vineri, mai 24, 2024
AcasăInfracțiuniDragnea - încă un dosar! DNA l-a prins cu 380.000 de dolari...

Dragnea – încă un dosar! DNA l-a prins cu 380.000 de dolari foloase necuvenite, la vizita în SUA pentru inaugurarea lui Trump. A vândut și postul de consul general la Bonn!

-

Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a pus joi sub urmărire penală pe Liviu Dragnea, fost lider PSD, fost președinte al Camerei Deputaților, fost ministru și fost președinte al Consiliului Județean Teleorman, în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Acuzațiile: trafic de influență (două infracțiuni) și folosirea influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii de foloase necuvenite – în dosarul vizitei în SUA, la inaugurarea președintelui Donald Trump (ianuarie 2017).

Foloasele necuvenite de care a beneficiat Dragnea: 380.000 de dolari.

Liviu Dragnea a fost citat joi, 14 ianuarie, la DNA pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile. El a fost adus de la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat din 27 mai 2019.

În dosar este vizat și Gheorghe Dimitrescu, ex-consilier al fostului deputat Florin Iordache (PSD). Dimitrescu a fost numit consul general al României la Bonn (Germania), de către ministrul de Externe din acea vreme, ca urmare a traficului de influență exercitat de Liviu Dragnea.

Potrivit procurorilor anticorupție, Liviu Dragnea a primit în perioada ianuarie – mai 2017 foloase necuvenite constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17- 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, dar și în asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 dolari în favoarea PSD.

- Advertisement -

De asemenea, în perioada mai – octombrie 2017, Dragnea și-a folosit autoritatea și influența pentru a obține foloase necuvenite pentru sine și pentru PSD constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 de dolari.

Totalul foloaselor necuvenite de care a beneficiat Liviu Dragnea: 380.000 de dolari.

Comunicatul DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de următorii suspecți:

- Advertisement -

DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, la data faptelor președinte al Camerei Deputaților și președinte al unui partid, în sarcina căruia s-au reținut:

– două infracțiuni de trafic de influență;

 folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art. 13 din Legea 78/2000).

DIMITRESCU GHEORGHE, la data faptei consilier parlamentar, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

  1. În perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:

– asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17-21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,

– asigurarea unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 de dolari, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză.

În acest context, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, suspect în cauză, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care omul de afaceri român le avea în România.

2. În perioada mai – octombrie 2017, Dragnea Nicolae-Liviu și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de suspectul Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 de dolari. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.

În scopul ascunderii adevăraților beneficiari ai serviciilor de lobby, respectiv Dragnea Nicolae-Liviu și partidul politic, plata sumei de 100.000 USD ar fi fost efectuată de o societate americană cu sediul în New York, deținută de un cetățean româno-american, urmând ca acestuia să i se restituie în România suma de 100.000 euro prin intermediul unei rude, lucru care s-ar fi și întâmplat, suma fiind procurată în parte de suspectul Dimitrescu Gheorghe, respectiv 45.000 de euro.

În schimbul foloaselor primite de la Dimitrescu Gheorghe, în perioada iunie – iulie 2017, Liviu Dragnea ar fi traficat în favoarea acestuia influența reală pe care o avea asupra ministrului Afacerilor Externe,  promițând că îl va determina pe înaltul demnitar să îl desemneze pe Dimitrescu Gheorghe în funcția de consul general al României la Bonn, lucru care s-a și întâmplat.

Celor doi suspecți li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -