precum Avocatul Poporului, a acuzat premierul Ludovic Orban joi seara, la Digi 24.

În ziua în care România a ajuns la 460 de cazuri de infectare – recordul ultimelor două luni –, guvernanții au decis, în cele din urmă, să vorbească despre campania furibundă care ne-a împins în acest punct.

Este prima ieșire coordonată a PNL într-un peisaj public ocupat masiv, în plan politic, de PSD și Pro România, care au militat pentru nerespectarea măsurilor de precauție. Prim-ministrul a explicat că loviturile primite de la CCR și teoriile conspirației susținute chiar de lideri de partide au îngreunat foarte mult misiunea autorităților de a reduce riscul îmbolnăvirii. „Au lăsat garda jos foarte mulți oameni. E foarte greu să menții niste reguli. Au fost pedepsiți cei care au respectat legea și, prin decizia CCR, exonerați cei care au încălcat legea”, a afirmat Orban.

Tot joi, Florin Roman, liderul deputaților liberali, indicase PSD cu subiect și predicat: „PSD este principalul vinovat de creșterea alarmantă a numărului de noi îmbolnăviri. PSD este cel care, de la cel mai înalt nivel, a încurajat nepurtarea măștilor de protecție, a pus la îndoială boala, a acuzat aplicarea amenzilor și nivelul lor ridicat, a criticat măsurile de restricție și în permanență a blocat guvernul în lupta împotriva Covid”.

Sunt „foarte multe declarații iresponsabile ale unor lideri politici care ignoră pericolul, care bagatelizează riscul epidemic și care de multe ori instigă la nerespectarea regulilor“

În luna mai, Curtea Constituțională Română, sesizată de Avocatul Poporului, a declarat ilegală instituirea stării de urgență cu doar câteva zile înainte de expirarea acesteia. Momentul a fost ales strategic, pentru că judecătorii CCR s-au pronunțat la finalul perioadei, și nu la începutul acesteia.

Scopul era destabilizarea și punerea într-o situație dificilă a PNL și a președintelui Iohannis, dar fără a se încărca de responsabilitatea exploziei epidemiei – ceea ce s-ar fi întâmplat dacă sentința CCR ar fi venit, să spunem, cu o lună mai devreme.

Controlați de PSD (președintele CCR, Valer Dorneanu, a fost mult timp parlamentar social-democrat și chiar președinte al Camerei Deputaților din partea acestui partid), judecătorii au declarat ilegale și amenzile date în timpul stării de urgență.

A fost o nouă lovitură gravă dată autorității statului, pentru că milioane de români care au respectat restricțiile au constatat, dintr-o dată, că ei au fost “fraierii”, iar interlopii care au făcut haos în stradă și au transmis live pe Facebook petreceri cu sute de persoane au fost “șmecherii”.

Orban a spus că ascensiunea abruptă a numărului de cazuri de infectare s-a produs „și din cauza unei campanii iresponsabile care a fost derulată de lideri politici, și de reprezentanți ai unor instituții de presă, și de alte categorii de oameni, și de atitudinea unor instituții cum este Avocatul poporului, care a atacat amenzile“.

Șeful guvernului a indicat „foarte multe declarații iresponsabile ale unor lideri politici care ignoră pericolul, care bagatelizează riscul epidemic și care de multe ori instigă la nerespectarea regulilor”.

„Mă îngrijorează că aceste cazuri sunt răspândite în toată țara. Nu apar local, ci în toată țara, mai ales în zona urbanului mare“

Partea proastă, exact înainte ca autoritățile să ia o decizie în privința redeschiderii restaurantelor, este modul în care se ridică “valul doi”. „Mă îngrijorează că aceste cazuri sunt răspândite în toată țara. Nu apar local, ci în toată țara, mai ales în zona urbanului mare. Nu este altă soluție decât repectarea regulilor”, spune Orban, care nu a menționat, însă, ce se va întâmpla dacă măsurile de precauție vor fi ignorate în continuare, așa cum se întâmplă acum. „Nu ne dorim să mai apelăm la nicio măsură restrictivă. Ne dorim ca viața să revină la normal pas cu pas, în condițiile respectării unor reguli simple: spălatul mâinilor, să menții distanța fizică, triajul prin măsurarea temperaturii.”

Orban spune că, în foarte scurt timp, se va lua o decizie în ce privește restaurantele: „În jurul datei de 1 iulie ne gândiserăm la posibilitatea redeschiderii restaurantelor. Urmărim evoluția epidemiei și, în funcție de acest lucru, vom lua o decizie”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

FOTO+VIDEO. Sorina, la un an de America. „Familia Șărămăt o învăța să ne dea foc la casă și să fugă” / „Bătăi cu cureaua pe pielea goală și cu urzica” / „A fost pregătită de asistenta maternală «să țipe, să se tăvălească pe jos, să se țină de balustradă, să facă pe ea»” / „Au învățat-o să toarne o cafea în capul doamnei psiholog”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here