TEXT ȘI VIDEO. Discursul integral al lui Florin Cîțu la moțiunea de cenzură. Analiză: 35 de afirmații bizare în 24 de minute

8
2742
Florin Cîțu la moțiunea de cenzură

Discursul premierului Florin Cîțu în Parlament, la dezbaterea moțiunii de cenzură care avea să-i aducă demiterea, a fost un șir bizar de afirmații mincinoase, stupide sau caraghioase.

La o analiză atentă a textului, am detectat 35 de asemenea ziceri: 20 de minciuni (dintre care două prin omisiune), 9 caraghioslâcuri, 4 prostii, o mojicie și o afirmație care frizează paranoia. În medie: 1,46 pe minut.

Vă prezentăm analiza discursului rostit de premier, marți, în Parlament, precum și transcrierea integrală a acestuia.

35 x Cîțu

1. „Astăzi a murit moralitatea!” (Caraghioslâc: Până acum, moralitatea era virgină și omniprezentă în politica românească?!)

2. „USR vrea să dea jos Guvernul din care face parte.” (Minciună: USR nu mai face parte din Guvernul Cîțu din 8-9 septembrie, când, la 2-3 zile după demisia miniștrilor USR-PLUS, premierul Cîțu i-a dat afară pe secretarii de stat, prefecții și subprefecții USR-PLUS.)

3. „S-au făcut frați cu PSD și cu extremiștii neofasciști pentru a-l înlătura pe singurul om care i-a pus la treabă și care i-a împiedicat să se joace cu viețile românilor.” (Paranoia: „Singurul om care i-a pus la treabă”. Până la Cîțu, niciun alt prim-ministru n-a pus pe nimeni la treabă, nici măcar actualul „cîțist” Emil Boc!)

4. „Cu mine prim-ministru, guvernarea nu e un joc de copii răsfățați. Ai maturitate politică și eşti dispus să faci bine pentru români – rămâi în echipă.” (Caraghioslâc: Cîțu are „maturitate politică”?!)

5. „USR aruncă România în haos?” (Minciună: Cîțu și Iohannis au aruncat țara în haos încă din 1 septembrie, prin demiterea ministrului Stelian Ion, încălcând protocolul de funcționare a alianței de guvernare.)

6. „USR probabil vrea să reconfirme că este mai socialist decât PSD şi mai extremist decât extremiştii?” (Minciună: Unde este socialismul USR? Dar extremismul său?)

7. „Am crezut că USR este un partid care vrea reformă, care crede în valorile pro-europene, care nu susţine discursul extremist, neofascist, antisemit.” (Minciună: Când și unde a acționat USR pe dos?)

8. „Nu am dat atenția meritată iminentei fuziuni PSD – USR.” (Minciună: Care fuziune?)

9. „Tovarăşul cu spirală” (Mojicie: Așa îl numește Cîțu pe Cioloș, care a recunoscut că a participat la spirale MISA.)

10. „Simt în rândurile parlamentarilor USR o nostalgie după «Guvernul Zero». (…) Eu ştiu că voi vreți să repetați guvernarea din 2016 alături de PSD, acea «guvernare Zero». (…) «Guvernarea Zero» rămâne în 2016!” (Minciună: Guvernul Cioloș, din 2015-2016, n-a fost deloc „Guvernul Zero”, așa l-a numit propaganda PSD – Antena 3, din care Cîțu se adapă cu nesaț.)

11. „USR spune că ar continua la guvernare, dar votează împotriva Guvernului.” (Minciună prin omisiune: USR a spus clar că ar reveni doar într-un Guvern fără Cîțu.)

12. „USR preferă să lase România fără Guvern în plină criză sanitară și acum, când urmează o iarnă grea pentru toți românii.” (Minciună: USR ar prefera într-un Guvern fără Cîțu, Iohannis și Cîțu au ales să provoace criza.)

13. „Să fie foarte clar: responsabilitatea pentru tot ceea ce urmează – dobânzi, curs, prețuri, pandemie – este a USR!” (Minciună: E cea mai gravă afirmație a lui Cîțu – și prostească, și iresponsabilă! De necomentat.)

14. „Cei de la USR au recunoscut ei înșiși că sunt incompetenți. (…) USR recunoaște public că a avut miniștri incompetenți și n-a făcut nimic la guvernare.” (Minciună: N-a spus nimeni de la PNL așa ceva, e o invenție a lui Cîțu.)

15. „USR – un partid iresponsabil și imatur, care nu a făcut niciuna dintre reformele promise.” (Caraghioslâc: Ne-au umplut de reforme, cumva, miniștrii Bode, Cîmpeanu, Ciucă, Popescu și Gheorghiu?! Drulă, cel puțin, a ras mafia sindicală de la metrou, pe care predecesorul său Bode n-o deranjase nici cu o floare.)

16. „Trebuia să-i fi demis pe toți mult mai devreme.” (Prostie Așa, și cu cine guverna?!)

17. „Am tolerat o echipă de incompetenți la guvernare mai mult decât era cazul, din respect pentru dumneavoastră, dragi români.” (Prostie: Din „respect pentru români”, nu „tolerezi” niște „incompetenți” la guvernare.)

18. „Până la urmă, și-au dat seama că nu pot și au plecat singuri. Au fugit de la guvernare.” (Minciună: Nu „au fugit” de la guvernare pentru că „și-au dat seama că nu pot” (!), ci pentru că premierul Cîțu le-a dat afară doi miniștri, încălcând protocolul coaliției.)

19. „Nu voi mai permite așa ceva!” (Caraghioslâc: E demis, guvernează interimar, dar el „permite” sau „nu permite” de parc-ar sta pe o majoritate de 60%!)

20. „USR stă lângă PSD, unde îi este locul.” (Prostie: Doar Cîțu poate crede că locul USR, partid născut din furia populară anti-PSD, e lângă PSD.)

21. „Au lăsat Ministerul Sănătății fără ministru în plină criză de sănătate. Un atentat la sănătatea românilor, un gest criminal!” (Prostie: Păi, nu zicea că miniștrii USR sunt „incompetenți”, că-i „dă afară”, că „nu permite”? Iar pe Vlad Voiculescu nu l-a demis chiar el, tot „în plină criză de sănătate”? Atunci a putut să preia Cîțu și Ministerul Sănătății, acum nu? Avea soluția universală Bode, oricum e bun la toate…)

22. „USR se tot gândea cum să facă o agenție, cu salarii de 75.000 de euro pe lună.” (Minciună prin omisiune: N-a spus că întreg bugetul de salarii era de 75.000 de euro, din formularea lui se poate înțelege că erau salarii de câte 75.000 de euro fiecare.)

23. „V-au văzut toți românii în piață lângă extremiști, neofasciști şi antisemiți!” (Minciună: Care lider sau parlamentar USR a fost în piață alături de George Simion și Diana Șoșoacă? Niciunul!)

24. „Ați ajuns să vă aliați cu partide extremiste.” (Minciună: USR n-a avut și nu are o alianță cu AUR. Votul asemănător la o lege sau o moțiune nu înseamnă alianță.)

25. „Ați sabotat șansa Dreptei de a avea o guvernare stabilă.” (Minciună: Premierul Cîțu și președintele Iohannis au avut o coaliție de dreapta, pe care au pulverizat-o prin decizii iresponsabile.)

26. „Vă plasați împotriva modernizării României.” (Minciună: De necomentat.)

27. „I-ați dezamăgit pe români.” (Caraghioslâc: Dar Cîțu s-o afla pe vreun val de simpatie populară?!)

28. „Eu am fost sincer mereu cu românii, indiferent de riscurile politice.” (Minciună: Chiar și acest articol e dovada „sincerității” sale. Ca să nu mai vorbim de „contravenția” din Iowa, de faptul că „nu-și amintește” dacă i-au fost puse cătușe sau dacă și-a achitat datoria la bancă, dar și de ținerea sub preș a întregii tărășenii atâta vreme, inclusiv când a ajuns senator, ministru, prim-ministru.)

29. „Sunt mândru de performanţele Guvernului pe care-l conduc. Felicitări, colegi de la PNL şi de la UDMR!” (Caraghioslâc: Așadar, miniștrii PNL și UDMR – fără excepție – au fost grozavi, doar cei ai USR – de asemenea, fără excepție – au fost „incompetenți”!)

30. „Aveaţi ce să lăudați la acest Guvern, dragi colegi de la USR!” (Caraghioslâc: „Cîțisme”!)

31. „Ştim să creăm linişte socială.” (Minciună: Dovada – e mare „liniște socială” în România după 9 luni de guvernare Cîțu!)

32. „USR a fost inert, nu a făcut nimic la guvernare împotriva campaniei anti-vacciniste.” (Minciună: A se citi aici.)

33. „Alianţa toxică PSD-USR plus extremişti vrea să dărâme fără să construiască.” (Minciună: Nu există o „alianță toxică PSD-USR”, nici măcar o „alianță” de orice fel între PSD și USR.)

34. „Extremiştii, socialiștii, anti-europenii, reformiştii de fațadă, anti-vacciniştii au legalizat concubinajul lor și rămân în opoziție!” (Caraghioslâc: Dacă toți cei enumerați „rămân în opoziție”, cu cine mai face majoritate PNL-Cîțu?!)

35. „Vom construi o majoritate parlamentară în jurul valorilor liberale.” (Caraghioslâc: A se citi punctul 34.)

VIDEO: Discursul lui Florin Cîțu, de la 59:50 la 1.23:50

Discursul lui Florin Cîțu în Parlament

„Am văzut gestul…

(Vociferări, agitație în sală. Intervine Ludovic Orban: «Am rugămintea către colegii deputați, senatori să permită premierului să-și prezinte cuvântul» – n. red.)

Mulțumesc, domnule președinte de ședință. Lăsați, că ne descurcăm!

Am văzut gestul domnului Romașcanu la început – populist și ipocrit. Ar fi fost mult mai important pentru români să retrageți moțiunea de azi, când avem 15.000 de cazuri și 250 de decese. Dvs. vreți să mergeți mai departe, să distrugeți România. Însemna ceva acel gest, pe care l-ați făcut la începutul ședinței azi. Curios că cei… colegii de la USR… colegii dvs. de la USR nu vă aplaudă la această moțiune… nu știu ce se întâmplă, dar azi vă votează.

Domnule președinte al… Doamnă președinte a Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Dragi români,

Astăzi a murit moralitatea! Moțiunea PSD, cel mai mare inamic al vostru și al nostru, este susținută și votată de USR. Așa-zișii reformiști s-au aliat cu PSD și cu extremiștii.

Dragi români, ați fost trădați! USR, partidul pe care l-ați votat să facă bine, vrea să dea jos Guvernul din care face parte, Guvern în care au ajuns datorită încrederii dvs.

Se poate să fie mai josnici de atâta liderii acestui partid? S-au făcut frați cu PSD și cu extremiștii neofasciști pentru a-l înlătura pe singurul om care i-a pus la treabă și care i-a împiedicat să se joace cu viețile românilor.

Le-am arătat foarte clar: cu mine prim-ministru, guvernarea nu e un joc de copii răsfățați. Ai maturitate politică și eşti dispus să faci bine pentru români – rămâi în echipă. Nu acționezi în interesul românilor, ci în cel personal sau de partid – pleci acasă.

Datorită românilor suntem la guvernare şi trebuie să ne facem treaba pentru că ni s-a acordat încrederea.

Sunt dezamăgit. USR joacă alba-neagră cu guvernarea. După ce a complotat să dea jos Guvernul, vrea să revină la guvernare, dar cu un şef mai indulgent, cineva impus de ei, care să închidă ochii când în loc de calea dreaptă, ei aleg stânga.

În 30 de ani de politică nu a existat o alianţă mai toxică şi mai iresponsabilă decât cea pe care o vedem astăzi: alianţa USR – PSD şi extremiştii.

Oare ce câștigă USR din faptul că aruncă România în haos? Probabil vrea să reconfirme că este mai socialist decât PSD şi mai extremist decât extremiştii?

Dragi români, vă cer scuze că am crezut în USR, că am crezut că este un partid care vrea reformă, care crede în valorile pro-europene, care nu susţine discursul extremist, neofascist, antisemit!

Adevărata faţă a USR este cea pe care o vedem astăzi și am văzut-o încă din 2016, dar nu am dat atenția meritată iminentei fuziuni PSD – USR. Socialism is strong in this once. (Socialismul e puternic încă o dată – n. red.).

Tovarăşul cu spirală (Dacian Cioloș – n. red.) și Vasile Dâncu – ce imagine, nu e așa? Apropo de prieteniile vechi, simt în rândurile parlamentarilor USR o nostalgie după «Guvernul zero». Not going to happen (Nu se va întâmpla – n. red.). Nu se va întâmpla asta pentru domnul Ciolacu.

Totuși, poate ne lămuresc şi ce plan au după moţiune, pentru că PSD spune că nu vrea la guvernare. Aruncă scenariul alegerilor anticipate, deşi acum un an făcea sesizări la CCR cu privire la alegeri anticipate.

Dragi români, cu regret vă spun că aţi votat un partid bipolar. USR spune că ar continua la guvernare, dar votează împotriva Guvernului în care are portofoliile păstrate.

Cheia pentru rezolvarea crizei politice este la USR. Putea să vină cu nominalizări pentru portofoliile din Guvern şi se termina spectacolul. Dar preferă să voteze cu PSD, să dea jos Guvernul, să lase România fără Guvern în plină criză sanitară și acum, când urmează o iarnă grea pentru toți românii.

Să fie foarte clar: responsabilitatea pentru tot ceea ce urmează – dobânzi, curs, prețuri, pandemie – este a USR!

La PSD este de înțeles, e un partid de opoziție iresponsabil, dar USR votează o moțiune de cenzură care spune despre propriii miniști că sunt incompetenți! Adică USR achiesează la criticile pe care le face PSD cu privire la miniştrii USR.

PSD arată în moțiune că domeniile transporturi, fonduri europene, sănătate și economie au fost un dezastru. Au avut la conducere miniștri incompetenți și au fost coordonate de un vicepremier, la acel moment președinte al partidului.

Citez din moțiunea PSD: «În același timp, România mai are de atras încă 16 miliarde de euro din exercițiul financiar 2014-2020, iar peste 3 milioane de euro proiecte ce vizează infrastructură, apă, canal stau necontractate, riscând să fie pierdute prin dezangajarea fondurilor».

Incompetență la Ministerul Investițiilor şi Proiectelor Europene? USR zice că da, din moment ce votează moțiunea. Să fie clară poziția USR față de ministrul Ghinea: un incompetent și trebuie să meargă acasă!

«Firmele românești au fost îngenuncheate. Blocarea programelor de sprijin pe timp de pandemie a falimentat mii de IMM-uri. Antreprenorii au fost efectiv păcăliți, au cheltuit bani aplicând pentru Măsura 3, care apoi a fost anulată. HoReCa n-a primit nici acum sprijinul promis».

Am citat din moţiunea PSD. Incompetență la economie? USR zice că da, şi Năsui zice că da. Năsui votează astăzi pentru moţiunea care-l prezintă ca incompetent! USR îl trimite pe Năsui acasă pentru incompetenţă!

«Nu ați inaugurat niciun kilometru de autostradă și nu ați lansat niciun proiect de la zero, că să înceapă lucrările, ci doar v-ați asumat marile proiecte de autostrăzi și poduri lăsate moștenire de PSD».

Asta spune PSD în moțiune.

«Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, cum domnul de la  CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o țară întreagă la telefon».

Iar citat din moțiunea PSD.

Incompetență la Transporturi? USR zice da, văd că Drulă zice tot da. Cum era aia cu «zombi politic»? Astăzi votezi cot la cot cu PSD pentru un text care spune că ești incompetent… și mai vrei să faci parte din următorul Guvern? După ce ai recunoscut singur că nu te-ai descurcat și ai fost incompetent? Not going to happen (Nu se va întâmpla – n. red.).

«Spitalele sunt la fel de nepregătite ca la debutul pandemiei, iar după un an de zile, românii nu au acces în continuare la consultații, operații și tratamente. Chiar și bolnavilor cronici le-a fost interzis accesul la tratament și servicii de prevenție, în numele unei iluzorii protecții». Am citat din moțiunea PSD.

Incompetență la Sănătate? USR zice că da! Bine, eu zic că da, românii zic că da. Ministerul Sănătății – un incompetent – nu a pregătit valul 4, asta spune PSD, asta spune USR.

Prin votul de astăzi, USR recunoaște că a avut miniștri incompetenți în domeniile pe care le-a gestionat. E bine să recunoaștem greșelile, dar să nu le mai repetăm. Acești oameni, care au recunoscut ei înșiși că sunt incompetenți, nu mai au ce căuta la guvernare!

Acesta este USR, dragi români: un partid iresponsabil și imatur, care nu a făcut niciuna dintre reformele promise.

Concluzia este una simplă: am fost prea indulgent, nu intransigent, cu incompetența și amatorismul acestor miniștri. Trebuia să-i fi demis pe toți mult mai devreme și, poate, astăzi aveam un sistem de sănătate pregătit pentru valul 4, aveam absorbția fondurilor UE mai bună, aveam câțiva kilometri de autostradă făcuți.

Am tolerat o echipă de incompetenți la guvernare mai mult decât era cazul, din respect pentru dumneavoastră, dragi români, pentru că i-ați votat să facă reforme. Până la urmă, și-au dat seama că nu pot și au plecat singuri. Nu voi mai permite așa ceva!

Măcar astăzi, USR este transparent față de români. Stă lângă PSD, unde îi este locul, dar, mai ales, recunoaște public că a avut miniștri incompetenți și n-a făcut nimic la guvernare.

Dar ce mă supără cel mai tare e că și-au bătut joc de sistemul de sănătate. Au avut bani, au avut tot ce-au dorit și nu au pregătit valul 4. Ar trebui să iasă să-şi ceară scuze românilor. Au lăsat Ministerul Sănătății fără ministru în plină criză de sănătate, după 8 luni în care au gestionat acest domeniu. Acesta este un atentat la sănătatea românilor, un gest criminal!

Foști colegi de guvernare de la USR, prin fuga voastră ați arătat lașitate și iresponsabilitate și veți răspunde în fața românilor!

În timp ce spitalele nu erau pregătite de valul 4, USR se tot gândea cum să facă o agenție, cu salarii de 75.000 de euro pe lună.

Stați umăr la umăr cu extremiștii care susțin campania de anti-vaccinare. Să știți că v-au văzut toți românii în piață lângă extremiști, neofasciști şi antisemiți!

Ați mințit și ați trădat atât în coaliție, cât şi pe români! V-ați victimizat și ați ajuns în cele din urmă să vă aliați cu partide extremiste, când tot ceea ce avea nevoie România de la voi era res-pon-sa-bi-li-ta-te!

Ați sabotat șansa Dreptei de a avea o guvernare stabilă. Le-ați arătat clar românilor că vă plasați împotriva modernizării României, împotriva stabilității politice, împotriva seriozității în politică.

Foarte bizar, ceea ce USR numea «penali» ieri au devenit parteneri azi pentru USR. Spuneați odată: «Fără corupție ajungem departe». Azi vă spun că alături de corupți nu veți ajunge nicăieri!

V-a fost frică să vă asumați guvernarea, așa că ați găsit un inamic comun: pe mine. N-au mai contat promisiunile din campanie făcute românilor, măsurile din Programul de guvernare, criza generată de pandemie, necesitatea urgentă a reformelor și investițiilor.

I-ați dezamăgit pe români. Politica, să știți, nu este despre Florin Cîțu și despre cum să-l dați… să-l doborâți pe Florin Cîţu. Politica din România este pentru români, iar românii nu vă vor uita niciodată că, în plină pandemie, ați acționat în propriul interes, în detrimentul lor.

Eu am fost sincer mereu cu românii, indiferent de riscurile politice, chiar dacă am fost criticat şi s-au creat controverse. Și aici vreau să fac o precizare pentru colegii de la USR care nu cunosc sensul acestui cuvânt. Vă citesc din DEX: «sinceritate – însușire de a fi sincer; lipsă de prefăcătorie sau de viclenie; franchețe; loialitate». Astăzi v-ați arătat adevărata față plină de vorbe goale și ipocrizie.

Nu se termină totul aici. Românii trebuie să știe în continuare ce fel de politicieni sunt… şi nu mă voi opri din această luptă grea.

Acum am să vă spun despre performanţele Guvernului pe care îl conduc şi de care sunt mândru. Felicitări, colegi de la PNL şi de la UDMR, şi mulțumesc că lucraţi din greu pentru a livra rezultate românilor!

Acest Guvern a pus România pe traiectoria unei creșteri economice de peste 10%, în ciuda pandemiei. Redresarea economiei, ieșirea din recesiune este azi o misiune îndeplinită.

Am redus risipa în administraţia publică, am oprit sifonarea banilor publici.

Am majorat puternic investițiile, iar creşterea economică are loc datorită investițiilor, și nu consumului.

Am luat măsuri pentru a proteja românii vulnerabili în contextul creșterii preţurilor la energie. Chiar ieri am aprobat acea ordonanţă.

Am arătat că un guvern liberal știe să intervină la nevoie pentru categoriile defavorizate. Protecția socială nu este monopolul stângii.

Am aprobat Programul «Anghel Saligny», de 50 de miliarde de lei, cu riscuri politice serioase pentru Guvern.

Am reușit adoptarea PNRR în termenul propus și pregătim, în ritm alert, condițiile pentru implementare.

Am făcut toate eforturile pentru a menține deschise școlile și grădinițele la maximum posibil. Educația – foarte importantă, nu abandonăm elevii.

Am creat condiţiile pentru creşterea salariului minim cu 250 de lei peste trei luni de zile. Am făcut acest lucru în condițiile unui consens social.

Ştim să creăm linişte socială, chiar în condiţiile în care unii provoacă scandal politic.

Am creat condițiile pentru a mări în curând pensiile și alocațiile.

România va avea un buget bun pentru 2022, un buget al dezvoltării.

Cred în munca permanentă în folosul cetăţenilor și nu dau înapoi de la deciziile dificile.

Să construiești un buget realist ţinând cont și de consolidarea fiscală – știu, acum sunt termeni mai complicați, dar aveți răbdare! -, ajustarea deficitului bugetar de la 9,4% din PIB la 7,1% din PIB, precum şi alocări de sume record pentru proiecte de investiții, de 69,7 miliarde de lei, cu 15 miliarde mai mult decât în 2020… aceasta înseamnă să fii un Guvern responsabil!

Jumătate din sumele alocate pentru investiții se duc în proiecte finanțate din fonduri europene.

Vedeţi? Aveaţi ce să lăudați la acest Guvern, dragi colegi de la USR!

În sectorul din învăţământ s-au alocat sume în valoare de 40,7 miliarde de lei, cu 4,2 miliarde de lei mai mult decât în 2019 și cu 11,5 miliarde de lei mai mult decât în 2018. Asta… într-o perioadă de criză am reușit acest lucru.

Alocări de sume fără precedent s-au realizat în sectorul de sănătate: 63,1 miliarde de lei, cu 6,1 miliarde de lei mai mult decât în 2020, cu 11 miliarde de lei mai mult decât în 2019, cu 21 de miliarde de lei mai mult decât în 2018.

Ministerul Transporturilor a primit în anul 2021 cele mai mari alocări, acestea fiind în sumă de 14,9 miliarde de lei, cu 4 miliarde de lei mai mult decât în 2019 şi dublu față de 2018. Păcat că şi ministrul Transporturilor recunoaşte astăzi că a fost un incompetent.

De asemenea, impactul măsurilor temporare cuprinse în bugetul pe anul 2021, determinate de efectele pandemiei de Covid-19, sunt în sumă de 7,4 miliarde de lei.

Acestea sunt lucruri pe care le-am făcut în acest an. Mai mult, estimările la 9 luni arată că încasările veniturilor din economie au crescut cu 33,8 miliarde de lei, fără să creştem o singură taxă; mai mult față de perioada similară a anului 2019, crescând cu 0,9 puncte procentuale din PIB.

În plină criză economică mondială, în plină pandemie, fără să creştem taxe, reuşim să încasăm mai mult decât făceau PSD-iştii pe timp de pace.

Rambursările de TVA au crescut cu 36% faţă de anul 2019, fiind reintroduse în circuitul economic aproape 5 miliarde de lei în plus.

Aceste rezultate se datorează aplicării unui set integrat de măsuri adoptate la nivel guvernamental, care au avut în vedere asigurarea lichidităților necesare continuării afacerilor și susținerii locului de muncă pentru români.

Vă mai dau câteva exemple. S-a generalizat rambursarea TVA cu control ulterior. Câţi spuneaţi că nu se poate face acest lucru? Am făcut-o, au crescut şi încasările.

Extinderea eşalonării simplificate a obligaţiilor fiscale restante, introducerea de noi servicii electronice în administraţia publică – 30 de ani aţi stat fără să faceţi acest lucru, noi am reuşit s-o facem.

Toate deciziile luate de Guvernul României au fost adoptate pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, pentru reducerea evaziunii fiscale şi consolidarea unui cadru concurenţial corespunzător, adică o economie liberală.

Digitalizarea sistemului public a devenit realitate, factura electronică este gata, se conectează deja sute de mii de case de marcat electronice fiscale. SAF-T este gata. Nu prea ştiţi dumneavoastră ce înseamnă asta, domnul Simion, dar vă explic eu.

Am realizat în câteva luni ceea ce nu au făcut alţii în 30 de ani de zile.

Pe partea de cheltuieli, investițiile la 9 luni sunt la 33,7 miliarde de lei, cu 3,9 miliarde de lei mai mult faţă de perioada similară anului 2020 şi dublu faţă de aceeaşi perioadă din anul 2018.

O guvernare bazată pe investiții aduce venituri la buget fără să crești taxele. Asta înseamnă guvernare liberală!

Dragi români, realitatea este că România e afectată de un trend regional, european și mondial în privința celor două probleme mari: revenirea Covid-19 și prețurile la energie. Nu ne putem sustrage acestor trenduri oricât am dori, dar facem eforturi zi de zi pentru a le combate.

Aţi văzut ieri deciziile luate de Guvern. Chiar şi astăzi sunt decizii luate prin CNSU, pentru a ne asigura că avem toate medicamentele şi resursele necesare pentru a ne bate cu pandemia. Chiar dacă unii au fugit de la guvernare şi au lăsat ministerul nepregătit.

Dar, din păcate, nu am fost singuri pe frontul combaterii campaniei anti-vacciniste. Partidul extremist a fost vector direct de dezinformare şi manipulare. PSD a fost complice, a încurajat tacit anti-vacciniştii şi a refuzat să combată minciunile. USR a fost inert. Nu a făcut nimic la guvernare împotriva campaniei anti-vacciniste!

Am fost cei care am venit cu soluţii concrete pentru protejarea consumatorului vulnerabil. Abia după ce am vorbit de asumarea angajării răspunderii Guvernului, a trecut în Parlament legea consumatorului vulnerabil.

Bineînţeles, în Parlament mai sunt şi alte legi care nu trec. Conducerile TVR şi Radio sunt încă provizorii, mai avem ICR şi aşa mai departe. Parlamentul este ocupat, are o competiţie de moţiuni, când oamenii au probleme reale.

În ciuda acestui context dificil, alianţa toxică PSD-USR plus extremişti vrea să dărâme fără să construiască. Şi-a iniţiat o moţiune a frustrării – frustrarea unora că nu le-a mers şantajul, frustrarea altora că Dreapta a fost mai puternică decât Stânga în alegeri, frustrarea celorlalţi că nimeni nu-i ia în serios.

O moţiune a absurdului: pro-vacciniştii stau alături de anti-vaccinişti, pro-europenii alături de anti-europeni. Trebuie să vă spun: Kafka ar fi mândru de voi. Îi mai văd pe colegii PSD că se uită prin telefoane; căutaţi detalii despre Kafka, nu-i aşa? Succes!

Este trist cum PSD, USR şi extremiştii propun o aventură din care pierd doar românii. Criza politică va avea efecte asupra capacităţii de a lupta contra pandemiei, dar și asupra economiei, unde nevoia de predictibilitate este esenţială.

Au ştiut bine românii de ce au trimis Stânga în opoziţie… şi nu are dreptul moral să revendice azi guvernarea, pentru că guvernele PSD au înăbuşit justiţia şi au adus România într-o coliziune violentă cu valorile europene.

O guvernare PSD-istă e în continuare un pericol pentru democraţie şi pentru drumul european a României.

Vă daţi seama cum ar fi această combinaţie cu extremiştii, partid care înseamnă doar violenţă, scandal, dezordine şi al cărui unic proiect e prăbuşirea României?!

Dragi români… Dragi români…

(Vociferări puternice în sală. Intervine Ludovic Orban: «Guvernul are 60 de minute, pe care le utilizează la prima intervenție și la finalul intervențiilor din parte grupurilor parlamentare. S-au scurs…» – n. red.)

Domnu’ președinte de ședință, este OK, ne descurcăm.

Vă daţi seama cum ar fi această combinaţie cu extremiştii, partid care înseamnă doar violenţă, scandal, dezordine şi al cărui unic proiect e prăbuşirea României?! (Frază citită a doua oară – n. red.)

Dragi români, PNL nu este un partid perfect, dar este un partid responsabil. Şi nouă ne-ar fi ușor să trecem în opoziţie, în această perioadă dificilă, plină de incertitudini şi crize mondiale, de creşteri globale ale preţurilor. Nu o facem însă, rămânem în picioare, luptăm până la capăt, nu dezertăm, nu suntem lași!

Am fost votați să dezvoltăm România și asta vom face, indiferent cât s-ar opune domnul Ciolacu, tovarășul cu spirala (Dacian Cioloș – n. red.) și căpitanul extremiștilor!

Dacă acest Guvern va pica azi în Parlament, vom face altul, tot în jurul valorilor liberale. Nu voi permite ca România să ajungă sub controlul Stângii corupte ori sub controlul reformiştilor de fațadă sau al extremiștilor anti-vaccinişti și anti-europeni!

Dragi români, aveți încredere! Ne vom uita cu toţii la ziua de azi ca la un moment important din istoria României. Astăzi se separă apele în politica din România. Extremiştii, socialiștii, anti-europenii, reformiştii de fațadă, anti-vacciniştii au legalizat concubinajul lor și rămân în opoziție!

Nu este loc de imaturitate și iresponsabilitate politică la guvernare! Gruparea care conduce USR – eu ştiu că voi vreți să repetați guvernarea din 2016 alături de PSD, acea «guvernare zero». Sunteți nostalgici după o cafea și un croissant cu Dâncu dimineața și primiţi ordine seara de la Ciolacu, aşa cum primeaţi de la Dragnea. Ați auzit de sindromul Stockholm? «Guvernarea zero» rămâne în 2016!

Dragi români, vom construi o majoritate parlamentară în jurul valorilor liberale, o guvernare în interesul românilor.

Vă mulțumesc!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis a reușit dezastrul perfect: Guvernul Cîțu a căzut după numai 9 luni! Înfrângere zdrobitoare: 281 de voturi împotrivă (cu 47 mai multe decât cele necesare)

* „O situație complicată, generată de politicieni cinici”. Klaus Iohannis n-a înțeles nimic din criza politică: alții sunt de vină, nu el sau Cîțu!

Pe Boc l-a luat gura pe dinainte în direct: „Sunt convins că putem face cu PS… USR reformele pe care ni le-am propus“

AUDIO-VIDEO. Dovada că un deputat PNL a încercat să cumpere un deputat AUR, înaintea moțiunii. „Promovăm câțiva oameni unde vrei tu, nu știe nimeni. Ne spui unde, instituții deconcentrate”

Orban amenință că-și face partid! „Iohannis a rămas repetent. Parcă a fost înlocuit cu o sosie”

EDITORIAL. Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

CTP: „Ești președintele țării de 7 ani și spui că «statul a eșuat»? În loc să spui: «Eu am eșuat. Dacă statul a eșuat, și eu am eșuat»”

Un dintre vedetele regimului Dăncilă-PSD, numită de Cîțu administrator la Aeroportul Otopeni. A absolvit Academia SRI

Premierul Cîțu l-a numit la Justiție pe sinecuristul perfect: membru în 17 Consilii de Administrație, toate la stat, în toate guvernările! Bonus: masterand al Academiei SRI

Tragedie la Milano: cel mai bogat român a murit împreună cu soția sa și fiul lor, în avionul prăbușit peste o casă! Aeronava era pilotată de fiul miliardarului rezident la Monte Carlo

8 COMENTARII

 1. Grigore, nu imi place deloc de USR – agenda lor LGBT pe care o impun ma deranjeaza foarte tare + discursul lor marxist. Insa, consider ca au fost nedreptatiti de Citu si de Johannis. Nu au meritat tratamentul asta si sunt sigur ca sanctiunea din partea electoratului de dreapta vine la urmatoarele alegeri. Din pacate au dezamagit ambele partide, insa PNL cu varf si indesat. Incep sa cred ca PMP ar fi fost mai vertical decat PNL.

 2. Cacatzu a venit cu un discurs mincinos, lipsit de cea mai minima decenta. Ai avut multa rabdare Grigore sa analizezi frazele acestui derbedeu dement si paranoic. Iohannis a deschis poarta spitalului de nebuni pentru ca sa se ascunda printre ei. Citu este un cadavru politic, un presedinte de partid fara autoritate inconjurat de niste impostori, in special fostii lui Basescu. Iohannis este un smecheras al societatii, un gunoi, care a ajuns presedinte pentru ca s-a votat impotriva lui Pinocchio si a Prostei Romaniei. Cat despre PNL, cei 2900 care au ales pe Citu de frica lui Iohannis, sunt principalii responsabili a ceea ce va urma cu acest partid caruia i s-a sapat groapa. PNL a aratat ca este aceeasi mizerie cu PSD, aceleasi practici, acelasi tip de oameni cocliti. In Romania vom avea doua curente foarte curand unul nationalist si unul reformist. PSD si PNL nu fac parte din acestea. AUR nu reprezinta o solutie cata vreme este un borhot rezultat din laboratoarele mafiei, plin de oameni cu grave probleme de integritate, fara un proiect de tara. Din pacate USR care ar merita sa guverneze si sa reformeze statul roman nu va avea aceasta sansa cata vreme mafie este puternica si oamenii needucati. Este suficient sa o traga cu aia ca sustin poponarii si le trag de lesa. Dovada si comentariul prostului de mai sus care traieste in evul mediu si habar nu are ce inseamna doctrina marxista, dar repeta ca un papagal puntactajele latrinei 3 si cocinei tv.

 3. Da, Catu a avut un discurs prost si facut la nervi. Dar daca USRPLUS erau destepti si maturi, nu ar fi dat cu piciorul coalitiei, ci ar fi luptat constiincios, cu spirit de sacrificiu, sa pastreze coalitia ca pe un prilej de a aduna putinele elemente de valoare ale capitalului intelectual pro-occidental si pro-civilizatie pe care le mai are tara asta! Asa, ce-a facut USRPLUS? A dat nas AUR, a actionat ca o unealta a PSD care demult viza ruperea coalitiei. Eu ies din USRPLUS, pentru ca in afara de niste orgoliosi penibili, nu vad in oamenii acestia niste nobili care s-ar sacrifica vreodata pentru acest popor!!!!! Nu, nici vorba, ei sunt doar niste fanfaroni care-i dau zor cu principiile, dar munca sa o faca altii, candva, intr-un viitor incert!!! Au pretentii de la Catu, dar ei sunt de aceeasi factura: orgoliosi pana la Dumnezeu, fara sa fi trecut inca proba de foc a muncii asidue, indarjite, competente si eficiente. Sunt doar niste cocosi cu clontul mare!!!

  • Da, C’atu e un prost făcut la … nervi 😂😂😂
   Si uite că mai sunt proști care așteaptă ca „președintele să intre în scenă” 😂😂😂
   In scena asta președintele va mai intra doar ca sa-l mai folosească un pic pe Grivei turbatul, dacă nu-i cade blana 😂😂😂

 4. Citu e prea prost ca sa fie capabil de o asemenea densitate de manipulari. Cineva i-a scris textul. Si niste minciuni repetate mult timp pot fi luate drept adevaruri. Asta e mecanismul manipularii. Insa cine a comandat asemenea manipulari ar fi trebuit sa stie ca pentru a intoarce o realitate atit de evidenta in sens invers dureaza mult timp. Si manipularea nu poate fi de intensitate mai mica decit valul de critici. Asa ca nu o sa dea rezultate.
  Era mai eficient pentru presedinte sa recunoasca o greseala si sa continue cu alta marioneta. Cu o marioneta ce nu e complet idioata. Ar fi putut renunta la marioneta complet dar poate cer prea mult pentru politica romaneasca, ca nu numai Johannis procedeaza asa.

  Imi place cum G.Cartianu demonteaza logic manipularile. Acum si altadata. E mai eficient in lupta politica decit contramanipularea. In contramanipulare riscind sa apari tu drept mincinos chiar daca ai avut intentie buna cu contramanipularea. Aviz politicienilor.

 5. Mi s-a facut mila de el, i s-a rasturnat insutit in cap toata mizeria pe care el si echipa i-au facut-o lui Orban,
  Dar nu e drept ca lichelele din echipa sa scape ne pedepsite.
  Ar trebui sa li se spuna si lor tot ce merita. Parca-i vad, unduind, pana schimba directia si se alipesc unui nou fraer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.