„Dovezi clare”: Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, substanța folosită de regimul Putin lichidarea multor disidenți. Germania a prezentat rezultatul analizelor

0
5550
Vladimir Putin - Aleksei Navalnîi

Nu mai există dubii: Aleksei Navalnîi (44 de ani), cel mai aprig critic al lui Vladimir Putin, a fost otrăvit cu Noviciok, o neurotoxină folosită de ucigașii Kremlinului pentru anihilarea multor disidenți sau opozanți, în Rusia sau în țările de exil ale acestora.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Germaniei, Steffen Seibert, a transmis, printr-un comunicat preluat de Reuters, că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în Rusia cu Noviciok, conform analizelor medicale realizate la o clinică din Berlin.

Germania cere explicații oficiale Rusiei pentru acest caz și anunță că va informa toți partenerii din NATO și UE. În plus, Guvernul condus de Angela Merkel anunță că va discuta o ”acțiune comună cu partenerii” legată de acțiunea Rusiei.

Noviciok este o neurotoxină produsă în Rusia. Ea a fost utilizată de spionii ruși care i-au otrăvit la Londra pe fostul spion rus Serghei Skripal şi pe fiica sa.

Analizele au fost realizate de un laborator militar specializat din Germania și au arătat ”fără echivoc” prezența în organismul disidentului rus a substanței produse de Rusia.

Medicii germani au anunţat încă din 24 august că investigaţiile medicale efectuate indică o posibilă otrăvire a lui Navalnîi cu un inhibitor de colinesterază, dar substanţa specifică încă nu era cunoscută. Neurotoxinele cunoscute sub denumirea de Noviciok fac parte din seria inhibatorilor de colinesterază, deci primul anunț a fost confirmat.

Navalnîi a fost adus în Germania pe 22 august 2020, la două zile după ce a fost otrăvit în aeroportul din Tomsk (estul Siberiei), unde a băut un ceai. I s-a făcut rău în avionul cu care se întorcea la Moscova. Avionul a aterizat de urgență la Omsk (vestul Siberiei, aproape de Munții Urali).

Medicii ruși au susținut că nu au găsit urme de otravă în organismul lui Navalnîi. Mai mult, în prima zi au refuzat să permită transportul acestuia, cu un mic avion privat, în Germania.

„Guvernul Germaniei condamnă acest atac în cel mai puternic mod posibil”

”Guvernul federal al Germaniei condamnă acest atac în cel mai puternic mod posibil. Cerem Guvernului Rusiei să dea toate explicațiile pentru acest incident”, se arată în comunicatul Executivului de la Berlin.

În prima sa reacție, Kremlinul a comunicat că Germania încă nu a informat în mod direct Moscova cu privire la concluzia sa, și anume că opozantul rus a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, a relatat agenția de știri Ria, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova nu știe de rezultatele analizelor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Până să-l aresteze pe Rasdaq, Irina Loghin a fost lovită de Covid! Are 81 de ani, iar virusul i-a fost adus de soț și de fiu, de pe litoral

Patron de televiziune: “Respectă infractorii, mă! Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost! Nu are ce căuta în business!” / „Am furat atât de mult ca să vă dau și vouă bani, mă!”

Cum era studentul Ludovic Orban. Poveste din vremea când actualul premier cânta la chitară, la muncile câmpului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here