A murit “FC Scornicești 2”! Echipa lui Dragnea, Turris Tr. Măgurele, se retrage din Liga 2 la fotbal. În urmă rămâne un stadion de Liga Europa

0
6206
Patronii: fiul Valentin a fost lăsat de tatăl Liviu Dragnea să promoveze echipa familiei în Liga 1. După căderea "tătucului" de la putere, s-a ales praful. FOTO: GSP.ro

FC Turris Tr. Măgurele, echipa familiei Dragnea, s-a retras din Liga 2 la fotbal. În România, este pentru a doua oară când un club, înființat din capriciul unui personaj care s-a vrut stăpânul țării, se desființează odată cu sfârșitul “domniei”.

Primul caz a fost cel al echipei FC Olt Scornicești, înființată în anii ’70 în comuna de baștină a dictatorului Nicolae Ceaușescu. Clubul, fabricat artificial într-o comună de țară, a fost promovat abuziv, prin presiuni și aranjamente, până în prima ligă, unde a supraviețuit la fel. Odiseea acestei echipe fabricate în cinstea “genialului cârmaci” s-a încheiat a doua zi după fuga lui Ceaușescu. FC Olt Scornicești a fost desființată imediat, la pachet cu Victoria București, echipa Miliției.

Rețeta a fost respectată întru totul de Liviu Dragnea.

Ceaușescu își înființase echipa în satul natal Scornicești. Dragnea și-a făcut-o la Saelele, apoi a mutat-o la Măgurele

La fel ca dictatorul României din perioada 1965-1989, Dragnea și-a înființat în comuna natală, Saelele din Teleorman, o echipă de fotbal pe care plănuia s-o ducă până în cupele europene.

L-a pus pe fiul său, Valentin Dragnea, patron peste formația nou-creată și a mutat-o în vecinătate, la Turnu Măgurele, schimbându-i și numele: Turris Oltul.
Echipa a promovat rapid până în Liga 2.

Între timp, Dragnea a dat dispoziție și la Tr. Măgurele statul român a construit, prin Compania Națională de Investiții, un stadion nou-nouț, la standarde de cupe europene. Construcția din inima Teleormanului, acolo unde nu fusese niciodată o echipă performantă de fotbal, a primit finanțare înaintea stadioanelor din alte orașe celebre pentru echipele și fotbalul lor: Pitești, Timișoara, Constanța.

În 2017, statul român i-a construit lui Dragnea și stadion de cupele europene în micuța localitate teleormăneană Turnu Măgurele. În acest timp, nu se găseau bani pentru reabilitarea arenelor din Pitești, Timișoara sau Constanța

Exact la fel procedase Ceaușescu în anii ’70, când în satul Scornicești se construise un stadion uriaș, din beton, de 30.000 de locuri.

Turris Tr. Măgurele n-a mai apucat să joace în Liga 1. După condamnarea lui Dragnea, echipa a ratat promovarea, iar acum se desființează

Turris Oltul Tr. Măgurele n-a mai apucat să joace însă în Liga 1. În mai 2019, Dragnea a fost condamnat tocmai când echipa sa sărbătorea promovarea în Liga 2 și își anunța obiectivul de a urca în prima ligă în 2020.

Fără tătuc, cu DNA și OLAF pe urmele afacerilor Tel Drum, Turris Oltul Tr. Măgurele a avut puține șanse. A mai rezistat din inerție un an, ajutată și de faptul că PSD a mai rămas la putere până în noiembrie 2019.

Apoi au început problemele.
Promovarea în Liga 1 s-a ratat astă-vară la mustață, în play-off. Datoriile s-au îngrămădit, sponsorii s-au retras.

Turul sezonului 2020-2021 a fost chinuitor. Echipa l-a terminat pe locul 13.

Calvarul se încheie în ianuarie 2021, când Turris a anunțat că va trimite hârtie oficială la Federația Română de Fotbal, prin care se retrage din competiție.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here