miercuri, mai 29, 2024
AcasăMainBarometrul IMAS: PNL și USR-PLUS cresc în iunie și ajung, împreună, la...

Barometrul IMAS: PNL și USR-PLUS cresc în iunie și ajung, împreună, la 51,1%. PSD scade la 21,9%, sub scorul de la europarlamentare!

-

PNL și USR-PLUS ajung, împreună, la 51,1% din preferințele electoratului, în timp ce PSD scade cu două procente, conform Barometrului IMAS pe luna iunie 2020, realizat la comanda postului de radio Europa FM.

Ținând cont că în Parlament n-ar intra, conform sondajului, decât 4 partide sau alianțe (PNL, PSD, USR-PLUS, Pro România), la care s-ar adăuga tradiționala UDMR (mereu sub 5% în sondaje, mereu peste 5% la vot), o eventuală guvernare bazată pe PNL și USR-PLUS ar duce, de fapt, la o majoritate cu mult peste 51,1%. Între cele 5 partide sau alianțe care “fac” pragul de 5% ar urma să se redistribuie procentele formațiunilor care sunt sub prag și, deci, nu prind Parlamentul.

Ar fi de redistribuit circa 12,4% din voturi, aparținând perdanților. PNL și USR-PLUS ar lua 51,1% din acestea, adică 6,34% din totalul voturilor. Astfel, după redistribuire, pe scorurile actuale, PNL și USR-PLUS și-ar adjudeca, împreună, 57,44% din mandatele de parlamentar.

Atenție, însă: nu sunt de neglijat cele 4,7% ale PMP! Acestea fie pot deveni peste 5% (cu trecerea pragului), fie pot ajuta PNL să-și mărească scorul, în cazul unei alianțe electorale PNL-PMP. În oricare dintre situații, scorul coaliției de guvernare formată din PNL, USR-PLUS și PMP ar putea trece de 60%, după redistribuire.

- Advertisement -

PNL – din nou în creștere după cinci luni consecutive de scădere. PSD, deși nu decontează electoral criza Covid, coboară sub 22%

Potrivit cercetării sociologice efectuate pe un eșantion de 1.010 persoane, cu marjă de eroare ±3%, PNL înregistrează din nou o creștere (e drept, foarte ușoară), după luni în șir de scădere. Liberalii ajung la 33,0% în luna iunie, față de 32,6% în luna mai. Ei vin însă de la 47%, atât cât aveau în ianuarie – acela era însă un scor conjunctural, determinat de entuziasmul preluării guvernării (de la PSD) și de realegerea triumfală a lui Klaus Iohannis la Cotroceni.

În schimb, PSD, în ciuda campaniilor furibunde de fake news din ultimele luni, plătește pentru că a dat greș mizând pe o criză sanitară mai profundă, pe o scădere economică mai drastică și pe un număr mai mare de victime ale virusului.

- Advertisement -

Strategia PSD fusese de a profeți dezastrul, iar apoi de a acuza Guvernul că, din cauza incompetenței conducătorilor, epidemia a făcut prăpăd.

Însă deficitul de 9% din PIB prevestit de liderii social-democrați nu s-a adeverit (până acum, deficitul este de 3,6%, iar până la sfârșitul anului se așteaptă la cel mult 6,7%). Miile de morți așteptați cu înfrigurare de liderii PSD au întârziat să apară, așa că strategia a trebuit reconfigurată. Acum, partidul se străduiește să acuze Guvernul că a inventat epidemia și să-i convingă pe români să nu respecte măsurile de precauție.

În acest context, deși nu se află la guvernare, PSD a scăzut în luna iunie la 21,9%, față de 23% în luna mai. Este o tendință lentă de coborâre, pentru că în februarie “roșiii” aveau 25,8% în sondaje.

De remarcat că PSD a ajuns acum la un scor mai mic chiar și decât cel de la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, considerat atunci catastrofal: 22,5%. Acum, cu 21,9%, PSD mai pierde 0,6%.

Sondajul IMAS (iunie 2020)

  1. PNL ……………… 33,0 (+0,4)
  2. PSD ………….….. 21,9 (-1,1)
  3. USR-PLUS ….…. 18,1 (+1,4)
  4. Pro România … 11,2 (0)
  5. PMP ………………. 4,7 (+1,0)
  6. ALDE …………….. 3,7 (-0,5)
  7. UDMR ……………. 3,4 (-1,7)

USR crește ușor, la fel și PLUS. Alianța USR-PLUS ajunge la 18,1%

USR crește, de asemenea, foarte ușor, și ajunge la 12,3% în iunie, față de 11,6% în mai (+0,7%). Partidul condus de Dan Barna vine de la 10% în luna februarie.

PLUS, partidul lui Dacian Cioloș, care acum se află în faza fuziunii cu USR, are 5,8% intenție de vot în iunie, față de 5,1% în luna mai (tot +0,7%).

Așadar, împreună, USR și PLUS au 18,1%, față de 16,7% luna trecută (+1,4%).

Distanța dintre PSD și USR-PLUS a scăzut de la 8,9% în luna aprilie la 6,3% în mai și la 3,8% în iunie.

Pro România, partidul lui Victor Ponta, are în iunie 11,2% din intențiile de vot, tot atât cât a avut și în luna mai. Creșterea constantă din lunile anterioare a încetat. În ultimele săptămâni, Ponta i s-a alăturat lui Marcel Ciolacu, de la PSD, în campania de instigare a populației la nerespectarea măsurilor de precauție.

Toate celelalte partide sunt sub pragul electoral în acest moment, conform IMAS.

Dacă nu apare ceva neașteptat, UDMR și ALDE rămân sub pragul electoral. PMP e la limită, puțin sub 5%

UDMR e cotat cu 3,4%, dar nu e o noutate. Electoratul maghiar se mobilizează mereu mai bine la vot decât la sondaje. E de așteptat ca UDMR să obțină și de această dată peste 5%, poate chiar peste 6%.

Și dacă n-ar face pragul de 5%, UDMR tot ar intra în Parlament, grație unui amendament la legea electorală, care prevede că un partid devine parlamentar dacă obține minimum 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale (județene). A fost un amendament cu dedicație pentru UDMR, pe vremea sforarului Viorel Hrebenciuc (PSD) și a prieteniei acestuia cu Attila Veresztoy. Formațiunea maghiară își asigură lejer cu mult peste 20% cel puțin în circumscripțiile Harghita, Covasna, Mureș și Satu Mare.

ALDE continuă să scadă, ajungând la 3,7%, față de 4,2% în luna anterioară. Pentru acest partid, drumul pare fără de întoarcere. Rămâne de văzut dacă PSD, aflat el însuși în dificultate, mai poate și mai vrea să-l salveze pe Tăriceanu, așa cum a făcut-o și la alegerile anterioare.

PMP ar fi votat, conform sondajului, de 4,7% din electorat – insuficient pentru a intra în Parlament. Dar pragul e aproape, mai ales că ascensiunea față de luna mai e consistentă: +1,0%.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Barometrul IMAS pe luna mai: PNL 32,6%, PSD 23,0%, USR-PLUS 16,7%, Pro România 11,2%. O guvernare PNL-PMP-USR/PLUS ar strânge 53%

A murit criminalul în serie care i-a dat foc fetei de 17 ani! S-a spânzurat cu tricoul în pușcărie, a decedat la spital

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -