„Omul lui Ponta” de la Unifarm a fost înhățat într-un al doilea dosar. „Tâlharul pandemiei” a plătit 3,6 milioane lei unei firme neautorizate, pentru măști care nu au fost livrate

1
1721
Adrian Ionel, fostul director UNIFARM, adus la audieri într-un nou dosar dubios de achiziții în pandemie

Fostul director al Unifarm, Adrian Ionel, a fost pus sub control judiciar (pentru 60 de zile), de către procurorii DNA, într-un al doilea dosar penal în legătură cu achizițiile medicale din timpul pandemiei de Covid-19, anunță DNA printr-un comunicat de presă.

Adrian Ionel este acuzat că în 15 martie 2020 a încheiat un contract de 4,5 milioane de lei (aproape un milion de euro) cu o firmă pentru achiziționarea de măști chirurgicale, iar după doar două zile a plătit 3,6 milioane de lei, fără ca firma să fi livrat vreo mască.

În plus, firma respectivă nici nu avea avizul Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”, precizează DNA.

Pe 2 octombrie 2020, în primul dosar penal, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Adrian Ionel, director suspendat al Unifarm (companie de stat), acuzându-l că a luat 760.000 de euro mită la un contract pentru furnizarea de măști de protecție. Alături de Adrian Ionel, a fost trimisă în judecată și Maria Lizica Daniela Radu, fosta șefă a serviciului comercial al Unifarm SA, acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual.

DNA arată că trei inculpați (intermediarul presupusei mite și doi reprezentanți ai firmei căreia Ionel i-a atribuit contractul) și-au recunoscut faptele şi au încheiat cu procurorii acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Ca urmare, pentru cei trei care și-au recunoscut faptele, DNA cere pedepse de câte 3 ani de închisoare cu suspendare. Este vorba de libanezul Andre Jaderian, iranianul Alireza Yousefi Jouybari şi turcul de etnie kurda Memet Turan.

Între timp, Adrian Ionel a fost îndepărtat de la conducerea Unifarm, în locul său fiind numit un alt director interimar.

Adrian Ionel era șeful Unifarm de 8 ani, fiind numit de Guvernul Ponta în 2012.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 04 decembrie 2020, a inculpatului IONEL EUGEN ADRIAN, la data faptelor director general al Companiei Naționale Unifarm SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 15 martie 2020, inculpatul Ionel Eugen Adrian, în calitatea menționată mai sus, fără respectarea vreunei proceduri și cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziții publice (în valoare de 4.499.985 lei) ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 „măști chirurgicale cu trei pliuri”.

De menționat este faptul că, la data încheierii contractului, societatea comercială nu era avizată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.

Ulterior, la doar două zile de la încheierea contractului, directorul general al Companiei Naționale Unifarm SA ar fi decontat către firma respectivă suma de 3.599.988 lei, reprezentând un avans din valoarea contractului încheiat în condițiile de mai sus.
Până în prezent societatea comercială nu a livrat nicio mască, iar după denunțarea contractului aceasta nu a returnat nici suma primită drept avans.

Prin demersurile menționate mai sus, inculpatul Ionel Eugen Adrian ar fi produs un prejudiciu companiei naționale pe care o conducea în valoare de 3.599.988 lei, concomitent cu obținerea unui folos material în același cuantum pentru societatea respectivă.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații, între care:

– să nu părăsească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,

– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Ionel Eugen Adrian i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.”

SONDAJ. Ultima strigare: pe cine votați la alegerile parlamentare din 6 decembrie?

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Soția-paravan a lui Tudorache garantează cauțiunea și pentru ea, și pentru el, cu case de peste 1.200.000 de euro!

1 COMENTARIU

  1. Aberații la cererea procurorilor, ai furat di avutul țării în loc de măcar 10-15 ani cu executare, 3 ani cu suspendare fără recuperarea prejudiciului e frumos nu? furi milioane și primești cu suspendare, nu e mai bine să furi în loc să muncești !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.