O minciună marca Andronic, instigată de „Echipa Câștigătoare”

2
2663

„Evenimentul zilei”, ziarul la care am avut șansa de a face parte din echipa fondatoare (în iunie 1992) și de a lucra timp de 8 ani ca reporter, șef departament (1992-1996), redactor-șef adjunct și prim redactor-șef adjunct (2004-2008), publică o mizerie explicabilă doar prin caracterul actualului său patron: infractorul Dan Andronic.

„Ludovic Orban plătea jurnaliști pentru a avea imaginea curată. Ce sume primeau aceștia pentru a-i critica pe Cîțu și Iohannis”, titrează Evz.ro, iar în text îmi menționează numele și suma cu care m-ar fi „plătit Orban”: 12.000 de lei pe lună.

Drept „argument” al respectivei „plăți”, este livrată următoarea frază stângace din punct de vedere gramatical, care redă imprecis scrierile mele: „Un alt jurnalist, Grigore Cartianu, scria că Ludovic Orban este unul dintre puținii politicieni care se țin de cuvânt, în timp ce Florin Cîțu era comparat cu Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, ba chiar îi contoriza fiecare gafă”.

Așadar, îmi este judecată scriitura abrazivă anti-Cîțu din ultimele luni, când activitatea premierului a fost marcată de două accidente majore: dezvăluirile despre trecutul său întunecat din SUA (condamnat penal + țepar bancar) și, mai ales, provocarea crizei politice care sfâșie România.

După gândirea infracțională a lui Dan Andronic, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă, a-l critica pe Cîțu e delict de opinie. Se distinge aici o explicabilă solidaritate între infractori.

Andronic cunoaște bine mecanismele relaței comerciale dintre instituții/partide și presă, pentru că el semnează contracte de publicitate din care-și finanțează ziarul, dar apelează la arma perfidă a tendențiozității. Iar a fi tendențios înseamnă a fi mincinos (se confirmă sentința judecătorească).

Între PNL și jurnalistul Grigore Cartianu n-a existat, niciodată, niciun contract pe persoană fizică. A existat, în schimb, între PNL și societatea administrată de Grigore Cartianu și care editează platforma media Ziaristii.com.

Această societate n-a fost plătită niciodată de PNL sau de alt partid pentru ca Ziaristii.com să scrie într-un anumit fel. Conștiința nu poate face obiectul unui contract; pur și simplu, nu e de vânzare.

Contractul dintre PNL și societatea care administrează platforma Ziaristii.com a fost unul pur comercial, de promovare a unor acțiuni ale partidului, care altfel nu și-ar găsi locul în ziar.

Clauza contractuală X, valabilă în relația cu orice partid, instituție publică sau privată, prevede clar, la Obligațiile Beneficiarului: Să nu solicite Prestatorului publicarea unor materiale editoriale sau audio-video care contravin deontologiei jurnalistice, legilor statului român, reglementărilor Consiliului Național al Audiovizualului și altor reglementări în vigoare”.

Câtă vreme viziunea gazetărească a site-ului Ziaristii.com a fost convergentă cu cea a PNL (ca și cu cea a altor partide de dreapta, pro-europene, precum USR-PLUS și PMP), colaborarea comercială dintre PNL și societatea care editează site-ul Ziaristii.com a funcționat civilizat.

Când viziunile s-au despărțit, iar eu și colegii mei am criticat aspru derapajele „noului PNL”, s-a revelat gândirea îngustă a „echipei Cîțu”, care nu poate face diferența între planul editorial și cel comercial.

Cîțu și ai lui consideră, probabil, că printr-un contract comercial îți vinzi și conștiința. Le mai transmit o dată public, să fie o lecție și pentru alții: printr-un contract comercial cumperi spațiu publicitar, promovare, audiență, trafic pe internet, nu conștiințe!

Există, fără îndoială, și conștiințe de vânzare – le vedeți seară de seară la televizor -, dar nu aici!

Arătați-mi un singur articol de pe Ziaristii.com de care ar trebui să ne fie rușine – nu există!

Și acum, despre titlul mincinos din Evz.ro. „Ludovic Orban plătea jurnaliști pentru a avea imaginea curată. Ce sume primeau aceștia pentru a-i critica pe Cîțu și Iohannis”, scrie ziarul lui Dan Andronic, infractorul condamnat pentru mărturie mincinoasă.

Contractul dintre PNL și societatea care editează Ziaristii.com nu are nicio legătură cu Ludovic Orban! Nu Orban se ocupa de contractele comerciale, cel puțin nu de cel la care ne referim. Contractul a fost semnat și administrat de secretarul general din „mandatul Orban”, Robert Sighiartău, pe care de aproape un an îl găsiți în „echipa Cîțu”.

Carevasăzică, dacă am fi legat planul comercial de cel editorial, ar fi trebuit să susținem în ultimele luni „Echipa Câștigătoare”, nu-i așa?! Adică să scriem altfel decât simțim că trebuie s-o facem. Ar fi mers mai departe și contractul comercial, toată lumea fericită… Pardon! În astfel de situații, soluția este denunțarea contractului comercial, nu intrarea într-un parteneriat toxic!

Mai pe șleau spus: dacă eram de vânzare, ne vindeam „Echipei Câștigătoare”, pentru că la ea se află banii și ștampila PNL! Am ales – ca întotdeauna – libertatea de a scrie ce poftim, chiar și cu prețul unor pierderi comerciale. E mica „aroganță” la care nu vom renunța niciodată, nici măcar atunci când avem dificultăți cu plata facturilor și a salariilor.

Poate, măcar de această dată, vor înțelege și cei din „Echipa Câștigătoare” (printre ei, destui oameni de calitate, anesteziați însă în ultima vreme de supunerea oarbă față de ayatollahul Iohannis) că nu contractele comerciale îți asigură o „presă bună”, ci activitatea politică decentă, comportamentul responsabil, buna-credință. Adică exact pe dos decât ce-a făcut „Echipa Câștigătoare” în ultima vreme.

Apropo: de vreo două luni, „Echipa Câștigătoare” din PNL – devenită un fel de PSD 2 – este tratată cu mare prietenie de Evz.ro și unele televiziuni cu patroni penali. Semn că nu în toate contractele comerciale, la Obligațiile Beneficiarului, există clauza X…

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Tudor Chirilă despre Cîțu și Iohannis: „Superman și Terminator au aruncat țara în criză” / „Păpușa de la Grivco a devenit păpușar”

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

* TEXT ȘI VIDEO. Discursul integral al lui Florin Cîțu la moțiunea de cenzură. Analiză: 35 de afirmații bizare în 24 de minute

* Iohannis a reușit dezastrul perfect: Guvernul Cîțu a căzut după numai 9 luni! Înfrângere zdrobitoare: 281 de voturi împotrivă (cu 47 mai multe decât cele necesare)

Pe Boc l-a luat gura pe dinainte în direct: „Sunt convins că putem face cu PS… USR reformele pe care ni le-am propus“

AUDIO-VIDEO. Dovada că un deputat PNL a încercat să cumpere un deputat AUR, înaintea moțiunii. „Promovăm câțiva oameni unde vrei tu, nu știe nimeni. Ne spui unde, instituții deconcentrate”

Orban amenință că-și face partid! „Iohannis a rămas repetent. Parcă a fost înlocuit cu o sosie”

CTP: „Ești președintele țării de 7 ani și spui că «statul a eșuat»? În loc să spui: «Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat»”

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

* Un agitator CapVid, anti-vaccinist din „tribul lui Șoșoacă”, a ajuns în spital. Speriat de Covid, a devenit promotor al vaccinării, dar s-a răzgândit repede

2 COMENTARII

  1. Concluzia?Acest articol mizerabil al lui andronic a fost sponsorizat de echipa lui iohannis din PNL,probabil omul cu sacosa fiind sighiartau…Nicio diferenta intre pesedisti si aceasta gasca toxica de origine pedista,care a acaparat PNL cu ajutorul presedintelui tarii!!! Tot cu sacosa se ducea si dragnea,ciolacu si alti pesedei la latrinele lui voiculescu,faceau trocuri politice,le angajau oamenii pe sinecuri…asa cum a inceput citu acum,venind la latrina lui gadea chiar imediat dupa ce a fost pus prin furt de voturi presedinte la congres!!

  2. Hai Grigore las-o ca macane! Aveti contracte de publicitate cu partide politice, nu aveti cum sa fiti independenti. Am crezut ca faceti ceva cu site-ul asta, dar pare ca sunteti la fel ca oamenii lui Andronic, scrieti la comanda. Hai pa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here