miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăNewsMonstruos: Bode și Ciucă promovează proiectul de lege al lui Dragnea și...

Monstruos: Bode și Ciucă promovează proiectul de lege al lui Dragnea și Carmen Dan prin care protestele sunt pedepsite cu închisoarea până la 7 ani! Reacția societății civile

-

Societatea civilă din România reacționează după ce liberalii Lucian Bode și Nicolae Ciucă au scos de la naftalină proiectul de lege al lui Liviu Dragnea și Carmen Dan prin care protestele se pedepsesc obligatoriu cu închisoarea. Nouă organizații au emis un comunicat în care afirmă că PNL vizează eliminarea dreptului la liberă exprimare și libertatea de întrunire.

Lucian Bode (48 de ani) a prezentat marți seară proiectul de modificarea Codului Penal, astfel încât pentru tulburarea liniștii publice ori pentru ultraj este eliminată sancționarea prin amendă, rămânând valabilă doar pedeapsa cu închisoarea. Este un proiect mai vechi, de suflet, al lui Liviu Dragnea și Carmen Dan, inițiat în perioada când românii protestau în stradă împotriva corupției (2017-2018).

În spatele formulării, inabil mascate prin introducerea ultrajului în discuție, este scopul de a elimina, practic, protestele de stradă.

Legea este asemănătoare cu cea introdusă de Putin în Rusia: cine protestează (tulbură ordinea publică) intră la pușcărie, există sancțiune mai blândă!

- Advertisement -

Documentul a fost prezentat și asumat de Lucian Bode, ministrul de Interne care pare să fi scăpat complet de sub orice control. Acesta a menționat că premierul Nicolae Ciucă „este coautor”. Bode e secretar general al PNL, iar Ciucă – președintele partidului. Amândoi execută însă ordinele lui Klaus Iohannis.

Pedeapsa pe care o vor Bode și Ciucă pentru tulburarea ordinii publice e închisoarea până la 7 ani. Ținta o reprezintă, în mod evident, persoanele care protestează, pentru că pedeapsa maximă, de 7 ani, e prevăzută dacă fapta e săvârșită de două sau mai multe persoane.

Lucian Bode, promotorul proiectului, și-a susținut cauza pe Facebook: „Sunt convins că vor exista argumente pro şi contra, dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja şi preveni faptele antisociale care pun viaţa în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine şi siguranţă publică, dar şi sentimentului de siguranţă cetăţenesc”.

- Advertisement -

Reprezentanții societății civile semnalează însă că modificarea Articolului 371 din Codul Penal, pentru mărirea pedepselor prevăzute la tulburarea liniștii publice, este similară cu cea propusă de PSD în 2017!

Comunicatul ONG-urilor

„Partidul Național Liberal (PNL), prin vocea secretarului general, dl. Lucian Bode, a anunțat un proiect de lege prin care ar fi înăsprite pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru unele fapte, precum ultrajul și tulburarea liniștii publice. Proiectul de lege este asumat de președintele partidului, dl. Nicolae Ciucă, și de dl. Bode însuși, în calitate de parlamentari.

Din această propunere, atrage atenția intenția de a modifica Art. 371 din Codul Penal, cu privire la tulburarea ordinii publice. Același demers a fost încercat și în 2017, inițiator atunci fiind PSD. Punem în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar și modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea dnei. Carmen Dan (la acea vreme ministru de interne, ca și dl. Bode):

Forma în vigoare a Art. 371 Cod Penal: Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Forma propusă de Ciucă-Bode (2023): Art. 371

(1) Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită de către;

a) două sau mai multe persoane împreună;

b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Forma propusă de Dragnea – CarmenDan (2017): Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Nu este deloc surprinzător că dnii. Ciucă și Bode nu se arată originali, ci plagiază, de data această după PSD.

Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea, și eliminând posibilitatea de a sancționa doar cu amendă. PNL merge mai departe și propune și anumite circumstanțe agravante, care cresc și mai mult pedepsele.

Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare.

Să ne imaginăm următoarea situație: un grup de cetățeni enervați se strâng în fața Guvernului și urlă în gura mare: „Jos! Huo! La pușcărie, mafioților! Ciucă anchetat! Bode e un hoț!” și altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.

Analiza autorităților:

– urlă, deci tulbură liniștea publică;

– amenință cu pușcăria și aduc atingeri grave demnității cetățenilor Ciucă și Bode;

– sunt doi sau mai mulți.

Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani.

În 2017, PSD, prin dna. Carmen Dan, a avut minima reținere de a trimite propunerile către Ministerul Justiției, pentru evaluare. În urma reacției publice, dar și a analizei specialiștilor MJ, totul s-a oprit acolo. În 2023, PNL, prin cuplul Ciucă-Bode, trimite proiectul direct în Parlament, unde decizia este strict politică, și nu mai trece prin evaluarea (și avizarea) profesioniștilor din justiție.

Amintim liderilor PNL și prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la art. 7, alin. (3^1): Propunerile legislative, proiectele de legi și celelalte proiecte de acte normative vor fi însoțite, în mod obligatoriu, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Niciun moment, în inițiativa lor, dl. Ciucă și dl. Bode nu au arătat vreo minimă preocupare pentru drepturile și libertățile fundamentale, și cu atât mai puțin pentru respectarea legii.

Solicităm ferm Parlamentului României să respingă această nouă propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertății întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituția României.”

Organizații semnatare, membre ale Coaliției „Grupul ONG-uri pentru Cetățean” și partenerii lor:

 • ActiveWatch
 • Asociația ACCEPT
 • Asociația MozaiQ LGBT
 • Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI
 • Asociația Respiro
 • Asociația Rise OUT
 • Centrul pentru Inovare Publică
 • CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
 • Miliția Spirituală.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Emil Constantinescu, odă penibilă adusă celui care, prin diversiunile sale, a trimis minerii să-i devasteze facultatea! „Răzvan Theodorescu i-a inspirat pe alții în momente grele, a rămas o lumină”. Explicația: sinecura numită Institutul Levantului!

EDITORIAL CARTIANU: La moartea unui ticălos. Onoruri militare, Academie, Cimitirul Bellu

Avertismentul unui constructor român: la noi va fi mult mai rău la un cutremur. De când rușii ne-au jefuit industria siderurgică, în construcții se folosește oțel casant rusesc de proastă calitate, exact ca-n Turcia

Delir conspiraționist năucitor după cutremurul din Turcia. Concluzia unor români: totul a fost pus la cale de SUA și NATO, ca să-l răstoarne pe Erdogan!

Dezastru: România, în pericol iminent să piardă miliarde din PNRR pentru căile ferate, după ce Grindeanu a anulat licitația pentru 12 trenuri cu hidrogen! Bătaia de joc a PSD a făcut ca nicio firmă să nu depună oferte

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

„Taxa de solidaritate” a PSD va băga pe pierdere marile companii ale României, inclusiv Dacia și Ford, care au zeci de mii de angajați și aproape jumătate din exporturile țării! Demonstrația economistului Cristian Păun

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Triumful lui Iuliu Maniu asupra torționarilor săi. Pelerinaj la Sighet și Bădăcin. O magnifică lecție de istorie, pe urmele marelui Om

- Advertisement -

10 COMENTARII

 1. Dar legea care protejeaza padurile nu o scoate nimeni de la sertar ?
  De ce nu inaspriti legea padurilor bre ciucabode ?
  De ce nu inaspriti legea evazionistilor bre ciucabode ?

  • Adicatelea ce vreti voi, ioganisciucabode, sa bagati mana in pusculite, sa mutilati legi
   dar
   totul in liniste
   nimeni sa nu va traga de raspundere?
   Poi asta e diactatura bre, ala rusia!
   Daca asta va place, de ce nu mergeti voi, astia trei de la rasarit,
   la rusia ca-i mai simplu.

 2. „prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor”
  Pāi asta e! La urmātoarele proteste vom striga : ,, Stima noastrā si mândria: ciucii, bozii, Romârlānia!” , ,,Trāiascā ciolacii!” , ,, Futui noru’ care-a dat ploaia care-a udat stejaru’ din care-a fācut tâmplaru’ sertaru’ în care a pus tac-tu prezervativu’ care s-a spart în pizda mā-tii de bou!”, etc. .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -