INTERVIU. Raed Arafat: „Am fost șantajați cu prețuri foarte ridicate. Suntem încă în acest calvar de a căuta ventilatoare, echipamente”

1
2019
Raed Arafat, Romania
Raed Arafat

Raed Arafat (55 de ani), secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), declară, pentru Ziaristii.com, că în prezent un set complet de unică folosință pentru echiparea unui medic ajunge la 30 de euro.

În vârstă de 55 de ani, medicul român de origine palestiniană apreciază reacția promptă a Guvernului Orban în privința achiziției de echipamente: „Din fericire, a ieșit și Ordonanța 11. Când s-a sesizat situația, s-au alocat fonduri și am fost sprijiniți chiar la liber să achiziționăm echipamente”.

Arafat spune că a dorit să refacă stocul de materiale sanitare încă din timpul Guvernului Dăncilă, dar „oamenii au găsit alte priorități și asta a devenit o prioritate secundară”.

„Lumea nu era învățată să anticipeze și să stea cu stocurile pregătite, să se uite că are zeci de milioane sau sute de milioane de euro băgate într-un depozit”

Reporter: Domnule Arafat, nu trebuia făcut din timp stocul de echipamente medicale, mai ales că ne-am mai confruntat cu o pandemie de AH1N1 în 2009?

Raed Arafat: O parte din stocuri, pe care le-am folosit pentru Covid-19, erau de pe vremea pandemiei din 2009. A fost foarte bine. Primele stocuri erau chiar de acolo.

– Cât anume ați avut pe stoc?

Nu am o cifră. Dar ce trebuie să înțelegeți e că pe plan mondial, nu numai în România, lumea a subestimat nevoia acestor stocuri. Uitați-vă la Statele Unite, la țările din Europa, la China, care e mare fabricant de echipamente medicale, și totuși a avut probleme. Lumea nu era învățată să anticipeze și să stea cu stocurile pregătite, să se uite că are zeci de milioane sau sute de milioane de euro băgate într-un depozit. Dar, la un moment dat, trebuie să începem să gândim așa.

– Ați pus problema achiziționării de echipamente medicale, după perioada aceea cu Ebola din 2014-2015?

Am ridicat această problemă la cel mai înalt nivel. Nu numai eu, ci și foarte mulți experți. Numai că, dacă ziceai cuiva în urmă cu un an că vom trăi o situație ca în ziua de azi, îți zicea că ești nebun și că exagerezi. Și lumea așa este, din păcate. Era o chestie de mentalitate să-ți creezi stocuri, să le ai pregătite din timp. După situația de acum, acest lucru va deveni mai ușor de rezolvat.

„În 2009 era un lucru foarte simplu față de ceea ce este astăzi. Lumea credea că aia e pandemia cea mai mare. S-a relaxat, a crezut că totul e OK. Uitați-vă că, de fapt, asta e pandemia de care multora le era frică. Asta e realitatea”

– S-a spus că doamna Viorica Dăncilă, care era premier, cunoștea situația, dar n-a luat nicio măsură, ignorând problema achiziționării de echipamente medicale pentru o viitoare pandemie. Dumneavoastră ce știți?

– N-a existat o ignorare. Au existat mai multe discuții, dar ele nu s-au concretizat. N-a fost o situație în care să spunem că cineva a ignorat sau nu a vrut. Cel puțin, eu n-am fost în ședința respectivă. Deci nu știu de o ședință în care cineva să zică: „Nu”. Dar… dar e o situație cunoscută. Oricând s-a ridicat această problemă, oamenii au găsit alte priorități și asta a devenit o prioritate secundară.

– De ce n-au tras nicio învățătură politicienii români după pandemia din 2009?

În 2009 era un lucru foarte simplu față de ceea ce este astăzi. Lumea credea că aia e pandemia cea mai mare. S-a relaxat, a crezut că totul e OK. Uitați-vă că, de fapt, asta e pandemia de care multora le era frică. Asta e realitatea.

– Actuala guvernare a reușit să achiziționeze în doar câteva luni echipamente ce n-au fost cumpărate în 5 ani.

– Pentru că, din fericire, a ieșit și Ordonanța 11. Când s-a sesizat situația, s-au alocat fonduri și am fost sprijiniți chiar la liber să achiziționăm echipamente. Era mult mai frumos dacă am fi avut aceste stocuri cumpărate mai demult și puse în depozite, dar, repet, nici alții nu le-au avut. Trebuie să ne gândim foarte serios și la ceea ce este mai puțin probabil să se întâmple, dar și la ce se poate întâmpla în cea mai rea formă posibilă.

„Dacă vrei să controlezi o situație, precum cea de la Suceava, nu poți s-o faci decât cu proceduri precise și aplicate foarte riguros”

– Se va schimba mentalitatea românilor în urma ravagiilor produse de acest coronavirus?

Sper că vom fi mai înțelepți după această grea încercare. Nu vorbesc numai de România, ci și de Europa, de lumea întreagă. Sper să fim mai înțelepți, mai ales noi, cei care am trecut prin calvarul căutării de materiale. Și încă suntem în acest calvar de a căuta materiale, ventilatoare, echipamente. Am fost șantajați cu prețuri foarte ridicate, foarte mari.

– Cât costă un set complet pentru protecția împotriva coronavirusului?

La prețurile de azi, un combinezon special de protecție poate să coste între 15 și 20 de euro. Masca poate ajunge la 3-4 euro. Ochelarii sau viziera, din nou la câțiva euro. Costul per îmbrăcare poate atinge 25-30 de euro.

– Reprezentanții Armatei, care controlează zona municipiului Suceava, au declarat că medicii de la Spitalul Județean sunt niște răsfățați și incompetenți. Ați luat la cunoștință despre ceea ce au descoperit ei acolo?

Am mai discutat cu domnul doctor Oprea. Într-adevăr, s-au confruntat cu probleme de respectare a procedurilor. Iar dacă vrei să controlezi o situație, precum cea de la Suceava, nu poți s-o faci decât cu proceduri precise și aplicate foarte riguros. Aici nu avem ce face. Oricine trebuie să lase orgoliile jos și să accepte măsurile deosebite pentru a trece de ceea ce se întâmplă la Suceava.

– V-ați fi așteptat ca acei medici să nu dorească să poarte măști, deși aveau pe stoc?

În România, din păcate, noi am mai trecut prin asemenea situații. A durat mult până să învățăm oamenii să poarte mănuși și când examinează un pacient sau când fac o manevră de recoltare de sânge sau o injecție. Unul dintre motivele pentru care nu se purtau măști era că se dădeau cu țârâita la personal. Problema cu acest virus este că el necesită un alt fel de echipament. Nu e foarte confortabil, dar e necesar.

„Încă sunt creșteri de infectare, dar nu atât de mari ca în alte țări”

– Un sfat pentru populație?

Important e ca oamenii să nu se relaxeze. Să rămână perseverenți pe partea de izolare și protecție, cel puțin în următoarea perioadă. Dacă nu rămân atenți la aceste aspecte, dacă se relaxează pe fondul venirii Sărbătorilor, riscăm să vedem că situația scapă de sub control și crește numărul cazurilor.

– Când credeți că va fi perioada de vârf a epidemiei la noi?

Se vorbește că va fi către sfârșitul acestei luni. O să vedem. În acest moment, nu vreau să speculez pe această idee. Încă sunt creșteri de infectare, dar nu atât de mari ca în alte țări.

– Ce ne puteți spune despre tinerii care au murit din cauza virusului, fără să fi suferit de vreo boală?

Greu de spus. Nu am nicio explicație.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. N-am înțeles bine,oare de ce nu fost stocuri in rezervele statului???…cine sunt concret cei care trebuiau să decidă ???..nume,nume,nume…. să vadă țară cine a distrus sănătatea românilor….acum e ușor de zis ,dar mor români din cauza unor partide antiromânești ..de ce au plecat milioane de români la muncă în west???….în guvernarea Adrian Năstase s-au închis peste 1700 de întreprinderi mari, lăsând pe drumuri peste 2 milioane de salariați !!!…în guvernarea lui Boc,au plecat peste 2 milioane de români la muncă în străinătate, guvernare criminală condusă de un descreierat la Cotroceni…. ce-l mai mare dezastru din istoria țării a fost în cei zece ani.!!! PDL a fost mai nocivă decât coronavirusul ăsta… atunci zburau pungile cu euroi, sa dezvoltat mafia imobiliară,milioane de euro au ajuns prin diferite scheme in buzunarele clientelei politice .. .încrengătura mafiotă transpartinica a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit în țară.. rețelele care astăzi persistă între partide,atunci s-au dezvoltat,…de ce credeți că Orban n-are curaj să taie pensiile speciale, salariile nesimțite,tot felul de bonificații, curățirea sistemului de aventurieri ,!!??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here