A murit Kim Jong Un? E „legumă”, după operația ratată de un medic căruia îi tremurau mâinile de frică? Secretomanie totală în Coreea de Nord

3
14996
Kim Jong Un

Soarta dictatorului de la Phenian reprezintă un mister chiar și pentru serviciile secrete și cancelariile Marilor Puteri ale lumii. A murit Kim Jong Un la numai 36 de ani? Se află el într-o stare vegetativă, practic irecuperabil după operația pe cord nereușită? Sunt variante lansate de surse cu credibilitate limitată, mai ales pe filieră chineză. Niciun oficial de pe planetă nu a confirmat, până acum, nimic.

Sâmbătă, la patru zile de la primele speculații privind soarta lui Kim Jong-un, au apărut mai multe informații care vorbesc despre un eșec al operației la inimă la care a fost supus acesta. Unele ziare, mai ales tabloide, citând surse destul de vagi din China, Japonia sau Hong Kong, au scris că liderul nord-coreean s-ar afla în comă, după o operație pe cord nereușită, sau chiar că ar fi murit.

În secretomania dictaturii nord-coreene, informațiile sunt greu de verificat. Totuși, ele au fost alimentate de o știre a agenției Reuters potrivit căreia China a trimis, în regim de urgență, o echipă de medici la Phenian.

Guvernul Coreei de Sud, de regulă cel mai bine informat despre ceea ce se petrece în țara vecină din nord, susține că Kim Jong Un se află în continuare la conducerea țării.

Zvonuri: ar fi murit sau ar fi în „stare vegetativă”

Zvonurile despre moartea lui Kim Jong-un s-au intensificat după o informație în acest sens publicată sâmbătă, 25 aprilie, de directoarea adjunctă a unui canal de televiziune din Hong Kong, HKSTV. Aceasta se pare că este nepoata unui fost ministru de externe al Chinei, iar informația ar fi aflat-o pe această filieră.

Site-ul tmz.com a preluat știrea, precizând însă că deocamdată nu poate fi verificată.

Alte tabloide au citat o revistă din Japonia, Shukan Gendai, care afirma că liderul nord-coreean ar fi în comă, într-o „stare vegetativă”, după o operație pe cord nereușită. Sursa informației ar fi fost chiar un medic din echipa trimisă de China la Phenian.

Marți, 21 aprilie, raportul publicat de site-ul sud-coreean Daily ND, coordonat de nord-coreeni evadați din țara-lagăr a dinastiei Kim, arăta că Kim Jong Un a fost supus unei intervenţii cardiovasculare pe 12 aprilie, la o zi după ce a fost văzut ultima dată în public.

„Fumatul excesiv, obezitatea și oboseala au fost cauzele directe ale intervenţiei cardiovasculare de urgenţă a lui Kim”, cita Agenția France Presse (AFP) din același raport.

Absent de la cea mai mare sărbătoare națională: celebrarea nașterii bunicului său, Kim Ir Sen

Pe 15 aprilie, în Coreea de Nord a fost marcată, ca în fiecare an, ziua de naștere a fondatorului dinastiei bolșevice din această nefericită țară, Kim Il Sung, cunoscut și ca Kim Ir Sen (1912-1994). La festivități nu a fost văzut Kim Jon Un (36 de ani), nepotul lui Kim Ir Sen și actualul dictator al Coreei de Nord.

Momentul 15 aprilie este considerat cel mai important din calendarul politic nord-coreean. De aceea, absența liderului absolut de la Phenian a dat naștere la speculaţii majore cu privire la starea de sănătate a acestuia. Este prima dată din 2011, de când Kim Jong Un a preluat puterea în Coreea de Nord (după moartea tatălui său, Kim Jong Il), când el lipsește de la festivitățile din 15 aprilie.

Kim Jong Un nu a fost văzut în niciuna dintre fotografiile publicate de presa oficială. Ultima lui apariție publică a fost pe 11 aprilie, când a participat la o ședință a conducerii partidului, în capitala Phenian. A doua zi ar fi fost operat.

Liderului nord-coreean i s-ar fi făcut rău când se afla într-o vizită de lucru, ar fi dus mâna la piept și s-ar fi prăbușit. Imediat, doctorul care-l însoțea i-a făcut resuscitarea și l-a dus la cel mai apropiat spital. Acolo i s-ar fi montat un stent, dar ceva nu ar fi mers bine (unele surse, imposibil de verificat, ar fi spus că medicului i-au tremurat mâinile foarte tare, de frică, atunci când a văzut cine e pacientul).

Zvonuri privind sănătatea lui Kim Jong-un au mai apărut și în 2014, când liderul nord-coreean nu a mai apărut în public timp de trei săptămâni, iar la ceremoniile de celebrare a lui Kim Ir Sen a fost văzut șchiopătând.

Dinastia dictatorilor cu probleme cardiace

Agenția Reuters a transmis vineri că Beijingul a trimis o echipă de experți în Coreea de Nord pentru a-i sfătui pe medicii lui Kim Jong Un. Deși această informație a fost confirmată din trei surse, Reuters a precizat că nu a putut afla care este starea de sănătate a liderului nord-coreean.

Kim Jong Un suferă cel puțin de obezitate, problemă care îl expune riscului de boli cardiovasculare. Există și o predispoziție ereditară: atât tatăl său (Kim Jong Un), cât și bunicul său (Kim Ir Sen) au murit de infarct.

În 2008, când Kim Jong Il (tatăl actualului conducător) a suferit un atac cerebral, au fost chemați tot medici din China, dar și din Franța.

În trecut, Phenianul a anunțat moartea liderilor săi cu o întârziere de circa 48 de ore (două zile).

Zvonurile că liderul nord-coreean ar fi în stare gravă au adus în discuție problema succesiunii la putere: cine i-ar putea urma în funcție lui Kim Jong Un, în condițiile în care cei trei copii pe care i-ar avea sunt prea mici? În ciuda secretomaniei, se vorbește despre alți membri ai clanului Kim – frați, unchi sau veri.

Plecăciunile poporului în fața tablourilor a doi tirani: Kim Ir Sen și Kim Jong Il (bunicul și tatăl lui Kim Jong Un)

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Radu Moraru, delir în serial: Iohannis îi bagă pe bătrâni în case ca să-i omoare, lăsându-i fără vitamina D de la soare! E aliat cu Bill Gates, care vrea să acopere soarele!

3 COMENTARII

  1. Mossad Tel Aviv: Kim Jong Un e lichidat. A fost identificat de sateliții cu infraroșii, iradiat la inimă și din fericire operația pe inimă nu a reușit. Un dictator cam slab.

    Agent Mossad 2008

  2. Pe dracu’, asta trăiește l-au văzut oamenii prin Ferentari, împărțea măști și mănuși …ce vă fute grija de el???… să ne gândim la Kimi noștri din politică… că ne ducem dracului cu economia, agricultura, turismul, sănătatea, educația…. unde-i gânditorul de la Hamangia??… ne-a date UE jumătate lui cinci !..la agricultură!!!…nu era el ăla care striga de-i ieșeau ochii ca la melc,că ne ajută Europa??…acum șapte ani stă pe cașcaval , îl doare în plua de cei pe care ia păcălit in toamnă… să vedem câteva lozinci marca Rareș…vor dispărea pensiile speciale,!!!…plua …vor dispărea salariile nesimțite!!!..plua… va dispare mafia transpartinica!!!…plua…va crește nivelul de trai !!!..plua….va continua lupta anticorupție !!!.. plua… Romania normală!!!… plua… democrație participativă !!!… plua… oameni competenți in guvern!!!..plua…mai continuăm???

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here