Lunetist britanic, voluntar la Kiev: „Ucrainenii se bat ca niște talibani pe steroizi. Rușii nu vor câștiga niciodată”. Caporalul e veteran al războaielor din Irak și Afganistan

0
6620
Lunetistul britanic Shane Matthews li s-a alăturat forțelor ucrainene ca voluntar, să apere Kievul de invazia rușilor

Rușii sunt „absolut zdrobiți” și nu au cum să câștige împotriva ucrainenilor care „se bat ca niște talibani pe steroizi”, relatează veteranul Shane Matthews, lunetist britanic care a participat la războaiele din Irak și Afganistan, iar acum se află la Kiev, ca voluntar de partea armatei ucrainene. Caporalul, care a făcut parte din Batalionul 2 al Regimentului Regal al Prințesei de Wales, s-a confesat pentru publicația „Daily Mail”.

Shane a ajuns în Ucraina pe o cale ocolită. A mers până în Polonia, de unde a fost preluat cu o mașină și dus la Kiev, unde acum participă, ca voluntar străin, la pregătirea orașului pentru apărare în fața preconizatului asalt al forțelor rusești.

Lunetistul britanic a opinat, pentru „Daily Mail”, că armata lui Putin nu va reuși să captureze capitala Ucrainei. El a relatat: „Artileria ucraineană i-a zdrobit, pur și simplu, pe ruși. Se pare că aceștia nu și-au făcut poziții defensive în Irpin (orășel chiar lângă Kiev – n. red.), așa că băieții ucraineni îi pisează cu precizie, ceea ce este o veste bună“.

Referindu-se la confruntările din teren, experimentatul veteran britanic în războiul urban (practicat pe scară largă în Afganistan și Irak) a remarcat: „Tacticile de tip gherilă folosite de ucraineni sunt ceva împotriva căruia pur și simplu nu te poți apăra. Ucrainenii își apără țara ca niște talibani pe steroizi”.

Shane le-a povestit însă reporterilor și cum a asistat cu ochii lui la „ploaia de bombe și rachete” pe care rușii au lansat-o peste poduri, biserici și școli, în mod „nediscriminatoriu”.

Militarul britanic a înfruntat amenințările propriului Guvern când a venit la Kiev. Executivul de la Londra a avertizat că acei cetățeni care se vor duce să lupte pentru Ucraina ar putea fi judecați în Marea Britanie pentru terorism mai mult chiar decât cei care au luptat de partea kurzilor împotriva ISIS, în Siria.

Dar Shane Matthews a răspuns acum: „Aceste fotografii pe care le-am arătat sunt «țintele militare» atacate de ruși azi. Țintele militare fiind o biserică, o școală cu două etaje, un pod… Atacate în timp ce civilii erau evacuați din oraș. Tocmai am vorbit cu un tip al cărui tată a fost ucis acum două zile, iar astăzi, în atacul de artilerie în care am fost implicați, i-a fost ucis și fiul. Și asta înseamnă «denazificare»? Rușii bombardează fără discernământ fiecare țintă din acest oraș și lumea va sta și va privi asta? Este greșit – este un genocid. Sunt crime de război“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ilustru academician rus: „Putin este un criminal de război la toate categoriile!” / „Are o imaginație iremediabil bolnvă” / „Nu știe nici cât costă înghețata în țara sa. A cumpărat-o de la o angajată a FSB” / „Armata lui e comandată de un parvenit care n-a slujit-o nici măcar o zi”

* Surse militare britanice: armata Rusiei mai are resurse pentru ofensivă „cel mult 14 zile”, după care „forța de rezistență a Ucrainei ar trebui să devină mai mare decât forța de atac a Rusiei”

* Putin și Șoigu au ordonat „tăierea totală” a pădurilor și parcurilor din Ucraina, pentru a finanța astfel armata rusă invadatoare

* China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

* Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

* Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

* Ucrainenii l-au lichidat pe odiosul colonel rus Porohnia, „măcelarul din Cecenia”. În 1994-1999 a ucis civili pașnici în războaiele din Caucaz

* Putin a fost trădat, în capturarea Ucrainei, chiar de finul său, care a furat un miliard de dolari din banii alocați „activităților subversive”. După eșecul „Coloanei a 5-a”, Medvedciuk a vrut să se sinucidă

* Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

* Marele trădător al Ucrainei ar fi agent KGB! Au apărut documentele

* Gravida rănită în bombardamentul maternității din Mariupol a murit. Rușii pretindeau că era o actriță ucraineană pusă să joace rolul mai multor victime

* AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

* Prima trădare majoră a lui Putin de către serviciile secrete rusești! Au trimis Ucrainei informații complete despre comandanții ceceni ai lui Kadîrov, care luptă pentru Putin

* Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.