Lungul drum al lui Mugur Mihăescu de la turnător al Securității la agent de influență al Rusiei, via „Garcea” și „Leana lu’ Costel”

7
15826
Mugur Mihăescu în variantele "Garcea" și "Leana lu' Pârțag"

Mugur Mihăescu (53 de ani), anarhistul din Piața Victoriei, are un trecut care-i poate explica prezentul: fost turnător la Securitate. Informatorul „Mihai” din 1986-1989 este patronul revoltat că nu-și poate redeschide crâșma la capacitate maximă în 2020. La mijloc sunt trei decenii în care „Mihai” a devenit, pe rând, milițianul „Garcea” și mahalagioaica „Leana lu’ Costel”.

Mugur Mihăescu a făcut două mișcări care l-au scos din underground și l-au arătat așa cum e: iresponsabil, egoist, rapace, ticălos, odios, lipsit de principii. Nu s-a putut abține: viermușul parvenirii l-a împins pe scena politico-socială, unde nimic nu mai poate fi ascuns.

Prima inițiativă sinucigașă: și-a depus candidatura pentru Primăria Sectorului 5, la alegerile locale din 2012. Evident, fără succes. Dar cu acea ocazie, conform legii, a fost căutat la dosarul de Securitate. Și a fost găsit: turnătorul „Mihai”.

Al dilea pas necugetat: implicarea în acțiunile anarhiste din vremea pandemiei, asumându-și chiar un rol de portavoce. Una caraghioasă, e drept, pentru că lipsa de principii îl condamnă la un discurs inconsistent, incoerent, necredibil. Un agitat penibil, care seamănă cu personajele lui Caragiale, dar căruia i se potrivește perfect și identitatea care l-a făcut celebru: Leana lu’ Costel.

Momentul 2012 l-a developat pe turnător, momentul 2020 repune pe tapet, cu mai multă forță, dezvăluirile CNSAS din urmă cu 8 ani. Altfel spus, „Garcea” și-a făcut-o cu mâna lui.

A fost recrutat de ziua lui, când a împlinit 19 ani. La mulți ani, „Mihai”!

Cinismul destinului sau al ofițerului de Securitate care l-a recrutat a făcut ca Mugur Mihăescu să semneze angajamentul cu Securitatea pe 2 iunie 1986, chiar în ziua în care împlinea 19 ani. Atunci a primit numele conspirativ „Mihai”. Astfel, aniversarea lui Mugur a devenit ziua de naștere a lui „Mihai”!

Născut pe 2 iunie 1967, la Sadova (județul Dolj), Mugur Mihăescu a fost recrutat de Securitate pe 2 iunie 1986, în timpul stagiului militar. Cel care s-a ocupat de recrutare era C.I.-istul unității militare (ofițerul de contrainformații). Scopul recrutării: „Mihai” se angaja să furnizeze informații despre colegii lui militari.

La scurt timp de la recrutare, Mugur Mihăescu a început să scrie note despre colegii lui, despre prieteni sau despre persoane necunoscute cu care se împrietenea. Obținea informații de la acestea, apoi le transmitea Securității.

Principalele teme care apar în notele semnate de Mugur Mihăescu la Securitate sunt:

  • relațiile amoroase ale celor cu care discuta;
  • valuta sau obiectele din străinătate pe care aceștia le dețineau;
  • relațiile cu străinii pe care colegii sau prietenii lui le cultivau pe ascuns.

Turnătoriile tânărului Mugur Mihăescu, alias „Mihai”

Își trăgea de limbă colegul de armată care avea o iubită în Israel

Într-unul dintre episoade, „decupat” de G4Media.ro din dosarul de la CNSAS, Mihăescu explică Securității cum un coleg al său are o iubită în Israel, acolo unde s-au mutat și mama sa, și fratele vitreg, în urma separării de tatăl său, care a rămas în România. Mihăescu îl chestionează pe amicul său cu privire la planurile de nuntă ale acestuia cu prietena din străinătate, apoi povestește Securității despre felicitările pe care aceștia și le trimit cu diferite ocazii și cu teama ca relația și dialogul lor să nu fie descoperite tocmai de Securitate.

N-a iertat nici suta de dolari a unui prieten, a văzut-o cu ochii lui!

Într-un alt episod, Mihăescu detaliază despre cum un amic își trimite prietenii străini, cu valuta pe care o deține, să-i cumpere diferite obiecte pe care el nu le putea cumpăra, pentru că ar fi fost acuzat că deține ilegal bani străini. Mihăescu subliniază chiar că a văzut cu ochii lui bancnota de 100 de dolari.

Doi prieteni care aveau relații cu arabii

Altădată, întors de la munte, din vacanța de după sesiunea de iarnă, Mihăescu povestește Securității cum ”doi prieteni” ai săi au vrut să aducă la o petrecere patru studenți arabi, dar un profesor s-a opus vehement. Mihăescu își trage de limbă prietenii și află că aceștia aveau o relație veche de vreo doi ani cu arabii și că ar fi vrut să ”permanentizeze” prietenia cu ei. Informațiile ajung la Securitate cu ajutorul notelor scrise de ”prietenul” lor, Mugur Mihăescu.

Mugur Mihăescu povestea Securității inclusiv întâmplări din vacanțele sau permisiile pe care le petrecea alături de prieteni. Toate notele informative semnate de ”Mihai” apar într-o adeverință Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) din 14 noiembrie 2013. În pofida notelor consemnate de CNSAS, instituția a considerat că lui Mugur Mihăescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității (în sensul de poliție politică).

Mihăescu la Vacanța Mare: a început la Secu și a făcut bani la Adrian Sârbu

Revoluția din decembrie 1989 l-a găsit pe Mugur Mihăescu student la Universitatea din Craiova. Dar și turnător la Securitate.

O fi strigat și el „Moarte securiștilor!”, ca mulți alții în situația lui, o fi făcut și pe revoluționarul, că dădea bine, se poate să fi avut și ceva emoții legate de deconspirarea trecutului său maculat, dar și-a revenit repede.

Și-a continuat studenția și, mai ales, activitatea de clovn la grupul umoristic Vacanța Mare, în care activa din 1988. Adică, exact din timpul efervescentei sale colaborări cu Securitatea. Putea să pozeze chiar în disident, că doar făcuse glumițe pe vremea tiranului, glumițe care – vorba aia – puteau fi interpretate…

Spectacolele tot mai dese și cu priză la public, din anii ’90, au adus grupul Vacanța Mare în atenția mogulului Adrian Sârbu, care din 1999 i-a pus pe tavă o emisiune intitulată chiar așa: „Vacanța Mare”. Acolo s-a dezlănțuit Mugur Mihăescu, devenind personaj național de mare notorietate. După ce l-a jucat pe „Mihai” pentru Securitate, nu i-a fost greu să devină polițistul „Garcea” sau să se scălâmbăie în „Leana lu’ Costel”.

După 10 ani glorie și bani la Pro TV (1999-2009), Mugur Mihăescu și Vacanța Mare au mai pierdut din impact, dar turnătorul „Mihai” s-a orientat mai mult spre afaceri. În 2010 a cumpărat drepturile de administrare ale magazinului Muzica din București, pentru suma de 1,7 milioane de euro. În același an, s-a asociat cu Honorius Prigoană (fiul lui Silviu Prigoană) într-o firmă cu scopul de a realiza construcții civile și industriale în străinătate.

„Investitor” în câteva pub-uri, aliniat la propaganda rusă

Mugur Mihăescu s-a înfiripat și în Centrul Vechi al Capitalei, unde a cumpărat mai multe locații. În prezent deține trei pub-uri. Închiderea acestora în vremea pandemiei l-a făcut să fie din ce în ce mai agresiv, să pună presiune supra autorităților și chiar să le șantajeze. „Garcea” are o singură idee: să se deschidă tot, fără limitări sau restricții. Nu nevoia de bani îl împinge la o asemenea atitudine (e un om bogat), ci lăcomia dublată de egoism.

Pentru interesul lui financiar, Mugur Mihăescu presează Guvernul să ia măsuri care ar pune în pericol viețile multor oameni. Din același interes, s-a alăturat anarhiștilor pro-ruși gen Dan Chitic, Gheorghe Piperea, Iulian Capsali, Bogdan Stanoevici, Iosefina Pascal, care organizează proteste anti-mască, anti-vaccin, anti-Bill Gates și anti-Oculta Mondială.

Mugur Mihăescu, anarhist în Piața Victoriei

Duminică, 12 iulie, Mugur Mihăescu a fost chiar portavocea protestului din Piața Victoriei. A avut un discurs confuz, în mijlocul câtorva sute de inși care scandau – fără măști și fără să respecte distanțarea socială – mesaje despre libertate, dictatură, coronavirus, 5G și Guvernul Mondial.

DOCUMENT: Adeverința CNSAS în cazul Mugur Mihăescu

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Andrei Caramitru despre valul de nebunie din jurul Covid-19: „PSD ne omoară voit, conștient” / „Garcea – un dobitoc ticălos”

„Evenimentul zilei”, fake news grosolan cu două victime: Șerban Huidu și Andreea Esca

7 COMENTARII

  1. Ce vreti,talentul de actor urla in el de mic….asa a fost si cu Puricelul ,elev ce si-a turnat cu talent la SECU colegii😮😯😕😠 Iar treaba asta cu mitingul anarhistilor ce strigau sa nu purtam masti ca nu exista virusul: pai,bine ,ma turnator ipocrit,ai masca ,DECI TI-E FRICA SA NU IEI VIRUSUL CARE ,CICA „NU EXISTA”!!!😤😤

  2. Am citit o marturie emotionanta a unui medic rezident de la Institutul de boli infectioase si boli tropicale „Victor Babes”,de pe b1.tv,o tanara doctorita INFECTATA ,deci si doctor si pacient la spitalul unde lucreaza!! Cititi si postati si dvs marturia,pentru ca cei ce fac pe grozavii ca sunt mai destepti decat medicii sa-si revina ,daca au o urma de creier!!!

  3. Ati uitat un epitet relativ la escrocul asta, Grigore Cartianu…Si anume..prost fudul..Individul asta e modelul clasic al romanului de la tara prost ca noaptea, dar care se crede destept..De aceea a si avut atata succes cu mascaradele lui care se pretindeau a fi umor…O mare multime de romani se identifica cu acest mascarici..

  4. Mda, nu prea e nimic de scris raportat la articol. Doar ca se vede pe ce parte s-a plasat autorul articolului si cata inteligenta au comentatorii. Dar intotdeauna inaintea unor schimbari majore apar o gramada de idioti sa si le doreasca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here