Lovitura de teatru de la Chișinău

3
1956
"Cățelușul" (Igor Dodon) și "dulăul" (Vladimir Putin)

Scena politică de la Chișinău este una foarte fierbinte. În momentul de față, autoritățile de  la București ar trebui să fie foarte atente.

Parlamentul a ratificat acordul privind creditul controversat oferit de Rusia. Credit care nu face altceva decât să treacă Republica Moldova sub controlul total al Rusiei. Creditul e în valoare de 200 de milioane de euro. Ceva  asemănător a avut loc în Ucraina în 2014. Atunci a început euro-maidanul.

România nu ar mai trebui să acorde nici măcar un bănuț Republicii Moldova. Să se limiteze  totul la schimburi între localități. Trebuie să avem o politică externă pragmatică și să  aplicăm proverbul cu brânza și frații. Ei au ales – mă refer la guvernanți – să fie cu Rusia, atunci Rusia să le dea bani.

Lovitura serii, care a fost o surpriză, a fost faptul că a fost schimbată conducerea Curții  Constituționale de la Chișinău (CCM). Andrian Candu, liderul Pro Moldova și finul oligarhului Plahotniuc (fugit anul trecut), a sesizat Curtea Constituțională. Însă la conducerea CCM, până vineri seară, se afla socialistul Vladimir Turcan. Acesta a fost înlocuit cu Domnica Manole, cunoscută ca fiind o luptătoare și susținătoare a PAS și PPDA (partidele de opoziție conduse de Maia Sandu și Andrei Năstase). Următorul pas a fost suspendarea intrării în vigoare a legii privind acordul de creditare. Ceea ce este posibil să-i convină perfect Rusiei.

Asta pentru că, în primul rând, Rusia trece printr-o criză puternică. Nu mă refer doar la sancțiunile internaționale. Mă refer și la coronavirus și recesiunea globală care se anunță.  E clar că Rusia stă prost cu banii.

În al doilea rând, ar putea să încerce să dea vina pe autoritățile de la Chișinău, mai precis  pe Igor Dodon. Ei ar putea să spună că Rusia vrea să dea banii, dar cei de la Chișinău nu vor.

De ce pe Igor Dodon? Pentru că Dodon este doar acceptat de Rusia. Dacă era omul lui Putin, atunci Putin mergea la Chișinău. Putin nu a fost niciodată la Chișinău în acești patru ani. Dodon merge la Moscova de două ori pe lună. E adevărat că nu rezolvă nimic acolo.

De aceea cred că, într-un fel, Rusia încearcă prin asta și să scape de Dodon – să nu uităm că anul acesta vor fi alegeri prezidențiale! – și să-l substituie cu unul care chiar este omul rușilor. Eu m-aș uita prin zona de nord a Republicii Moldova…

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Radu Moraru, delir în serial: Iohannis îi bagă pe bătrâni în case ca să-i omoare, lăsându-i fără vitamina D de la soare! E aliat cu Bill Gates, care vrea să acopere soarele!

3 COMENTARII

  1. Stimați cititori ai http://www.ziaristii.com,

    Din 2020 Federația Rusă are un server modern la Banca Națională a Rusiei cu noile salarii calculate matematic în dezvoltare economică de la Țarul Petru cel Mare, și fără cele 2 războaie mondiale. Un basarabean câștiga la un nobil rus în Germania o sumă mică în euro. În Rusia lui 2020 sunt cel puțin 500.000 muncitori basarabeni în fabricile lor. Salariul minim e 1500 net euro pe lună. Sau ar fi bun un astfel de salariu. Basarabia a fost vândută definitiv de Berlin și de Adolf Hitler în 1940 către Uniunea Sovietică. Sunt prea mulți ani de atunci. Principiu fundamental al Cartei Națiunilor Unite: Republica România nu poate realipi Republica Basarabia. Regalitatea era o soluție.

  2. Ajunge sa mai alimentam creatura asta statalista si artificiala condusa de rusi si deghizati in moldoveni nu vor fi niciodata moldoveni indiferent cat vor boci ei ca sunt este doar o bucata rupta din adevarata moldova romania dar eu cred ca ajunge sa mai alimentam o creatura cu niste sovietici care tot viseaza „moldova mare” sau ca vorbesc asa zisul limbaj care nu exista stiti voi care eu n-am sa fac reclama la un experiment muscalesc create in laboratoarele stalin.srl. si cetateniile sa fie anulate la astia pravoslavici si sovietici deghizati in moldoveni sa stea si sa-i ajute rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here