Unifarm a distribuit în spitale 1.200.000 de măști neconforme, punând în pericol personalul medical! Percheziții și audieri într-un nou dosar de achiziții în pandemie

2
1136
Adrian Ionel, fostul director UNIFARM, adus la audieri într-un nou dosar dubios de achiziții în pandemie

Un nou dosar de achiziții dubioase în pandemie a intrat în vizorul procurorilor și al polițiștilor, care miercuri au făcut 5 percheziții și au dus la audieri persoane sub acuzațiile de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații.

E vorba despre achiziționarea de către compania de stat Unifarm, în perioada martie-aprilie 2020, a 1,2 milioane de măști de protecție neconforme, care au fost apoi distribuite în spitale din toată țara. Reclamațiile au început să curgă de pretutindeni, așa că produsele au fost retrase, dar numai după ce puseseră în pericol sănătatea personalului medical.

Măștile au fost atât de proaste, încât a trebuit emisă o alertă la nivelul întregii Uniuni Europene privind capacitatea redusă de filtrare a măștilor achiziționate de România.

Surse din Poliție citate de G4Media afirmă că la audieri este adus și Adrian Ionel, fostul director Unifarm, precum și unul dintre administratorii firmei cormerciale de unde au fost cumpărate măștile de protecție.

Adrian Ionel a fost șeful Unifarm timp de 8 ani (2012-2020), fiind numit în funcție de Guvernul Ponta.

Adrian Ionel, fostul director UNIFARM, este deja vizat de alte două dosare penale. Într-unul a plătit în avans pentru măști nelivrate, în altul ar fi cerut mită

Adrian Ionel este deja vizat de alte două dosare penale instrumentate de DNA vizând exact aceleași probleme: achiziții ale unor produse neconforme la suprapreț în pandemie.

Într-un dosar, DNA l-a pus pe fostul director Unifarm sub control judiciar sub acuzația că, pe 15 martie 2020, a încheiat un contract cu o firmă pentru achiziționarea de măști chirurgicale, iar pe 17 martie (două zile mai târziu) a plătit 3,6 din cei 4,5 milioane de lei fără să fi fost livrată nicio mască. Firma cu care făcuse contractul Adrian Ionel n-avea avizul Agenției Naționale a Medicamentului pentru a importa și distribui măști de protecție.

Astă-vară, într-un alt dosar, Adrian Ionel a fost pus sub învinuire pentru că “ar fi pretins 760.000 de euro unui intermediar ce reprezenta o societate comercial[ pentru ca CN Unifarm SA, companie de stat, să atribuie un contract de achiziție a echipamentelor de protecție împotriva infectării cu virusul Covid-19 (250.000 de combinezoane și 3 milioane de măști chirurgicale)“.

Comunicatul Poliției Române

„La această oră, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice efectuează 5 percheziții domiciliare, în municipiul București și în județul Ilfov, într-un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate în legătură cu achiziționarea de către o companie națională de măști medicale în perioada stării de urgență.

În același timp, se va pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele unei persoane.

Persoana în cauză va fi condusă la sediul unității de poliție, în vederea aducerii la cunoștință a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și audierii acesteia, pentru clarificarea situației de fapt.

La acțiune, participă polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.