Peste 25.000 de morți după cutremure! În Turcia au început arestările. Erdogan se apără, încercând să evite propria-i prăbușire

2
1348
Erdogan în mulțimea furioasă

La 4-5 zile după marile cutremure din 6-7 februarie, care au devastat sud-estul Turciei și nordul Siriei, misiunile de salvare au șanse tot mai mici, iar de sub dărâmături sunt scoși tot mai puțini supraviețuitori – cazuri impresionante, dar izolate, rarisime. Bilanțul este sinistru: peste 20.000 de morți în Turcia, peste 5.000 în Siria. „Sultanul” Erdogan are probleme mari înaintea alegerilor.

Autoritățile turce iau în calcul oprirea misiunilor de salvare și trimiterea de buldozere pentru a curăța munții de moloz, înainte să izbucnească epidemii.

Între timp, cei considerați responsabili de prăbușirea multor clădiri sunt „vânați” pentru a da socoteală. De exemplu, arhitectul unui complex rezidențial de lux complet distrus de cutremure a fost arestat în timp ce încerca să fugă din țară.

Procurorii turci au anunțat deja că vor investiga modul în care au fost construite cele peste 5.700 de clădiri care s-au prăbușit, în vreme ce altele au rezistat seismelor.

În total, peste 12.500 de clădiri au fost complet distruse sau avariate grav în Turcia și Siria. Aproape 93.000 de persoane au fost evacuate din zona cutremurului din sud-estul Turciei, iar peste 166.000 de persoane au fost implicate în eforturile de salvare şi ajutor.

Bilanțul victimelor provocate de cutremure a depășit 25.000 de morți, dintre care peste 20.000 în Turcia, iar ceilalți în Siria.

Ținta criticilor: Erdogan

Încet-încet, locul durerii îl ia furia. Pe reţele de socializare, oamenii încep să distribuie dovezi ale greşelilor regimului Erdogan. Clădiri noi, finalizate în 2019, s-au prăbuşit în timpul cutremurelor de luni și marți, deşi dezvoltatorii le vindeau ca fiind „finalizate în conformitate cu cele mai recente reglementări privind cutremurele”. Aşa sunau anunţurile care au dispărut de pe paginile oficiale ale companiilor, dar care acum sunt distribuite de turcii de rând, supăraţi pe liderul de la Ankara, transmite BBC.

Experţii spun că, dacă ar fi fost construite conform normelor antiseismice, clădirile n-ar fi trebuit să se prăbușească. De vină ar fi amnistiile de construcţie, o practică mult criticată în ultimii ani de către jurnalişti şi specialiști din Turcia.

E vorba de scutiri legale acordate acelor structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare, în schimbul plăţii unei taxe.

Potrivit lui Pelin Pınar Giritlioğlu, şeful din Istanbul al Uniunii Camerelor de ingineri şi arhitecţi din Turcia, 75.000 de clădiri din zona afectată de cutremur în sudul țării au primit „amnistii” de construcţie, adică dreptul de a fi construite ignorând pericolele seismice.

Președintele autocrat al Turciei, Recep Tayyip Erdogan (68 de ani), susține că toate acuzațiile sunt false. „Vom reconstrui casele pentru toți supraviețuitorii cutremurului în decurs de un an, deoarece am dat instrucțiunile necesare. În ciuda acestui fapt, unele persoane necinstite fac campanie în Hatay și fac declarații false, spunând că nu este nimeni în Hatay. Nu-i vom lăsa să vorbească de rău despre soldații, jandarmii și polițiștii noștri!”.

„Cea mai mare echipă de intervenţie din lume” – 141.000 de salvatori

Vineri, la patru zile de la primul cutremur devastator din sud-estul Turciei, președintele Turciei a admis că intervențiile pentru salvarea supraviețuitorilor nu au descurs atât de repede cum spera el.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Avertismentul unui constructor român: la noi va fi mult mai rău la un cutremur. De când rușii ne-au jefuit industria siderurgică, în construcții se folosește oțel casant rusesc de proastă calitate, exact ca-n Turcia

* Delir Șoșoacă în Parlament: cică o ceartă din 2009 a lui Erdogan cu Shimon Peres s-ar fi petrecut luna trecută, motiv pentru care Oculta a cutremurat Turcia!

* Monstruos: Bode și Ciucă promovează proiectul de lege al lui Dragnea și Carmen Dan prin care protestele sunt pedepsite cu închisoarea până la 7 ani! Reacția societății civile

* Firea a închiriat un etaj întreg la World Trade Center pentru Ministerul Familiei, unde statul plătește 500.000 de euro anual. Ofertele RAAPPS pentru sediu gratis au fost considerate „necorespunzătoare“

EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

Dezastru: România, în pericol iminent să piardă miliarde din PNRR pentru căile ferate, după ce Grindeanu a anulat licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen! Bătaia de joc a PSD a făcut ca nicio firmă să nu depună oferte

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* „Acesta a fost sfârșitul ofensivei armatei ruse pe întregul front din Donețk!” / Disperare în rândul separatiștilor pro-ruși din Donbass. Teroristul Girkin deplânge catastrofa invadatorilor lângă Vuhledar

2 COMENTARII

  1. Nemtii le au atras atentia de nenumarate ori turcilor ca nu respecta standardele de constructie. Erdogan era preocupat cu amenintarile la adresa tuturor. Ameninta zilnic USA Germania, Grecia, Suedia etc. Inca un bandit criminal ajuns in fruntea unei tari votat de prosti.
    Posibil ca cutremurele sa fi fost declansate de miile de explozii din Ucraina. Sper sa nu se intimple si la noi ca o sa cada tot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.