Kovesi a dat peste alți penali, ba chiar și peste grupuri criminale! Malta vrea să bage în Parchetul European un procuror-avocat care apără personaje implicate în asasinarea unei jurnaliste

0
11584

Parchetul European (EPPO) ar putea să-și amâne începerea activității din cauza Maltei. Guvernul din insula mediteraneeană încearcă să bage în echipa de procurori europeni condusă de Laura Codruța Kovesi o persoană aservită politic și controlabilă, lucru pe care Comisia Europeană nu-l acceptă.

EPPO e programat să-și demareze activitatea în noiembrie, cei 27 de procurori proveniți din statele membre urmând să investigheze fraude cu bani europeni, deturnări de TVA și fapte de corupție. De România se vor ocupa procurori din Franța, Germania și Bulgaria.

Malta ar vrea să bage în EPPO un fost procuror care acum, ca avocat, îl apără pe cel care a pus la cale asasinarea unei jurnaliste de investigații

Malta este, cu adevărat, un stat-problemă al UE. Guvernul n-a vrut, inițial, să intre în EPPO. Ulterior, a trimis doar două propuneri pentru postul de procuror de legătură, deși procedura prevede trei propuneri. Sistemul de lucru al EPPO se bazează pe o colaborare a procurorilor din Luxemburg (unde va fi sediul instituției) cu omologi desemnați ca fiind procurori de legătură în fiecare din țările membre. Aici s-a împotmolit procedura UE, pentru că Malta ar vrea ca acest procuror de legătură să fie o persoană “prietenoasă” cu cercurile care controlează insula.

Statul e capturat de rețele mafiote foarte puternice și periculoase. În urmă cu câțiva ani, o jurnalistă de investigații a fost asasinată la comanda unui ministru.

Acum, Malta ar vrea să-l vadă procuror în EPPO pe Charles Mercieca, fost procuror, devenit avocat penal care-l apără pe intermediarul care s-a ocupat de asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, în 2017.

Tatăl candidatului propus de guvernul maltez este un apropiat al fostului premier Joseph Muscat, acuzat că a protejat suspecți în cazul asasinării jurnalistei.

UE a respins candidatura procurorului-avocat Mercieca. Însă n-a fost bine nici așa, pentru că un alt candidat propus de Malta, Yvonne Farrugia, este inspector în poliția economică, socotită cea mai coruptă dintre toate forțele de ordine ale minusculului stat. Caracterizarea a fost făcută chiar de Evarist Bartolo, ministrul de Externe maltez!

Laura Codruța Kovesi insistă ca UE să-i pună la dispoziție mai mulți procurori și mai multe resurse, pentru a putea să facă din EPPO o instituție eficientă. Într-un interviu acordat unei publicații belgiene luna trecută, procuroarea română a afirmat că sunt sute de dosare care așteaptă deja să fie preluate și că estimează un flux de circa 3.000 de noi cazuri pe an.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Moștenirea Epocii Firea: „O bag în p…da mă-sii pe Ana Ciceală” și dulapul cărat în brațe de „operatul” Bădulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.