Lovitură pentru Firea: Pro România va lansa propriul candidat la Primăria Capitalei. Cresc șansele lui Nicușor Dan. Calculele lui Ponta: de ce o vrea pe Firea trasă pe linie moartă

2
1034
Victor Ponta spune, din când în când, ce gândește despre Gabriela Firea. FOTO: cronicaromana.net

Deja favorit la alegerile pentru Primăria Bucureștiului, Nicușor Dan, candidatul Opoziției, își fortifică șansele de a o învinge pe Gabriela Firea după ce Pro România, partidul lui Victor Ponta, a decis să-și lanseze propriul om în cursa electorală.

Toate semnele sunt că, în toamnă, măcar la nivelul Primăriei Generale, Bucureștiul va reuși să scape de PSD. Ultimul sondaj de opinie îl creditează pe Nicușor Dan cu 54,6% din intențiile de vot, iar pe Gabriela Firea – cu doar 45,4%. Dacă socotim și că, anul trecut, la alegerile europarlamentare, USR a obținut în București 39,89% din voturi, PNL – 15,48%, iar PSD – doar 16,38%, devine destul de clară situația. Vedem că, față de anul trecut, intenția de vot a bucureștenilor nu s-a modificat aproape deloc. În mai 2019, USR + PNL = 55,37%, în iunie 2020, Nicușor Dan = 54,6%.

PSD își împarte electoratul cu Pro România și nu are de unde “recruta” alți votanți

Calculul este foarte simplu: actualul primar, Gabriela Firea, este susținut de PSD, în timp ce principalul contracandidat, Nicușor Dan, are în spate USR, PLUS, PNL și PMP.

Bazinul electoral al social-democraților este comun cu cel al partidului lui Victor Ponta. Cum Pro România a luat decizia să-și lanseze propriul candidat, voturile pe care le va primi acesta vor fi “rupte” din procentele Gabrielei Firea.

Profilul electoratului PSD – partid care este în scădere – are un avantaj, dar și un dezavantaj. Pe de o parte, votanții PSD sunt captivi – publicul Antenei 3, România TV, bugetarii “de partid” (cei angajați de Firea pe criterii clientelare în administrația publică), dependenții de ajutoare etc. Acești votanți au calitatea că sunt disciplinați, ies la vot când li se cere. Așa s-au câștigat alegerile din 2016 în Capitală. Votanții PSD au mers la vot într-o proporție mai mare decât restul populației, Firea obținând victoria cu un numări infim de voturi, dar pe fondul absenteismului masiv al celorlalți.

În același timp, PSD nu are capacitatea să acceseze alte categorii ale populației. Apariția unui alt candidat (Pro România) în acest bazin electoral captiv va fi imposibil de compensat de către Gabriela Firea prin convingerea altor oameni să o voteze (de exemplu, votanții altor partide sau nehotărâții).

Victor Ponta anunță că Pro România face public numele propriului candidat pe 25 iulie

Victor Ponta a declarat pentru publicația buletin.de că numele candidatului susținut de Pro România la Primăria Bucureștiului va fi anunțat pe 25 iulie. Declarația vine în completarea celei făcute de un alt fost PSD-ist de frunte, senatorul Adrian Țuțuianu, baron de Dâmbovița, acum mâna dreaptă a lui Ponta în Pro România.

Țuțuianu a afirmat, la Digi24, că partidul unde activează acum va numi un candidat propriu la Primăria Bucureștiului după ce negocierile cu PSD au eșuat. „Cred că vom avea o soluție foarte bună, discutăm cu personalități importante. Ultima variantă e Victor Ponta, candidatura sa la Primăria București va crea un avantaj extraordinar partidului. Majoritatea din partid credem că intrarea lui Ponta va fi benefică pentru partid, dacă nu găsim o personalitate foarte cunoscută care să aducă un scor cu două cifre. Ținta la locale în București e de 15%. Victor Ponta a spus că, dacă va fi nevoie și nu găsim o soluție, își va asuma o candidatură”, a explicat Țuțuianu.

De ce nu vrea Ponta ca Firea să câștige al doilea mandat de primar la București

Calculul lui Victor Ponta este, de asemenea, extrem de simplu și previzibil. Funcția de primar al Bucureștiului este extrem de importantă în administrația din România – cea mai relevantă pentru o persoană aleasă, după cea de președinte al țării, pentru că implică numărul cel mai mare de votanți.

Cine câștigă alegerile pentru București devine automat relevant în politica românească, semnalul dat restului țării fiind foarte puternic.

Gabriela Firea are deja foarte multă putere în PSD, mai ales că e susținută de rețeaua de interese construită și reprezentată de Florentin Pandele, soțul său și primarul orașului Voluntari, dar și de mogulul criptocomunist Dan Voiculescu, părintele său politic.
Un al doilea mandat de primar pentru Firea înseamnă că aceasta va deveni cea mai relevantă persoană din PSD. Băcăuanca ajunsă la București ca prezentatoare de știri la trustul lui Voiculescu are o mare sete de putere și niciun scrupul. Recentele acțiuni, în care și-a trimis hăndrălăii să facă scandal la conferințele de presă ale lui Nicușor Dan, reconfirmă faptul că Firea e capabilă de absolut orice ca să păstreze puterea și controlul asupra bugetului de peste un miliard de euro al Capitalei.

Victor Ponta, care urmărește să câștige alegerile prezidențiale din 2024, știe foarte clar că, dacă Gabriela Firea rămâne primar al Bucureștiului, va folosi această pârghie pentru a se lansa și ea către funcția supremă în stat. Fostul premier n-are nevoie de o asemenea concurență, iar lansarea unui candidat al Pro România la alegerile pentru București în 2020 ar însemna, de facto, înfrângerea adversarei sale.

Punctul de răscruce în cariera politică a Gabrielei Firea: victoria o va propulsa spre șefia PSD și candidatura la prezidențiale, înfrângerea o trimite după Viorica Dăncilă

Firea este deja, conform sondajelor, cu aproape 10 procente în urma lui Nicușor Dan în intențiile de vot (45,6% Firea, 54,6% Dan). Dacă cele 45,6% se vor “rupe” fie și numai 5% (ca să nu mai vorbim de 15%, cât spune Țuțuianu că este ținta Pro România), va deveni imposibil pentru Firea să mai recupereze decalajul față de Nicușor Dan în cele nici 3 luni rămase până la scrutin.

Înfrângerea Gabrielei Firea la alegerile din septembrie 2020 va însemna, cel mai probabil, prăbușirea în irelevanță a fostei angajate a lui Voiculescu, exact cum s-a întâmplat cu fostul premier Viorica Dăncilă.

Puterea actualului primar al Bucureștiului nu stă în competența și calitățile sale, ci în vârful pixului cu care împarte, generoasă, resursele orașului către cine trebuie.

Un eșec la Primărie ar face-o pe Firea să piardă și influența din partid, eliminând un adversar guraliv și periculos pentru Ponta în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Foarte corecta analiza, bravo! In alta ordine de idei, m-as bucura ca niciuna dintre viperele astea psdiste sa mai ajunga la guvernare iar, in niciun fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here