miercuri, mai 29, 2024
AcasăNewsAvertismentul unui constructor român: la noi va fi mult mai rău la...

Avertismentul unui constructor român: la noi va fi mult mai rău la un cutremur. De când rușii ne-au jefuit industria siderurgică, în construcții se folosește oțel casant rusesc de proastă calitate, exact ca-n Turcia

-

Un cutremur de intensitatea celui din Turcia ar produce în România o catastrofă chiar mai mare decât cea de la granița turco-siriană, scrie Răzvan Adrian Ilie, cunoscut inginer constructor, pe cel mai mare grup de profil de pe Facebook. Distrugerea industriei siderurgice românești, produsă după ce PSD a vândut-o la ruși, a dus începând cu 2010 la prăbușirea standardelor în construcții în țara noastră – totul cu complicitatate Inspecției de Stat în Construcții.

Oțelul românesc PC 52, fabricat special pentru zone seismice, care era produs de oțelăriile românești, a fost înlocuit cu cel rusesc BST 500, de foarte proastă calitate, dar mai ieftin. Exact același tip de oțel din Rusia este folosit și la clădirile pe care s-au prăbușit ca niște castele din cărți de joc în ultimele zile, la cutremurele din estul Turciei și nordul Siriei.

Oțelul PC 52 este special, foarte elastic. Dar după ce Guvernul PSD condus de Năstase a vândut industria siderurgică la ruși, iar aceștia au falimentat combinatele, începând cu 2010 acest oțel produs în România a fost înlocuit cu importuri din Rusia de oțel BST 500, care costă cu 35% mai puțin, dar e de foarte proastă calitate – casant, cu mult carbon în el, care crapă dacă este fasonat, explică inginerul Răzvan Adrian Ilie.

Mesajul constructorului român care explică de ce s-a ales praful de orașe întregi în Turcia și ce va urma la noi în cazul unui cutremur similar

Și mai rău este că, la noi, pe lângă folosirea acestui oțel inferior la clădiri, se încalcă și proiectele, pentru că toată lumea fură din materialele de construcții. Proiectanții sunt, de asemenea, foarte slabi, pentru că examenele la facultăți se cumpără cu 100-200 de euro, iar absolvenții nu știu meserie, spune specialistul cu 25 de ani de experiență.

- Advertisement -

În urma cutremurelor devastatoare produse luni și marți în Turcia și Siria, până miercuri dimineață fuseseră constatate deja 9.200 de decese și zeci de mii de răniți. S-au prăbușit complet zeci de mii de clădiri. Imaginile sunt apocaliptice, blocuri de 5-6 ori chiar 10-12 etaje au căzut pur și simplu ca și cum ar fi fost din hârtie. Lumea întreagă s-a mobilizat să acorde asistență umanitară, în timp ce echipe de salvatori trimise de numeroase țări caută contratimp supraviețuitorii sub zeci și sute de tone de dărâmături.

Mai jos, mesajul complet al inginerului Răzvan Adrian Ilie.

„Ce va urma la noi dacă va fi un cutremur de 7,5 grade, vedeți acum la turci, la noi va fi chiar mai rău. De ce? Turcii respectă proiectul chiar și cu BST 500, nu fură din fier. La noi, Gică fierarul + Fane dulgherul + Gogu instalatorul mai ciordesc puțin și ei, să mai facă un gard, un coteț sau garaj pe acasă“

„Turcii folosesc armătură slabă pentru structura de rezistență (betonul armat). Ei bagă în armătură un oțel casant, numit BST 500 – are carbon mult în el, fabricat în Rusia – în loc să folosească oțel PC 52 fabricat la noi, care este special pentru zone seismice, aș spune că este un oțel special (probabil în primele 3 din lume ca nivel de calitate), foarte elastic, care aderă la beton foarte bine dacă este turnarea făcută ca la carte, beton vibrat, distanțieri (purici) montați corespunzător între armătură și cofraj.

- Advertisement -

Acum vă spun ceva ce nu știți, probabil – din 2010, la circa 2-5 ani după ce rușii au achiziționat/jefuit industria siderurgică, au introdus în țară acest oțel casant BST 500 cu un preț la circa 65% din prețul oțelului PC 52, iar Inspecția de Stat în Construcții au început să închidă ochii – mituiți fiind – la noile construcții făcute de știți bine cine, și se folosește și la noi BST 500, care oțel, dacă îl fasonezi (îndoit/prelucrat la 90 de grade pentru etrieri și fier de grindă cu ciocuri), crapă la îndoitură pe exterior, ați citit bine!

Ce va urma la noi dacă va fi un cutremur de 7,5 grade, vedeți acum la turci, la noi va fi chiar mai rău. De ce? Turcii respectă proiectul chiar și cu BST 500, nu fură din fier, la noi, Gică fierarul + Fane dulgherul + Gogu instalatorul mai ciordesc puțin și ei, să mai facă un gard, un coteț sau garaj pe acasă, deci… rezultatul eu sper să nu-l văd/trăiesc, să nu-l apuc, va fi nu jale… ceva ce vedeți la turci acum, doar că aproape la dublu la noi, față de ei!

Să mai spun că proiectanții sunt foarte slabi… Își cumpără examenele în facultate cu 100-200 de euro băgați în carnetul de student… Aici s-a ajuns!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Delir conspiraționist năucitor după cutremurul din Turcia. Concluzia unor români: totul a fost pus la cale de SUA și NATO, ca să-l răstoarne pe Erdogan!

* Îngrijorare maximă la Kiev: Rusia va lansa un atac major în următoarele 10 zile. Reporter de front ucrainean: „Vor fi puține vești bune în perioada următoare”

* De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* Democrația românescă, în cădere liberă. Naționalismul prosperă în sondaje

* „Taxa de solidaritate” a PSD va băga pe pierdere marile companii ale României, inclusiv Dacia și Ford, care au zeci de mii de angajați și aproape jumătate din exporturile țării! Demonstrația economistului Cristian Păun

Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

* Triumful lui Iuliu Maniu asupra torționarilor săi. Pelerinaj la Sighet și Bădăcin. O magnifică lecție de istorie, pe urmele marelui Om

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -