Justiţia funcţionează: Toni Greblă a fost achitat de Înalta Curte

1
773

Una dintre manipulările frecvente ale politicienilor interesaţi de slăbirea luptei anticorupţie sună cam aşa: „Vedeţi, cutare a fost achitat de judecători după ce a fost acuzat de procurorii DNA, plimbat la TV cu cătuşe, demonizat! Cine răspunde pentru terfelirea lui?”. 

În realitate, achitările unor inculpaţi sunt tocmai dovada că justiţia chiar funcţionează, nicidecum rezultatul unor abuzuri. În toată lumea, de când lumea, sunt cazuri de inculpaţi achitaţi. Dar asta nu înseamnă că e rău sau nefiresc, e pur şi simplu normal ca nu toţi inculpaţii să fie condamnaţi. Atunci de ce-ar mai fi nevoie de judecători?

Şi în cazul lui Toni Greblă, profesioniştii discursului anti-justiţie vor spune la fel: „Iată, domnul Greblă a fost achitat. Cine plăteşte pentru perioada în care a fost nevoit să suporte acuzaţii nedrepte şi abuzive?”.

Fals! Acuzaţiile sunt acuzaţii şi punct. Asta e treaba procurorilor: să acuze. Nu înseamnă că obligatoriu acuzaţiile vor fi şi confirmate de judecători. De altfel, în asta constă meseria de judecător: să-l condamne sau să-l achite pe cel trimis în faţa lui de procuror.

În plus, în orice ţară democratică din lume cu justiţie funcţională, există un procent logic şi corect de achitări. El este însă inferior celui de condamnări, pentru că în majoritatea cazurilor procurorii reuşesc să convingă judecătorii de vinovăţia inculpatului. Însă uneori nu reuşesc. Şi-atunci intervine achitarea. Cum a fost şi azi cu Toni Greblă, la Înalta Curte.

Greblă a fost achitat definitiv

Secretarul General al Guvernului, Toni Greblă, a fost achitat joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sentința de definitivă. Completul de cinci judecători care a dat verdictul a fost format din Ioana Bogdan. Francisca Vasile, Silvia Cerbu, Hermina Iancu şi Mirela Popescu.

Pronunţarea vine după trei amânări. La ultimul termen din proces, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut ca Toni Greblă să fie condamnat la închisoare cu executare, fără să individualizeze.

În primă instanţă, pe 11 mai 2018, un complet de trei judecatori de la Instanta supremă l-a achitat pe Toni Greblă pentru acuzaţii de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii.

În acelaşi dosar, au fost achitaţi oamenii de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu, dar şi Gheorghe Grecu şi Victor Dolghi, relatează G4media.ro.

CITIȚI ȘI:

Homosexualii=USR&PLUS=#Rezist. O nouă intoxicare de presă marca Buble-Tuşa

Intoxicarea lui Buble, bărbățel de deputată PSD: Orban „se leapădă” de Iohannis!

Adevăruri grave pe care propaganda PSD-ALDE le-a acoperit cu diversiunea „Sorina răpită de americanii traficanți de organe”

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

Cazul Sorina. Propaganda rusă o laudă pe judecătoarea Dana Gârbovan şi îl atacă pe Cristi Danileţ

Adevăruri grave pe care propaganda PSD-ALDE le-a acoperit cu diversiunea „Sorina răpită de americanii traficanți de organe”

Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

Sorina şi linşajul presei iresponsabile. Un articol despre manipularea mediatică ordinară şi impotenţa statului de a aplica legea

„Sorina, noi vom lupta, traficanţii nu te ia”. Tăriceanu, Dăncilă, Firea&co. se „lipesc” de scandalul fetiţei adoptate pentru a poza în victime ale justiţiei

Adevărul în cazul fetiţei „smulse” de mascaţi de la familia maternală. Cine are dreptate? De ce nu s-au abţinut Dăncilă şi Firea?

„Când am văzut că Sorina e de etnie romă, am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil pentru că va ajunge la New York, unde culoarea nu contează»”

Primele imagini cu Sorina şi familia adoptivă din SUA. „Fetiţa este bine, am avut mereu un psiholog alături. Încercăm să trecem împreună peste acest moment greu”

Filiera roşie continuă atacul cu Dragnea în puşcărie. Tucă, scos de la naftalină de mogulul Adrian Sârbu, judecat pentru evaziune fiscală

Europa s-a săturat de sabotorii Justiţiei. Cel mai dur raport al GRECO atacă „SS-Gestapo”, secţia inventată pentru protejarea mafiei politice

Cei 7 PSD-iști care o protejează pe directoarea Cap-de-Porc. Printre ei: Tușa, Bacabașa, Pleșoianu. Din cauza lor, Parlamentul nu a putut afla de ce TVR i-a făcut campanie nerușinată lui Dragnea la „Viața Satului”

Șeful de cabinet al lui Tăriceanu e încolțit de DNA pentru șpaga de 800.000 $ a „jupânului”

PSD Dâmbovița, o afacere de „famiglie”. Clanul Plumb: mama președinte, fiul „vice”. „Mamițica îi construiește lui Goe un viitor”

VIDEO. Renate Weber (ALDE) spune că 1,5 milioane de votanți, cei de pe listele suplimentare, de fapt nici n-au existat!

„Când s-a dat sentința la Dragnea, toată lumea a izbucnit în urale de parcă ar fi dat gol România în finala Campionatului Mondial”

Dosarele grele abia acum vin peste Dragnea! Pe lângă ele, cel care i-a adus închisoarea a fost mizilic

1 COMENTARIU

 1. Nu este chiar asa.
  Procurorii au probe solide, atunci cind trimit pe cineva in judecata.
  Cu atat mai mult, atunci cind infractorul este o persoana importanta.
  Achitarile se pot produce doar atunci cind :
  – Dosarul ajunge pe miinile unor judecatori corupti sau santajabili
  – Martorii isi retrag depozitiile (si atunci trebuie sa fie arestati pentru marturie mincinoasa)
  – Infractorii din parlament sau de la CCR dezincrimineaza anumite fapte de coruptie sau obliga judecatorii sa elimine anumite probe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here