Două amenințări scârboase ale Rusiei, în afara granițelor sale, în apărarea statuilor sovietice și a agenților GRU

2
2333
Serghei Șoigu - Igor Konașenkov

Doi reprezentanți ai Ministerului Apărării de la Moscova au lansat amenințări mizerabile, de tip mafiot, la adresa unor oficiali sau ziariști din afara granițelor Federației Ruse. Cei doi sunt generali: ministrul Serghei Șoigu și purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konașenko.

Ministrul Apărării din Rusia vrea să ne sovietizeze memoria! După mintea lui, oficialii străini care demontează monumentele sovietice ar trebui să răspundă penal

Ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Şoigu, i-a cerut miercuri şefului Comisiei de anchetă de pe lângă Parchetul General al Rusiei, Aleksandr Bastrîkin, să studieze problema tragerii la răspundere penală a reprezentanţilor autorităţilor din anumite ţări pentru deciziile lor de a demonta monumentele dedicate gloriei ostaşilor sovietici, informează agenţia de presă rusă oficială TASS, citată de Agepres.

„Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, generalul de armată Serghei Şoigu, s-a adresat preşedintelui Comisiei de anchetă, Aleksandr Bastrîkin, solicitându-i să analizeze problema tragerii la răspundere penală a reprezentanţilor puterii din anumite ţări pentru deciziile lor de a demonta structurile comemorative în onoarea cetăţenilor sovietici” care au căzut în cel de-al Doilea Război Mondial, se afirmă în mesajul trimis de Şoigu lui Bastrîkin.

În text, ministrul rus menţionează că, în ultimul timp, „se observă o înmulţire a tentativelor unor responsabili din unele state străine de a falsifica adevărul istoric despre contribuţia decisivă a Uniunii Sovietice în zdrobirea invadatorilor fascişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi al Marelui Război Patriotic”, aşa cum este numită în Rusia cea de-a doua conflagraţie mondială.

În acelaşi text, Şoigu subliniază că „cei mai odioşi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi guvernamentale din unele state iau decizii cu privire la demontarea” monumentelor care glorifică ostaşii sovietici căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

În acest sens, ministrul rus a dat ca exemplu recenta demontare a monumentului mareşalului sovietic Ivan Konev din Praga, la decizia primarului Sectorului 6 al capitalei cehe. Vinerea trecută, statuia mareşalului Konev a fost dată jos de pe piedestal, urmând să fie înlocuită cu un monument dedicat eliberării ora;ului Praga în 1945.

Sculptura de bronz, inaugurată în 1980, urmează să fie expusă într-un viitor muzeu dedicat istoriei secolului al XX-lea.

Ambasada rusă a declarat atunci că decizia de a înlătura monumentul face parte dintr-o campanie care „ofensează memoria soldaţilor Armatei Roşii”, potrivit presei de la Moscova.

Ziariști de la „La Stampa”, amenințați în stil mafiot după ce au scris că agenți GRU s-au strecurat în Italia deghizați în medici

Cotidianul „La Stampa” scria recent că printre cadrele medicale trimise din Rusia în Italia, ca parte a unei asistențe umanitare, s-au aflat și ofițeri ai GRU (serviciul secret al Armatei Ruse). Acum, jurnalistul italian Christian Rocca notează în Linkiesta că, în urma articolului, colegii săi de la „La Stampa” au primit amenințări din partea unui oficial rus.

„Ministerul Apărării de la Moscova, care desfășoară în prezent soldați și agenți pe teritoriul italian, intimidează jurnaliști italieni, așa cum se întâmplă de obicei la ei acasă. Executivul și majoritatea parlamentară nu scot un sunet (cu excepția lui Renzi)”, scrie Christian Rocca în articolul său.

Rocca face referire la o postare de pe Facebook a purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, generalul Igor Konașenkov, în care oficialul de la Moscova amenință jurnaliștii cotidianului „La Stampa”.

„Konașenkov a atacat în mod violent o serie de articole ale jurnalistului cotidianului «La Stampa», Jacopo Iacoboni, care au subliniat, printre altele, că în misiunea rusă în Italia, împreună cu experți în războiul bacteriologic, se găsesc și agenți ai serviciilor secrete ale Kremlinului. Comunicatul de presă al purtătorului de cuvânt al ministrului Apărării de la Moscova, publicat în limba italiană pe pagina de Facebook a Ambasadei Ruse la Roma, se încheie cu o amenințare de tip mafiot – de tip mafiot rus – pentru jurnaliștii de la «La Stampa»”, subliniază Rocca.

Amenințarea lui Konașenkov, pe pagina de Facebook a Ambasadei Ruse la Roma: „În ceea ce privește relațiile cu contractorii reali ai rusofobiei din «La Stampa», care ne sunt cunoscuți, le recomandăm o maximă veche: «Qui fodit foveam, incidet in eam» (»Cine sapă groapa altuia, cade în ea»). Pentru a fi și mai clari: «Bad penny always comes back» («Răul pe care-l faci ți se întoarce întotdeauna»)”.

Christian Rocca, furios: „Huliganii lui Putin pot spune ce vor, dar dacă o spun cu atâta aroganță, în timp ce au militari în țara noastră, înseamnă că ei cred că își pot permite. Și, de fapt, chestiunea inacceptabilă a acestei afaceri nu este atitudinea intimidantă a Kremlinului față de jurnaliști, ci faptul că guvernul italian îi permite, așa cum permite circulația soldaților fostei Armate Roșii prin țara noastră”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here