Moartea cerbului. Lacrimi pentru „regele” rănit de braconieri și coborât în oraș, să moară printre oameni

5
6076

Emoție, tristețe, frustrare și revoltă în județul Suceava: cel mai popular cerb din zona Câmpulung Moldovenesc a fost rănit de braconieri, dar a coborât să moară printre oameni, în oraș.

Moartea dureroasă a cerbului, la finalul săptămânii trecute, i-a înfuriat pe localnici, scrie Monitorul de Suceava. Animalul fusese rănit de braconieri şi, sleit de puteri, a coborât printre case, pentru a cere cumva ajutor oamenilor.

De ani de zile, frumosul cerb devenise un fel de mascotă a orașului de la poalele Munților Rarău, fiind iubit de oamenii din zonele unde cobora din pădure pentru a se hrăni cu fructe, legume și crenguțe din pomi.

Acum a venit pentru ultima oară printre cei care îl îndrăgeau, căutând scăpare. Animalul era grav rănit în spate, fiind cel mai probabil împușcat de un braconier, iar rana deschisă i s-a infectat. Slăbit de septicemie, cerbul a coborât în oraș, printre case, unde și-a dat ultima suflare.

I-a fost dat frumosului cerb să aibă parte de un sfârșit trist, dar de un necrolog care-l face deja nemuritor. Povestea sa a fost relatată, pe Facebook, de un profesor de la Facultatea de Silvicultură Suceava, Neculai Marcel Flocea. Acesta a scris cu suflet, cu emoție, cu talent chiar, fcându-l pe „regele” rănit să fie și mai iubit. Mulți oameni au lăcrimat citind aceste rânduri, cu un motto extras dintr-o poezie a lui Adrian Păunescu.

Poveste tristă cu un cerb fără stea în frunte

de Neculai Marcel Flocea

„«Pe pământ idioții au arme.
Ei cu ele pot face orice.
Pe pământ bunul simţ dacă doarme
În zadar întreba-veţi de ce.
Pe pământ idioții au arme!»
A. Păunescu

A trăit vreme de câţiva ani, în pădurea de la marginea din miazănoapte a Câmpulungului, un cerb frumos, curios şi curajos.

A fost la începuturi doar curios. S-a apropiat mai întâi de livezile şi grădinile oamenilor de la lizierã, apoi prinzând curaj, a intrat în curţi şi, în toamnã, chiar şi în oraş, mâncând merele căzute din merii din spatele blocului unde locuiesc. Seara târziu şi dimineaţa devreme, temător – parcă să nu deranjeze.

Primăvara mai gusta lalelele, spre vaga iritare a gospodinelor, mai rodea crengile pomilor fructiferi, legumele de pe straturi.

Începuse chiar să «socializeze» cu gazdele de ocazie, care nici nu-l mai alungau. Îi mai făceau poze, apărea pe Facebook, era o vedetă locală.

Nici de câini nu-i mai era teamă.

Avusese însă naivitatea sã se încreadă în oameni. În toţi!

Doar că unii nu sunt şi nu pot fi oameni. Nici măcar semeni ai animalelor de pradă.

Nici vânatori! Cu siguranţă! Căci un vânător autentic n-ar face, în ruptul capului, aşa ceva!

Doar braconieri mizeri! Doar idioţi!

Mascota cartierului BTT a ieşit azi în plină zi, pentru ultima oară, între case. Fusese împuşcat probabil cu câteva săptămâni în urmă, la vremea nuntitului, de către un… neom!

Rănit grav în spate, slăbit mai apoi de septicemie, a ieşit iar între case, căutând siguranţa pe care i-o oferiseră mai înainte oamenii.

Ce o fi fost oare în sufletul lui de sălbăticiune rănită?

Ce durere fizică îngrozitoare!

Ce chin pe dânsul!

A ieşit acolo unde mai credea că are scăpare. Tot între oameni, adică. A fost însă prea târziu pentru el.

A fost odată un cerb prea încrezător în oameni! A fost!

Pădurea, da, pădurea va număra un cerb mai puţin.

Oamenii de aici nu vor mai număra deloc!

Târziu, după ce îşi va fi uitat necazul, pădurea va trimite poate iarăşi oamenilor un cerb, zicându-le: iată, acesta este alt fiu al meu pe care vi l-am trimis vouă, oamenilor, ca să vă lumineze chipurile apăsate de întunericul grijilor, să vă însenineze cerul noros al furiilor, să vă transforme în surâs rictusul născut din urâciune!

Dar până atunci, noi, oamenii, va trebui să păşim cu ruşine şi sfială sub coroana pădurii!”

(Fotografii: Adi Grig)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Încă o probă zdrobitoare împotriva lui Cuc: schimbul de SMS-uri cu directoarea Tarom. „Mai uitați-vă pe Satu Mare, dacă a plecat vreunul”

VIDEO. CTP despre tentativa lui Cuc de a bloca la sol avioanele Tarom: „Un act de terorism, deturnare de avion”

VIDEO. Cucule, pușcăria te mănâncă! Autodenunț: a fost acasă la șefa Tarom și a întrebat-o „ce parlamentari zboară” în ziua moțiunii. DNA începe luni audierile

AUDIO. Candidata lui Voiculescu îl acuză pe „Varan”, plângând, că i-a furat banii de campanie și îi șantajează soțul bancher. „Jegul ăsta de om”, „o mizerie umană!”, „viermele ăsta”, spune un colaborator

VIDEO. Un propagandist anti-justiție cere, la RTV, ca lui Dincă să-i fie administrată scopolamină, un drog periculos, interzis de ONU și de legislația română!

VIDEO. Planul pervers al PSD: blocarea Parlamentului. Sabotarea cvorumului ar împiedica instalarea Guvernului PNL, dar și alegerile anticipate

„Criminalilor, mi-ați omorât părinții!” Scrisoare cutremurătoare a unei femei îndoliate către PSD, ALDE și UDMR. „Dacă ați fi votat altfel, ucigașul ar fi rămas în închisoare, iar părinții mei ar fi acum în viață”

VIDEO. Cumpănașu a mai reușit o mizerie: a pervertit-o și pe mama Alexandrei. Teorii conspiraționiste și râsete nepotrivite pentru o mamă îndurerată

Cumpănașu aruncă în luptă și decolteul nevestei sale guvernamentale. Miza: 3% la alegeri, adică 10 milioane de euro

Cumpănașu cere bani pentru campanie motivând că-i cheltuie pentru găsirea Alexandrei și pentru a salva copiii noștri! „Echipe de investigatori scotocesc întreaga Europă”

5 COMENTARII

 1. DA, din păcate pentru această frumoasă planetă, OMUL s’a degradat, s’a înrăit extrem de mult, devenind cel mai mare inamic al acesteia !
  Noi românii, cărora ni s’a lichidat ‘crema’ societății, intelectualii rasați începând cu 03/1945 și culminând cu perioada anilor ’50, fiind înlocuiți cu scursurile societății (bețivi, borfași, șuți, analfabeți … ), cu jidani bolșevici, cu trădători mizerabili dispuși să facă orice pentru un galben în plus, suntem printre fruntașii acestor rase umanoide pervertite în rău ! Priviți numai evoluția noastră din perioada roșie, bolșevikă (din care ne chinuim să ieșim de aproape 30 de ani), precum și cea de după 12/1989 de când au început să răsară din cele mai întunecate tenebreale societății noastre, ca ciupercile după ploaie, cele mai malefice, hidoase, mizerabile … creaturi emanate de puterea criminală roșie bolșevikă în perioada amintită ! Și atunci, cum vreți, cum putem avea pretenția ca acel cerb blând, cu încredere în acești bipezi care pretind că sunt OAMENI să scape nevătămat din iadul în care singur a intrat ?! 😭

 2. Ce frumoasa era povestea daca un medic priceput l-ar fi salvat!
  Dar astia suntem noi, romanii. Ne place sa jelim DUPA, dar nu facem mai nimic ca sa prevenim.
  Imi este rusine ca acel cerb a venit dupa ajutor la oameni, dar nu l-a primit! Nereusita specie mai suntem…

 3. Cu atatea sisteme tehnice aparute este o rusine ca statul roman nu cheltuie pt monitorizarea suprafetelor de padure, atatea cate au mai ramas. Degeaba exista legi pt ocrotirea animalelor salbatice daca padurile sunt pline de capcane puse de braconieri. Nu va trece mult timp si vor disparea din paduri ursul si cerbul. Insa statul roman isi cheltuie bugetul pe ansambluri folclorice,asa cum am mai spus, plimbate sute de km cu masa si cazare asigurate de la buget. Se sustrag fonduri de la bugetele locale chipurile pt cultura ca fie infiintate ansambluri folclorice in toate comunele si orasele unde sunt angajati toti refuzatii din mediul privat. Anchetati ansamblurile folclorice in Romania sa vedeti ca nu au loc pe scena dansatorii pt ca sunt foarte multi angajati. Nici pe vremea lui ceausescu nu era asa risipa din bugetul Romaniei.

 4. Grigore ai pus sare pe rana.
  Voiam sa comentez de dimineata dar eram prea furios si in acelasi timp prea trist.
  Ieri din greseala pe la pranz am dat pe GusaTV.
  Era un tip acolo(mi-e jena de varsta lui) care explica faptul ca Romania are astazi mai multe paduri decat in „90. Cat de nocive sant animalele.
  Fara sa avem un inventar al animalelor dam liber acestor dementi parveniti sa impuste tot.
  Cinci ani liber la impuscat ursi. Nici trei ani nu o sa dureze si specia o sa fie pe cale de extinctie.
  Or sa fie vanati prima data cele mai frumoase exemplare(masculii) pentru trofee.
  pe urma ursoaicele(o ursoaica ucisa inseamna uciderea a inca unul sa doi ursuleti, care de obicei stau cel putin doi ani cu ursoaica,altfel nu au nici o sansa sa supravietuiasca)
  Deci in vilele potentatilor covoarele de lana or sa fie inlocuite cu blani de ursi.
  Cu caprele negre,mandria muntilor la fel.
  Cica distrug pasunile,distrug muntii.
  Oare elvetienii aia care de 15 ani investesc milioane si milioane de franci sa repopuleze pajistile montane cu niste capre montane inferioare caprei noastre sant niste idioti?
  Lupii la fel, un pericol.
  De multi ani Grigore nu se mai aude urletul lupului in munte.
  Odata la cativa ani daca mai sant surprinse imagini cu un lup chiar si in ariile protejate.
  Voiam sa comentez mai mult dar nu mai pot Grigore.
  Voiam sa-ti spun despre acel imbecil de fost primar din Predeal care avea contracte cu RAJA Constanta a lu’Stroe.Si multe altele.
  Imi iau cainele si ma duc la plimbare in padure.

 5. NU (!) ne mai MERITAM… PADURILE-VIRGINE, ANIMALELE-SALBATICE si, in general, FRUMUSETILE-NATURII-GENUINE/ANCESTRALE, suntem chiar… DUSMANII-CRIMINALI ai acestor MINUNATII pe care le credeam/SPERAM… VESNIC-PERPETUE !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here