OMS: Originea pandemiei de Covid-19 nu este nici piața de animale, nici laboratorul din Wuhan, ci o fermă de animale sălbatice din China!

3
6574
Mascul și femelă din specia porc spinos

După o investigație de mai multe luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras concuzia: cea mai probabilă sursă a pandemiei de COVID-19 o reprezintă fermele de animale sălbatice din China, relatează Live Science.

O parte a acestor animale sălbatice ar fi putut să fi fost infectate cu SARS-CoV-2 de către liliecii din zonă.

Informația a fost dezvăluită într-un interviu acordat NPR de zoologul britanic Peter Daszak, unul dintre experții care au făcut parte din misiunea de investigație a OMS în China.

Este așteptat ca raportul OMS privind originea pandemiei să fie publicat în următoarele săptămâni.

O echipă de experți a OMS s-a deplasat în luna ianuarie în China pentru a investiga sursa SARS-CoV-2, vizitând inclusiv orașul Wuhan, epicentrul inițial al pandemiei care a infectat peste 120 de milioane de persoane și a provocat decesul a 2,6 milioane de oameni la nivel mondial.

Originea coronavirusului a fost subiectul mai multor speculații și teorii ale conspirației de la apariția sa, inclusiv că virusul a scăpat dintr-un laborator de virusologie din Wuhan – ipoteză respinsă de echipa OMS.

Consensul general printre oamenii de știință este că virusul circula printre lilieci și a sărit la oameni, cel mai probabil printr-o specie intermediară.

Exact acest lucru a fost descoperit și de echipa OMS: virusul a trecut probabil de la liliecii din sudul Chinei la animalele sălbatice din ferme și apoi la oameni.

Animale care ar fi putut transmite virusul de la liliac la om

Fermele de animale sălbatice sunt un proiect pe care guvernul chinez îl promovează de 20 de ani pentru a scoate comunitățile rurale din sărăcie și a diminua decalajul dintre mediul urban și cel rural, potrivit lui Daszak și NPR.

„Ei iau animale exotice precum zibete, porci spinoși, pangolini, câini enot și șobolani de bambus și îi înmulțesc în captivitate”, a declarat Daszak pentru NPR.

Însă în luna februarie a anului trecut, China a închis acele ferme, probabil fiindcă guvernul a considerat că au făcut parte din calea de transmitere de la lilieci la oameni, explică zoologul.

Autoritățile de la Beijing au trimis instrucțiuni crescătorilor despre cum să îngroape, ucidă sau incinereze animalele în moduri care să oprească transmiterea virusului, spune Daszak.

Multe dintre aceste ferme cresc animale – inclusiv zibete, pisici și pangolini – care pot fi purtătoare de coronavirusuri.

Majoritatea fermelor sunt situate în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei sau în apropierea ei, locul unde oamenii de știință au descoperit anterior un virus la lilieci care este similar în proporție de 96% cu SARS-CoV-2.

Însă OMS încă nu știe animalul exact care a transmis virusul de la lilieci la oameni.

„Cred că SARS-CoV-2 a fost transmis prima dată la oameni în sudul Chinei. Așa par lucrurile”, a declarat Daszak pentru NPR.

OMS a descoperit de asemenea dovezi că aceste ferme furnizau animale pentru comercianții pieței din Wuhan.

„Există un motiv pentru care China a închis acel traseu, fiindcă au crezut probabil că aceea a fost cea mai plauzibilă cale de transmitere”, afirmă Daszak.

Zoologul spune că aceasta va fi și concluzia Raportului OMS.

Zibeta, pangolinul, porcul spinos, câinele enot, șobolanul de bambus

Zibetă (civet) – mamifer carnivor, mic, slab, mai ales nocturn, originar din Asia tropicală și Africa. Trăiește în special în pădurile tropicale. Există mai mult de o duzină de specii diferite de zibete.

Zibetă

Pangolin – Mamifer nocturn, lipsit de dinți, cu corpul lung, acoperit cu solzi cornoși care se îmbină întocmai ca țiglele de pe acoperiș. Are o coadă lungă și puternică, bot alungit, limba lungă protractilă și foarte lipicioasă, cu ajutorul căreia adună furnicile și termitele. Picioarele pangolinului sunt înarmate cu gheare puternice și încovoiate ca niște căngi, cu care animalul poate săpa mușuroaiele furnicilor și termitelor cu care se hrănește. Trăiește în regiunile tropicale.

Pangolin cu pui

Porc spinos – Rozătoare de talie mijlocie sau mică, scurmătoare, cu corpul acoperit pe spate și laturi cu țepi sau cu peri lungi, groși și rigizi. Picioarele anterioare au gheare puternice, adaptate la săpat. Clavicula este rudimentară. Sunt răspândite în regiunile calde din Africa, sudul Europei, sudul Asiei.

Porc spinos

Câine enot – Animal omnivor, cu blană prețioasă, asemănător cu un câine. Blană de culoare între gălbui-roșcat și cafeniu-închis, cu spicul perilor de culoare neagră; pe spate, pe obraji și picioare domină nuanțe mai închise, iar ventral cele deschise (brun-gălbui). Se poate hrăni cu fructe și plante de apă, dar preferă o alimentație carnivoră, cuprinzând broaște, insecte acvatice, șoareci, bizami, păsări și ouăle acestora. E numit și „bursuc cu barbă”. Trăiește în special în apropierea apelor, rar în zone cu umiditate mai scăzută. În unele cazuri luptă cu vulpea pentru a prelua vizuina acesteia.

Câine enot

Șobolan de bambus – Șobolan mare, asemănător cu un castor, are blana deasă, cafenie-cenușie, botul turtit, corpul îndesat şi coada scurtă, rotunjită şi solzoasă. Trăiește în pâlcurile de bambuși, săpând tuneluri şi încăperi de cuibărit între rădăcini. Bun cățărător, se hrănește cu rădăcini şi lăstari de bambus, precum şi cu diverse semințe şi fructe.

Șobolan de bambus

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

    • Bine, MĂCAR…, că până și O.M.S. stabilește/RECUNOAȘTE, o-dată-pentru-totdeauna (SPERĂM!…), că pandemia a pornit din CHINA și că NU sunt implicate America sau Europa în declanșarea ei!

  1. Si marmota invelea ciocolata!!!!
    Pai pina mai ieri China urla ca americanii veniti la nu stiu ce jocuri le-a adus virusul, apoi ca liliacul, apoi pangolinul. Numai cercetatorii chinezi nu! Virus care ataca plaminii si alte organe interne…
    Si tot OMS tipa sus si tare sa zboare avioanele si sa lase granitele libere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here