sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNewsAlarmant: 1.200-1.600 de noi cazuri de coronavirus se vor înregistra zilnic în...

Alarmant: 1.200-1.600 de noi cazuri de coronavirus se vor înregistra zilnic în august, estimează Guvernul în HG-ul de prelungire a stării de alertă

-

Guvernul a menționat, în Nota de Fundamentare a HG-ului prin care a prelungit joi starea de alertă cu încă 30 de zile, că se așteaptă ca România să înregistreze, la jumătatea lunii august, 1.200-1.600 de noi cazuri de coronavirus zilnic.

Informația a fost dezvăluită de Digi24, care a consultat textul Notei de Fundamentare.

Și alte informații îngrijorătoare mai pot fi aflate din documentul oficial.

- Advertisement -

Guvernul scrie că

– avantajul pe care-l avea România în luna iunie a fost pierdut, iar situația continuă să se deterioreze;

– vidul legislativ care se perpetuează agravează și mai mult situația;

- Advertisement -

– nu există niciun motiv rezonabil științific care să ne facă să credem că în perioada următoare virusul va dispărea sau își va reduce virulența, ținând cont că gradul de imunizare a populației e aproape zero.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, doctorul Emilian Popovici, avertizase miercuri că, potrivit calculelor făcute de biostatisticieni, la o rată de infectare de 1,1 (atât cât este în prezent), România va ajunge la circa 800 de cazuri pe zi peste o lună și la 1.880 de cazuri pe zi la mijlocul lunii septembrie. În acel moment, Popovici a atenționat că secțiile de terapie intensivă nu vor mai face față, așteptându-se ca numărul pacienților internați în stare foarte gravă să depășească cifra de 1.100.

Ce scrie în Nota de Fundamentare:

 „(…) Totalul cazurilor active la data de 14.07.2020, ora 10:00 este de 7.856 persoane. Numărul de cazuri confirmate zilnic în ultimele 14 zile prezintă un trend ascendent, dar nu constant ascendent, astfel încât au existat vârfuri (ex. în data de 09.07.2020 – 614 cazuri, 11.07.2020 – 698 cazuri și 14.07.2020 – 637 cazuri), context în care riscul de infectare rămâne ridicat, mai ales că valorile au fost înregistrate în perioada stării de alertă, când libertatea de mișcare nu a fost restricționată. În intervalul 09-13.07.2020 au fost externați la cerere 727 (în medie 145/zi) pacienți confirmați.

Conform datelor statistice înregistrate pe perioada stării de alertă, manifestarea epidemiei are efecte pe întreg teritoriul României având și caracter intracomunitar în multe județe ale țării. De asemenea, au fost constatate și unele manifestări de tip focar (ex.: județul Galați, Prahova, Dâmbovița, Vâlcea, Brașov, Brăila și municipiul București), generate, la rândul lor, în special de relaxarea măsurilor de circulație națională și internațională, coroborate cu necesitatea unui volum considerabil al acțiunilor de control asupra respectării măsurilor precum și cu lipsa de asumare a responsabilității individuale la nivelul cetățenilor privind protecția propriei sănătăți și cea colectivă. (…)

Luând în considerare diferite cifre medii constante de cazuri confirmate pentru următoarea perioadă și ținând cont de absența legislației în domeniu pentru aplicarea măsurilor specifice de limitare a răspândirii infecției poate fi influența viteza de evoluție, în special în contextul estival în care se creează aglomerații în zone turistice răspândite pe tot teritoriul național ne putem aștepta la o dublare a numărului de cazuri care să ducă la atingerea unui număr zilnic de cazuri între 1200-1600 la jumătatea lunii august. (…)

Din toate aceste analize a rezultat că reluarea accelerată a tuturor celorlalte activități (în condițiile în care nu se poate verifica în mod cert respectarea condițiilor de funcționare și comportament al populației), coroborată cu posibilitatea de mișcare neîngrădită a persoanelor dintr-o unitate-administrativă în alta, relaxarea efectivă a 6 populației în privința pandemiei, cât și un trend susținut de informații fake-news și de negare a gravității acesteia, precum și a măsurilor necesare pentru controlul și combaterea infecțiilor, poate duce inevitabil la reluarea unui trend puternic ascendent al infecțiilor. Nu există niciun motiv științific și rezonabil pentru care virusul să dispară sau să își reducă semnificativ rata de contagiozitate de până acum, având în vedere gradul aproape inexistent de imunitate a populației la această infecție.

Având în vedere toate aceste analize putem concluziona că, progresele înregistrate în controlul efectelor pandemiei, în perioada anterioară, se deteriorează constant existând riscul dispariției efectelor benefice. Numărul zilnic de cazuri noi confirmate este ridicat, cu o tendință constant crescătoare, față de perioada stării de urgență și a primelor 2 săptămâni ale stării de alertă cu următoarele consecințe:

  • Impact nefavorabil asupra stării de sănătate a populației.
  • Afectarea capacității de funcționare a sistemului sanitar.
  • Limitarea circulației cetățenilor români în 20 de state ale Europei, cu interdicție în 3 state (Lituania, Finlanda și Malta)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Scandaloasele explicații ale DIICOT la clasarea dosarului “10 august”. De vină au fost protestatarii, jandarmii n-au făcut decât să aplice “mai strict” legea!

* „Evenimentul zilei”, fake news grosolan cu două victime: Șerban Huidu și Andreea Esca

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -