A murit generalul Lopirev, cel care a supervizat construcția „Palatului lui Putin”. Era întemnițat pentru luare de mită în dosarul „Olimpiada de la Soci”

0
5831
Gen. Ghennadi Lopirev

Generalul-locotenent rus Ghennadi Lopirev a murit într-o închisoare din Federația Rusă, a anunțat miercuri seara postul de televiziune Canal 24 din Kiev. Înainte să fie încarcerat, înaltul ofițer a ocupat funcția de șef al Serviciului federal rus însărcinat cu protecția și paza înalților demnitari (SFP) în regiunea Caucazului. Acest serviciu se ocupa în special de protecția președintelui Vladimir Putin.

Generalul-locotenent Ghennadi Lopirev își ispășea o pedeapsă pentru luare de mită, în colonia corecțională nr. 3 din regiunea Riazan. Când starea sa de sănătate s-a înrăutățit brusc, Lopirev a fost transferat la un spital din zonă, dar medicii nu l-au mai putut salva.

Se spune că Lopirev suferea de leucemie. În 2017 a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare și la plata unei amenzi uriașe, de 150 de milioane de ruble (peste 1,8 milioane de dolari).

Generalul-locotenent a pledat nevinovat în fața instanței de judecată.

Canal 24 din Kiev: „Starea de sănătate a generalului-locotenent s-a înrăutățit brusc. Momentan nu este dezvăluită cauza morții. Potrivit unor relatări, el a fost diagnosticat cu leucemie. Lopirev a fost condamnat la 10 ani de închisoare în noiembrie 2017. În plus, a trebuit să plătească o amendă substanțială de 150 de milioane de ruble. Generalul-locotenent a pledat nevinovat. Se spune că Lopirev ar fi avut o relație directă cu Putin. Potrivit presei ruse, el a fost curatorul construcției așa-numitului «Palat al lui Putin»”.

Moartea generalului-locotenent Ghennadi Lopirev a fost anunțată în aceeași zi cu cea a generalului-colonel Ghennadi Jidko, ministrul adjunct al Apărării din Federația Rusă.

Primarul orașului Soci a fost martor în dosarul generalului Lopirev

Ghennadi Lopirev a fost arestat în noiembrie 2016, în orașul Soci (situat pe țărmul Mării Negre, în zona caucaziană, aproape de granița cu Georgia), în cadrul unei investigații privind concesionarea ilegală de terenuri pentru construcția în regiunea Krasnodar a infrastructurii destinate Jocurilor Olimpice de iarnă din februarie 2014, de la Soci.

A fost cele mai scumpă Olimpiadă din istoria acestui eveniment sportiv. Potrivit lui Boris Nemțov, liderul opoziției ce avea să fie asasinat un an mai târziu, în organizarea acelor Jocuri și pentru lucrările efectuate au existat fraude masive cu fonduri publice.

Ziarul „Izvestia” anunța că în apartamentul generalului s-a găsit o importantă sumă de bani, iar primarul orașului Soci, Anatoli Pahomov, a fost martor în dosarul lui Lopirev.

Potrivit unei surse citate de agenția de presă rusă Interfax, Lopirev ar fi fost prins în flagrant în timp ce primea mita. Anchetatorii au descoperit în locuința sa peste un miliard de ruble (aproximativ 14,6 milioane de euro).

Agenții Serviciului de Securitate al Rusiei (SFP) au percheziționat sediile din Soci ale acestui serviciu, precum și Primăria orașului, pentru a căuta documente incriminatoare.

Ghenadi Lopirev era responsabilul cu gradul cel mai înalt al SFP în regiunea Caucazului. Serviciul federal rus pentru protecția înalților demnitari era însărcinat în principal cu protecția președintelui Vladimir Putin și a câtorva apropiați ai acestuia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis, criticat dur de militari pentru lipsa de respect arătată de Ziua Marinei: „Confundă țara cu casa și onorul cu nevasta”. Contrar regulamentului, marinarii au fost puși să dea onorul întregii familii Iohannis!

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Numărul angajaților la stat a continuat să crească și în lunai mai (+4.395) și în iunie (+490)!

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* A murit deputatul implicat în măcelul de la Sibiu, din 1989, și care frecventa Ambasada Rusiei după invadarea Ucrainei

* Bine-ai venit acasă, hoțule Vâlcov! Hoților din PSD le era dor de tine

* „Vicele” PSD-ist al CJ Buzău a pus să fie montate ilegal limitatoare de viteză la 5 km/oră, în dreptul casei sale! Explicație de parvenit: „Îmi intra praf în piscină!”

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* Despre gâlceava elitei bogate a Bisericii cu lumea. Studiul de caz nr. 2: Facultatea de Teologie din Constanța, din ograda lui jupân Teodosie Putinistul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here