sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNewsIoan Stoica, patronul mega-escrocheriei Caritas din anii '90, doarme sub cerul liber....

Ioan Stoica, patronul mega-escrocheriei Caritas din anii ’90, doarme sub cerul liber. A fost evacuat cu Poliția, în plină iarnă. Nu mai are bani nici de chiria unei garsoniere

-

ATENȚIE! Acest articol a fost publicat conținând o eroare importantă, preluată de la site-ul local care l-a publicat inițial: plasează acțiunea la timpul prezent. De fapt, Ioan Stoica a murit în urmă cu doi ani, în condițiile descrise de articol, dar care erau valabile acum doi-trei ani: sărăcie, dormit pe străzi, apoi într-o cămăruță pusă la dispoziție de un hotel din Brașov. Am ales să nu modificăm nimic în articol, făcând însă această precizare, care corectează eroarea, cu scuzele de rigoare. Articolul rectifictor îl găsiți AICI.

Ioan Stoica, fostul patron al mega-escrocheriei Caritas din anii ’90 9 (o schemă piramidală localizată la Cluj-Napoca și care a nenorocit sute de mii de români), a ajuns să doarmă pe stradă, informează Foaiatransilvana.ro.

În urmă cu un sfert de veac, Ioan Stoica, patronul de la Caritas, escroca sute de mii de români și rula sume amețitoare. Acum a ajuns să fie evacuat din garsoniera în care locuia cu chirie, din Brașov, pentru că nu a și-a mai plătit utilitățile de câțiva ani, astfel încât proprietarul a cerut evacuarea.

Zilele trecute, Ioan Stoica a fost dat afară din locuință, cu ajutorul Poliței Brașov, în plină iarnă. El doarme acum sub cerul liber, pe unde apucă, prin Brașov.

După falimentul Caritas, Ioan Stoica s-a retras de la Cluj-Napoca la Brașov.

- Advertisement -

Escrocheria Caritas

Jocul piramidal Caritas a fost în vogă în perioada 1992-1994. Compania Caritas a fost înfiinţată de contabilul braşovean Ioan Stoica în aprilie 1992, ca SRL (societate cu răspundere limitată), având un capital de numai 100.000 de lei vechi (500 de dolari).

La doar două luni de la înfiinţare, Caritas s-a mutat la Cluj-Napoca. Iniţial, valoarea depozitelor era una mică, de 2.000 – 10.000 de lei (minim – maxim), dar mai târziu valoarea depozitului iniţial minim a urcat la 20.000 – 160.000 de lei.

Sute de mii de români au „investit” în Caritas peste 4 miliarde de dolari. Schema era simplă: puneai o sumă, iar peste o vreme (câteva săptămâni sau luni) primeai înapoi de 8 ori mai mult! Au fost oameni care și-au vândut case, mașini, terenuri, bijuterii pentru a depune banii la Caritas și a-i înmulți, astfel, de 8 ori. Majoritatea n-au mai apucat să ia ceva înapoi. Nici suma înmulțită de 8 ori, nici pe cea depusă sau măcar o parte din ea. Cine a pierdut, a pierdut tot!

- Advertisement -

Escrocheria lui Ioan Stoica a funcționat prin complicitatea instituțiilor statului mafiot din anii ’90, în regimul condus de  Iliescu. Atunci s-au îmbogățit mulți indivizi din politică, Poliție, SRI, Armată etc. Aceștia primeau banii înapoi (înmulțiți de 8 ori) rapid, garantat, cu prioritate. Nu la fel se întâmpla cu oamenii de rând, cărora li se rezervase rolul de a cotiza la bunăstarea privilegiaților.

La prăbuşirea jocului piramidal, în 1994, peste 300.000 de oameni şi-au pierdut toţi banii.

Ioan Stoica pe vremea escrocheriei Caritas

Imediat după prăbuşirea Caritas, Ioan Stoica s-a „evaporat” şi nimeni nu a mai dat de el. S-a zvonit chiar că a fugit din ţară pentru a scăpa de furia oamenilor păgubiți, dintre care mulți rămăseseră fără agoniseala de-o viaţă.

Ioan Stoica a fost arestat abia pe 25 august 1994, când devenise evident că nimeni nu-şi va mai recupera banii. A fost ridicat de la Cluj-Napoca şi dus cu avionul la Bucureşti, fără cătuşe la mâini, laolaltă cu ceilalţi pasageri ai unei curse de linie.

Ioan Stoica a fost condamnat, în 1995, la 7 ani de închisoare, pedeapsă care i-a fost redusă ulterior, fiind eliberat la 14 iunie 1996. A stat după gratii mai puțin de un an și 10 luni!

Funar, complicele lui Stoica. Voia să-l facă ministru de Finanțe!

Pe vremea isteriei Caritas, primarul orașului Cluj-Napoca era Gheorghe Funar. Acesta a fost complicele lui Ioan Stoica, punându-i la dispoziție lui un spațiu chiar în incinta Primăriei, fapt care a crescut încrederea în jocul piramdal care era, de fapt, o escrocherie criminală.

Acolo, la primărie, a funcționat Caritasul la început. Jurnalistul clujean Bogdan Eduard a povestit în urmă cu câțiva ani că, pe vremea aceea, Funar voia să ajungă președintele României și se lăuda că, dacă-și împlinește visul, îl pune pe Stoica ministru de Finanțe.

De altfel, cînd jocul a început să aibă probleme, iar oamenii nu prea își mai primeau banii, Ioan Stoica a organizat un miting pe stadionul cel mare al orașului – actuala Cluj Aren -, cu 25.000 de oameni în tribune. La miting a venit și Funar, pentru a mai da mulțimii o injecție de încredere în afacerea Caritas, ca să mai fie înșelați și alte mii de români.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Românika, tsara borfasilor.
    De Vântu sh-al sãu FNI (copie fidelã – dar la scarã mult mai largã – a CARITAS), cautsionat de CEC – adicã de statul mafiot – nicio vorbã ???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -