vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLumeaUn ONG german a reușit să-l extragă pe Navalnîi din Rusia și...

Un ONG german a reușit să-l extragă pe Navalnîi din Rusia și să-l ducă la o clinică din Berlin

-

Aleksei Navalnîi (44 de ani) a fost transportat de la Omsk (Rusia siberiană) la Berlin (capitala Germaniei), în noaptea de vineri spre sâmbătă. Inamicul lui Putin se află în comă indusă, iar apropiații săi spun că Navalnîi a fost otrăvit.

Vineri, echipa lui Navalnîi a acuzat autoritățile ruse că încearcă să blocheze plecarea acestuia din spitalul din orașul siberian Omsk. Refuzul formal era asumat de conducerea spitalului din Omsk, dar bănuielile mergeau către conducerea politică a Rusiei, reprezentată de președintele Vladimir Putin.

Navalnîi a fost dus la aeroportul din Omsk la câteva minute după miezul nopții, iar avionul a decolat după aproximativ două ore.

Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmiș, a spus că Iulia, soția acestuia, s-a urcat și ea în avion.

- Advertisement -

Aeronava medicală cu Navalnîi la bord a aterizat pe aeroportul Tegel din Berlin.

Spitalul rus unde a fost internat opozantul numărul 1 al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, și-a dat acordul vineri seară pentru externarea acestuia, afirmând că starea sa este de acum „stabilă”.

Un avion închiriat de un ONG german îl aștepta la aeroportul din Omsk. Avionul ajunsese vineri dimineață în orașul siberian, pentru a-l transfera pe Navalnîi la un spital din Berlin. Medicii ruși nu au vrut, inițial, să-l lase să plece, spunând că mutarea i-ar pune viața în pericol. Kira Iarmiș a acuzat că se trage de timp până dispar urmele otrăvirii.

- Advertisement -

Oficialii Ministerului Sănătății din regiunea siberiană unde Alexei Navalnîi era spitalizat au anunțat vineri după-amiază că un laborator al poliției a descoperit o substanță chimică de natură industrială în părul și pe mâinile opozantului.

Medicul-șef al spitalului siberian, Aleksandr Murakovski, a declarat că Navalnîi a fost diagnosticat cu o boală metabolică provocată de nivelul redus al glicemiei.

Viața lui Navalnîi nu este în pericol imediat. El se află în comă indusă, iar creierul său este în stare stabilă, au spus medicii din Omsk, potrivit Reuters.

La Berlin, Navalni este internat la complexul spitalicesc Charite. Unitatea nu a dat niciun detaliu despre starea acestuia, dar a precizat că va oferi informații pe această temă și despre tratament după ce se vor face investigații medicale și după consultarea familiei.

Activistul Jaka Bizilj a spus că starea lui Navalnîi este ”foarte îngrijorătoare”. ”Medicii ne-au spus foarte clar că dacă avionul său nu ateriza de urgență în Omsk, ar fi murit”, a explicat Bizilj.

”Starea lui Navalnîi a fost stabilă în timpul zborului și după aterizare”, a declarat Jaka Bizilj, activistul care conduce ONG-ul ce a organizat transferul lui Navalnîi în Germania.

Lui Aleksei Navalnîi i s-a făcut rău în timpul zborului de la Tomsk (estul Siberiei) la Moscova, joi, după ce în aeroportul din Tomsk a băut un ceai. Avionul a aterizat de urgență la Omsk (vestul Siberiei), iar Navalnîi a fost internat de urgență  la spitalul din oraș. După mai puțin de două zile a ajuns la o clinică din Berlin.

Distanța Omsk – Berlin: 3.800 de kilometri

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Mașinăria de falsificat semnături a PSD. „Ne cam doare degetul” / „Să le pun motor la cur, la mâini?

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -