duminică, aprilie 21, 2024
AcasăNewsÎnalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3...

Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

-

Pensiile speciale consumă în acest moment 0,85% din PIB-ul României, dar sunt în creștere accelerată și în doar 2-3 ani vor ajunge să mănânce 1,5% din PIB, ceea ce este nu doar inacceptabil, ci și insuportabil, a avertizat miercuri Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate a BNR.

În timpul unei conferințe de specialitate, oficialul Băncii Naționale a subliniat că pensiile speciale nu respectă niciunul dintre cele trei criterii aplicate celorlalți contributori – durata de cotizație, vârsta de pensionare și modul de calcul al pensiei.

Deja povara este foarte mare pentru buget, pentru că pensiile „specialilor” consumă 0,85% din PIB. România are de departe cel mai mic nivel de colectare a taxelor din Europa (27% față de media de 41% în UE) – tot din cauza incompetenței și a corupției din administrație și din clasa politică. În aceste împrejurări, pensiile speciale reprezintă cu atât mai mult ceva foarte greu de suportat.

Peste 2-3 ani, însă, riscăm să ajungem ca „specialii” să consume 1,5% din PIB, iar atunci situația va deveni pur și simplu nesustenabilă pentru bugetul României, avertizează Eugen Rădulescu.

- Advertisement -

Oficialul BNR s-a arătat insensibil la jocurile de cuvinte și încercările de mascare a problemei încercate de guvernanți precum ridicolul Marius Budăi (ministrul Muncii), voracele Lucian Bode (ministrul de Interne) sau combinatorul Vasile Dîncu (fostul ministru al Apărării). Cu toții au încercat să-i salveze pe pensionarii speciali mascând privilegiile prin rebotezarea banilor pe care-i primesc.

Eugen Rădulescu a menționat că unii le-au numit „pensii de serviciu”, dar „eu cred că putem să le numim oricum, pensii de recunoștință sau contribuții de recunoștință”, însă fondul problemei rămâne același.

„Nu le numim pensii speciale, dar ele tot aia sunt, că nu respectă niciunul din cele trei criterii pe care le avem noi, toți ceilalți muritori. Mă refer la durata de cotizație, vârsta de pensionare și modul de calcul al pensiei”, a declarat directorul Direcției de Stabilitate din cadrul BNR.

- Advertisement -

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

„Lista rușinii”: cei 19 europarlamentari care au votat pro-Rusia. Maria Grapini a pus România lângă extremiștii din alte 10 țări, care au votat împotriva înființării Tribunalului Internațional pentru crimele Rusiei în Ucraina

BOR îi plesnește pe Gâdea și Ciutacu și demolează propaganda rusă de la Antena 3 – RTV: „Preoții comunităților de etnie română” aparțin de Biserica Rusă! Sunt condamnați cei care „încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă”

Șocant: ministrul Justiției a anunțat deja sentința așteptată pe 7 februarie într-un proces! „Asta a fost convingerea mea din discuţii din afara cadrului statal, de aceea am precizat că e vorba de surse neoficiale“

Lovitura de palat din PNL. Vîlceanu: „Eu și Cîțu am pierdut funcțiile în urma unui puci organizat de Bode și Ciucă. Bode m-a amenințat direct: «Văd că ții cu tot dinadinsul să intri în rahat»”

Rețeta toxică „PSD la infrastructură”: o șosea începută în 2011 a fost inaugurată de Cuc deși nu era gata, apoi Guvernul Dăncilă a reziliat contractul. Când firma a fost repusă în drepturi, intrase deja în insolvență

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Decimarea mercenarilor Wagner: din 50.000 de combatanți au mai rămas 10.000, după bătălia pentru Soledar. Restul au fost uciși sau au dezertat

Bișnița cu bilete TVR la Mondialul din Qatar avea dimensiuni industriale: 712 bilete, în valoare de 200.000 de euro! Bișnițarul-șef Oprean mințise că a luat „doar” 64. Conducerea TVR i-a făcut plângere penală

Șoc la Pro Arena: Mihai Mironică și Ioana Cosma rămân fără emisiune, producătorul e concediat, redactorul-șef demisionează

 

- Advertisement -

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -