miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăNewsPatrulaterul roșu, Ponta-Dragnea-Tăriceanu-Tudorel, a adus României o amendă de 3 milioane de...

Patrulaterul roșu, Ponta-Dragnea-Tăriceanu-Tudorel, a adus României o amendă de 3 milioane de euro. Este prețul pentru care ei și-au protejat infractorii „specializați” în spălarea banilor

-

România este obligată la plata către Comisia Europeană a unei sume forfetare în cuantum de 3 milioane de euro, pentru că nu a transpus în mod complet, în termenul prevăzut, Directiva privind spălarea banilor. Aflată într-o situație similară, Irlanda trebuie să plătească 2 milioane de euro, 

Directiva 2015/8491 urmărește să prevină utilizarea sistemului financiar al Uniunii Europene în scopul spălării banilor și al finanțării terorismului. Statele membre trebuia să transpună această directivă în dreptul lor național până la 26 iunie 2016 și să informeze Comisia Europeană cu privire la măsurile adoptate în aceastăprivință.

Responsabilitatea transpunerii directivei în legislația națională aparținea Parlamentului României, care în perioada 2014-2016 a fost dominat de majoritatea PSD-ALDE, în formula Victor Ponta C. A. C. P. Tăriceanu.

La 27 august 2018, Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu două acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, considerând că România, pe de o parte, și Irlanda, pe de altă parte, nu au transpus în mod complet Directiva 2015/849 în termenul stabilit în avizele motivate respective și nici nu au comunicat măsurile naționale de transpunere corespunzătoare.

Tot în 2018, fostul agent guvernamental al României la CJUE din perioada 2011 – iunie 2018, Răzvan Horațiu Radu, a declarat că el a avertizat asupra riscurilor ca România să ajungă să platească sancțiuni financiare mari Comisiei Europene, ca urmare a netranspunerii directivei în legislația națională. În criză de timp, el i-a cerut ministrului Justiției de atunci, Tudorel Toader, să emită o ordonanță de urgență.

- Advertisement -

„În ciuda recomandării noastre, nu s-a emis o ordonanță de urgență care ar fi rezolvat transpunerea. Pe zona mea de reprezentare, am comunicat gravitatea problemei decidenților din alte ministere și am sesizat aproape săptămânal conducerea Ministerului Afacerilor Europene cu privire la urgența transpunerii. Lunar am introdus directiva aceasta, alături de altele, în lista de informare către Guvern. Nu sunt convins că s-a explicat și mai sus, la nivel de prim-ministru și de Parlament, cât de gravă este problema. Sau poate s-a explicat, nu cunosc, n-am participat la ședintele de Guvern și, prin urmare, nici la Parlament nu aveam cum să susțin directiva”, spunea atunci fostul subsecretar de stat din MAE pentru Hotnews.ro.

Pentru această a doua tărăgănare, din perioada 2016-2018, vinovați sunt liderii majorității parlamentare PSD-ALDE, Liviu Dragnea și C. A. C. P. Tăriceanu, și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Așadar, pentru întreg intervalul 2014-2018, există patru indivizi care, sfidând obligațiile europene ale țării noastre ca să-și projeze infractorii, au provocat României o pagubă de 3 milioane de euro și o șifonare gravă a imaginii: Victor Ponta, Liviu Dragnea, C. A. C. P. Tăriceanu și Tudorel Toader.

Cronica unei sancțiuni anunțate

Prin două hotărâri pronunțate în Marea Cameră la 16 iulie 2020, Curtea a admis acțiunile introduse de Comisie. Astfel, Curtea a constatat, în primul rând, că, la expirarea termenului care le fusese stabilit în avizul motivat, România și Irlanda nici nu adoptaseră măsurile naționale de transpunere a Directivei 2015/849, nici nu comunicaseră Comisiei asemenea măsuri și că, prin urmare, acestea nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul directivei respective.

- Advertisement -

Arătând că Executivul european a dovedit necomunicarea de către România și de către Irlanda a măsurilor de transpunere a Directivei 2015/849 în termenul stabilit în avizul motivat, Curtea a statuat că neîndeplinirea obligațiilor astfel constatată intră în domeniul de aplicare al acestei dispoziții.

Curtea a apreciat că, deși România și Irlanda au pus capăt, în cursul procedurii, neîndeplinirii obligațiilor imputate, nu este mai puțin adevărat că această neîndeplinire a obligațiilor exista la expirarea termenului stabilit în avizele motivate respective, astfel încât efectivitatea dreptului Uniunii nu a fost asigurată tot timpul.

„Această dispoziție urmărește să stimuleze statele membre să transpună directivele în termenele stabilite de legiuitorul Uniunii și să asigure efectivitatea deplină a legislației Uniunii. (…) Prin urmare, Curtea a concluzionat că neîndeplinirea obligațiilor de către România și de către Irlanda a durat puțin mai mult de doi ani”, se arată în comunicatul CJUE.

Ținând seama de ansamblul împrejurărilor din prezentele cauze și în raport cu puterea de apreciere recunoscută Curții la articolul 260 alineatul (3) TFUE, Curtea a obligat România și Irlanda la plata către Comisie a unei sume forfetare în cuantum de 3.000.000 de euro și, respectiv, de 2.000.000 de euro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Evenimentul zilei”, fake news grosolan cu două victime: Șerban Huidu și Andreea Esca

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Si dezaxatul Caramitru-junior pune amenda asta in carca liberalilor ,cu vadita intentie electorala !Tocmai cand ai fi crezut ca s-a trezit si nu mai pune botul pe sticla de wiskey…O analiza la fel de bine documentata am citit si pe siteul de stiri al digi tv.Bravo,asta inseamna jurnalism adevarat:documentare,documentare ,de 3 ori documentare!!😊☺👏

  2. In Romania nimeni dintre cei care s-au cocotat in functii nu raspunde pntru pagubele pe care le produce tarii din prostie, nesimtire sau din cleptomanie.
    Asa cum nu exista o lege a raspunderii magistratilor, dar ar trebui sa existe, nu exista nici o lege a raspunderii impostorilor care uzurpa functii de oameni de stat.
    Celor razpunzatori de pierderea acestor 3 mi;iarde, trebuie sa li se intenteze proces, sa fie condamnati sa plateasca.
    Sa li se confiste banii pititi in tot felul de paradisuri fiscale, casele, mosiile, oriunde le-au ascuns..

  3. Guvernul liberal ce astapta?! Se poate deschide o actiune in justitie impotriva celor patru, Dragnea e deja la inchisoare, Tudorel nu e parlamentar, Tariceanu nu va mai intra in parlamentul viitor, iar un parlament cu alta majoritate nu avea nicio problema sa ii ridice imunitatea lui Ponta. Sigur daca PNL nu este aceeasi mizerie ca PSD, pentru ca pana acum ne-a demanstrat in fiecare zi ca este o mai mare mizerie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -