miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăNewsRomânia poate ajunge în septembrie la 1.880 de cazuri de Covid pe...

România poate ajunge în septembrie la 1.880 de cazuri de Covid pe zi și la peste 1.100 de pacienți la Terapie Intensivă, avertizează vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie

-

Medicul Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, a avertizat miercuri, la Digi24, că ritmul actual de creștere a numărului de cazuri va face ca, la 14 septembrie, România să înregistreze 1.880 de noi bolnavi de Covid-19 pe zi.

Nu este o simplă speculație alarmistă, ci un calcul matematic la mijloc: rata de infectare este de 1,1 (fiecare bolnav îmbolnăvește, în medie, 1,1 oameni sănătoși). Dacă această rată nu scade sub 1, atunci cazurile noi se vor multiplica, iar în septembrie vom asista la o situație dramatică.

Proiecțiile biostatisticienilor, făcute acum două luni, s-au confirmat. Ne îndreptăm spre 800 de cazuri pe zi în august și peste 1.800 în septembrie

În prezent, numărul de noi infectări oscilează, conform raportărilor oficiale, între 500 și 700 de cazuri pe zi. La secțiile de terapie intensivă erau internați miercuri, în stare gravă, 248 de pacienți.

Calculele medicului Emilian Popovici arată că, la rata de infectare actuală, de 1,1, vom ajunge la mijlocul lui septembrie la 1.880 de cazuri pe zi și înspăimântătoarea cifră de 1.149 de bolnavi în stare critică la terapie intensivă.

- Advertisement -

Epidemiologul spune că încă din luna mai colegii săi au anticipat corect ce urma să se întâmple în România, pe baza statisticilor și a caracteristicilor acestui virus: „În niciun caz nu ar trebui să ne relaxăm, pentru că mergem către o țintă care a fost proiectată de biostatisticianul Valentin Pârvu încă de acum vreo două luni. La un număr bazal de reproducere de 1,1 în data de 14 august, este posibil să ne confruntăm cu aproximativ 800 de infecții noi pe zi. Iată că, treptat-treptat, în ultima perioadă ne-am apropiat de această predicție. Vorbim de biostatistică. Are o valoare de predictibilitate indiscutabilă. Este foarte probabil ca proiecțiile să fie atinse”.

Același biostatistician care a calculat corect în luna mai ce urma să se întâmple în lunile de vară a făcut acum o altă proiecție. Conform calculelor, pe 14 septembrie, în ritmul de creștere de 1,1, vom avea aproximativ 1.880 de cazuri pe zi și “zdrobitorul” număr de 1.149 de pacienți în stare gravă sau critică la ATI, a mai anunțat Emilian Popovici.

„Este extrem de important să conștientizăm măsurile acestea de protecție și să le luăm, pentru că altfel, acest virus nu ne va ierta“, a mai spus acesta.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Evenimentul zilei”, fake news grosolan cu două victime: Șerban Huidu și Andreea Esca

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -