INTERVIU. Iulian Fota: „Cât este euro? 5 lei? Dacă noi am ieși din UE, euro ar ajunge la 8-9-10 lei!” / „UE va rezista” / „Occidentul își va muta industriile din China”

8
26583
Iulian Fota

Fostul consilier prezidențial Iulian Fota, expert în politică internațională, este o voce autorizată pentru a vorbi despre cum va arăta lumea remodelată de pandemia coronavirus. La un moment dat, epidemia se va termina, dar multe lucruri nu vor mai fi la fel ca înainte. Ce și cum se va schimba?

Intim al secretelor de stat și al dedesubturilor geopoliticii timp de 5 ani (2009-2014), în calitate de sfetnic al fostului președinte Traian Băsescu pe probleme de securitate națională, conferențiarul universitar doctor Iulian Fota creionează, pentru cititorii Ziaristii.com, conturul lumii de mâine, așa cum se întrezărește ea pentru inițiați.

Fota demontează mai multe teorii care se vântură acum în mass-media și pe rețelele de socializare, explică situația Chinei și spune la ce ne putem aștepta din partea Uniunii Europene.

Ideile principale rezultate din interviul de mai jos:

* China va rămâne nepedepsită pentru conduita sa în cazul pandemiei. Este un stat prea mare și puternic pentru a putea fi tras la răspundere, deși premierul britanic a amenințat cu represalii. (Boris Johnson a afirmat, pe 29 martie, că autoritățile de la Beijing au dezinformat grav, raportând un număr de cazuri de 40 de ori mai mic decât cel din realitate și o rată a mortalității mult inferioară celei adevărate).

* Marile puteri precum China și Rusia, chiar și Iran, nu pot fi învinse prin sancțiuni economice. Embargoul le poate afecta, dar nu îndeajuns încât să le schimbe politica.

* Uniunea Europeană va supraviețui șocului pandemiei, deși unele cercuri din Nordul continentului lucrează la dezmembrarea acesteia, pentru a nu mai plăti facturile Sudului.

* Principalul efect al pandemiei va fi reindustrializarea Occidentului. Țările din Vestul Europei și Statele Unite au înțeles, cu această ocazie, că au împins prea departe dependența economică de China. Vor fi readuse fabricile fie în propriile țări, fie în zone învecinate (Mexic – în privința Statelor Unite; Vestul Europei studiază acum problema).

* Criza economică nu va afecta ierarhia marilor puteri.

* Nu există acum, și nu se prevede nici în viitor, vreun mecanism care să ducă la instaurarea unui „guvern mondial”, așa cum susțin conspiraționiștii. Acest lucru este fizic imposibil.

„Cine să pedepsească China? Marea Britanie? Auziți… haideți, ce discutăm?”

Ziaristii.com: Credeți că modul în care a procedat China de la debutul epidemiei de coronavirus va avea consecințe asupra relațiilor internaționale ale acestei țări cu celelalte mari puteri și restul lumii?

Iulian Fota: La ce vă referiți?

– Donald Trump și Boris Johnson, președintele SUA și premierul Marii Britanii, au acuzat direct China că…

– Eu nu văd lucrurile așa. Dacă ar fi așa cum spuneți dumneavoastră, de ce domnul Trump a stat o oră de vorbă cu președintele Chinei la telefon?

– E și asta o întrebare…

– Ce vreau să spun: sunt două planuri aici. Unul este planul neguvernamental, și aici fiecare se raportează la China cum dorește. Fiecare e liber să creadă ce vrea. Și cu totul altul e planul politicii oficiale, unde importanța Chinei în sistemul internațional este de necontestat.

– De acord.

– Este prima sau a doua economie a lumii, acum depinde cum facem toate evaluările, comparațiile. Este o țară care, în lanțurile astea globale de producție și de schimburi, are o importanță aparte. Deci, la nivel politic, nu văd pe nimeni să ignore China sau să considere China o țară lipsită de importanță. Și chiar când, uneori, declarațiile politice sunt un pic mai abrazive sau mai… Că și Uniunea Europeană a declarat China, într-un document oficial, ca fiind rival, „systemic rival”. Asta tot importanța și greutatea Chinei în sistem o arată. Deci, să nu confundăm zona liberă a exprimării neguvernamentale cu planul acesta al politicii oficiale.

„China nu poate fi pusă la colț, nu poate fi izolată, nu poate fi pedepsită, pentru că este o țară prea mare și prea puternică”

– Concret, ce poate face Marea Britanie pentru a pune la colț un stat precum China? Boris Johnson afirmă că, pentru falsificarea datelor privind numărul de cazuri și incidența fatalității la noul coronavirus, China va plăti.

– Nici declarațiile de moment ale politicienilor nu trebuie luate întotdeauna așa cum sunt exprimate. În acest moment, eu nu văd la nicio țară occidentală o politică – așa cum spuneți dumneavoastră, cu ghilimelele de rigoare – de „pedepsire” a Chinei. Dimpotrivă. Tendința pe care eu o văd în acest moment, ca fiind cea mai importantă, este totuși de a avea o discuție serioasă cei mari, între ei. Și s-a văzut acest lucru și la G7, și la G20. Se vede inclusiv în discuțiile acestea bilaterale.

– Pentru că…

– Pentru că pandemia asta ne amenință pe toți în egală măsură și ne omoară pe toți la fel. Deci, s-ar putea… Din punctul de vedere al politicii mondiale, lucrul ăsta e cel mai important pe care îl așteaptă lumea. Să vedem: această pandemie strânge rândurile? Obligă statele mari să depășească puțin animozități, competiții, diferențe, divergențe între ele? Sau această pandemie va intensifica și mai mult competiția geopolitică pe care o vedeam deja în derulare până să ne lovească pandemia? Aceasta este, cel puțin pe partea de geopolitică, prima mare întrebare: ce efect va avea pandemia asupra competiției deja în derulare dintre marile puteri? O accentuează sau o temperează?

– Din experiență, dumneavoastră către ce înclinați să credeți că se îndreaptă lucrurile?

– Am văzut, de-a lungul timpului, situații de ambele feluri. Depindem, în primul rând, de inteligența liderilor. Și depinde, bineînțeles, și de reacția opiniei publice din diferitele țări. Pentru că, mai ales dacă e vorba de o țară democratică, orice opinie trebuie să fie confirmată de populație. Adică eu nu văd, în ciuda anumitor critici, modificări semnificative de politică față de China, în acest moment, la niciuna din țările importante. Și mă refer la Occident. Pentru că Rusia, de exemplu, în niciun caz nu o să-și modifice politica față de China. Nu are niciun interes. Mesajul meu pentru cei care vor să descrie neapărat China ca pe un bau-bau, și să-i contureze o imagine negativă, este că se grăbesc. Dar asta e problema lor, mă rog…

– De ce credeți asta?

– Pentru că nu poți să faci abstracție de a doua cea mai puternică țară din lume, atât timp cât e din ce în ce mai multă nevoie de un răspuns global împotriva acestei pandemii. Deci, nu ai cum! China nu poate fi pusă la colț, nu poate fi izolată, nu poate fi pedepsită; este o țară prea mare și prea puternică pentru a suferi un astfel de tratament! Cine să pedepsească China? Marea Britanie? Auziți… haideți, ce discutăm?

– Tot plecând de la declarația lui Boris Johnson, voiam să vă întreb dacă, realist vorbind, există azi mecanisme care să și pună în practică astfel de amenințări.

– Mecanisme sunt. S-au și încercat. Acum, ce rezultate dau, nu știu. Vom vedea. Sancțiunile, de exemplu. Tarifele comerciale… Americanii au încercat să folosească acest instrument în relațiile cu China. Ce constată economiștii: un efect limitat al acestor măsuri. Și constată efecte negative și pentru cel care folosește pârghia asta a sancțiunilor. Pentru că, pe de o parte, sancționezi China, dar pe de altă parte, produsele de la Walmart sunt ieftine și americanul este mulțumit pentru că sunt făcute în China, nu? Țările mari, chiar dacă sunt supuse sancțiunilor, nu-și schimbă politica, vezi Rusia. Mai ales când politica aceea este dedicată unui scop pe care ele îl consideră interesul lor național. Acceptă costurile, le suportă, dar își văd de politica lor în continuare.

– Acum, rămâne de văzut cât își doresc într-adevăr cei care impun sancțiunile să-i pedepsească pe cei sancționați…

– Statele Unite și Uniunea Europeană chiar au luat în serios ceea ce au spus când a fost vorba de sancționarea Rusiei. Au luat niște decizii, au stabilit niște sancțiuni și le-au pus în practică. Nu spun că rușii sunt indiferenți la sancțiuni sau că nu-i afectează individual sau că nu-i deranjează. Dovadă că acum câteva zile domnul Trump spunea într-o conferință de presă că da, mă aștept ca domnul Putin să ceară să le ridicăm sancțiunile cel puțin pe perioada pandemiei. Deci, Rusia nu se simte foarte confortabil. Dar sancțiunile nu sunt suficient de dure sau de intense ca să poți schimba comportamentul unei țări precum Rusia sau China. Sau Iranul! Că și Iranul e supus sancțiunilor de atâția ani și, totuși, își văd de politica lor așa cum cred ei că e bine.

– Așa este.

– Deci, subiectul China, ca să-l închidem, nu trebuie tratat emoțional. Și nici nu trebuie tratat ca să poți să ai mai mare audiență pe Facebook sau ca să dea lumea like-uri. China este a doua mare putere a acestei lumi și China trebuie tratată rațional chiar atunci când unele lucruri pe care ei le fac nu ne convin nouă. Sau le fac într-un fel al lor, propriu, chinezesc, și nespecific nouă, ca europeni.

„UE va rămâne pe picioare, chiar dacă n-o să mai genereze atâta prosperitate. V-o spun de pe acum! Măcar pentru că, în felul ăsta, n-o să mai ajungem la război între noi. Apoi, comerțul: 70% este intracomunitar”

– Cum va evolua Uniunea Europeană după această criză? Mai rezistă? Multă lume afirmă că pandemia va fi lovitura de grație.

– Asta e o altă prostie.

– Se invocă antagonizarea Nordului și a Sudului Europei, în condițiile în care existau deja animozități. Faptul că au reapărut granițele, țările s-au retras în propriile cochilii…

– Oamenii își dau cu părerea. Toată lumea poate să-și dea. Ca să emiți astfel de verdicte ți-ar trebui ceva studii de specialitate.

– Este percepția publică. Italienii sunt furioși…

– Furia nu e suficientă ca să distrugă Uniunea Europeană.

– Deci, nu credeți că va fi afectată UE.

– Nu. Și să vă spun și de ce nu cred. Sunt câteva elemente pe care nimeni nu le poate ignora atunci când ești pus în fața deciziei. Pentru că, repet, ne jucăm cu vorbele. Mai ales la nivel de populație supărată, nervoasă, frustrată. Asta este foarte simplu. Dar când trebuie luată decizia și să-ți pui semnătura pe documentul de stat și să știi consecințele… Credeți că britanicii nu și-au făcut calculele, apropo de Brexit? Doar că ei și-au asumat costurile. Și au ajuns la concluzia că în timp și le recuperează. Rămâne de văzut dacă au dreptate. Deci, în primul rând, Uniunea Europeană a fost făcută acum 70 de ani pentru ca, în Europa, să nu mai avem un război între țări.

– Obiectiv atins.

– Deci, primul scop al Uniunii Europene nu a fost dezvoltarea. A fost pacea. Că de-aia au făcut Comunitatea Cărbunelui și a Oțelului, astea două fiind esențiale pentru orice război. Orice război înseamnă tancuri, tunuri. Fără oțel și fără cărbune… Bun. Deci, după ce și-au luat măsuri că n-o să mai avem un Al III-lea Război Mondial în Europa și al patrulea război franco-german, că fuseseră deja trei… Evident că, dacă e pace, lumea se gândește la afaceri, la comerț… Și a început să apară dezvoltarea economică. Protejați și de americani, că stăteau cu umbrela NATO peste Occidentul Europei. Deci, al doilea avantaj a fost acesta, al dezvoltării economice. Avantajul dezvoltării economice e pus acum în discuție. Pentru că mulți ani UE a dus la prosperitate, iar acum vedem că, din păcate, formatul ăsta de Uniune Europeană nu mai generează atât de multă prosperitate ca altădată. Și atunci, lumea a început să se întrebe: OK, dacă nu mai generează atât de multă prosperitate, e avantajos pentru noi? Britanicii au ajuns la concluzia că nu. Dar ei aveau oricum un fond european diluat, datorită insularității lor și moștenirii imperiale.

– Așadar…

– Așadar, revenind: UE va rămâne pe picioare chiar dacă n-o să mai genereze atâta prosperitate. V-o spun de pe acum! Măcar și pentru simplul motiv că, în felul ăsta, pericolul conflictului între statele europene rămâne închis. Deci, UE va rămâne în picioare ca să nu mai ajungem la război între noi. Asta, o dată. Apoi, chestiunea cu dezvoltarea. 70% din comerțul nostru este intraeuropean. Orice țară europeană – cifrele variază de la o țară la alta, la unii 60%, la alții 80% –  are cea mai mare parte a comerțului intraeuropean. Păi, trebuie să fii tâmpit… Repet: una e când lumea e supărată și bombăne în barbă și alta e când trebuie să fii lucid, să iei o decizie. Păi, cum să renunți la 80% din comerțul exterior, pe care-l ai cu cei din jurul granițelor tale?

– Doar dacă-ți pierezi mințile.

– Ce mă aștept eu: din punctul de vedere al cooperării economice, Uniunea Europeană să fie și mai importantă decât până acum, ținând cont că globalizarea se va restrânge acum, se mai diluează. Începem să vedem și dezavantajele de a avea toate fabricile în China. Nu vedeți că depindem de ei? Ba pe medicamente, ba pe una, ba pe alta.

„Câte este euro acum? 5 lei? Dacă ieșim din Uniunea Europeană, a doua zi va fi 10 lei!”

– Aveți dreptate, dar viziunea e puțin diferită la nivelul oamenilor de rând. Până la urmă, știm că nicio construcție politică nu rezistă dacă oamenii pe care-i înglobează nu cred în ea. Iată cazul Uniunii Sovietice…

– Dacă dumneavoastră comparați Uniunea Europeană cu URSS, cred că n-are rost discuția asta.

– A fost doar un exemplu.

– A fost un exemplu prost. Să vă spun de ce: nimeni în URSS nu întreba oamenii ce părere au.

– Asta așa e.

– Pe când noi tot timpul comunicăm cu oamenii. Că de-asta facem sondaje, dezbateri cu ei, îi lăsăm să se exprime, presa e liberă, critică, întreabă. Deci, comparația UE cu URSS nu are rost s-o facem.

– Putem să-i luăm pe italieni. Care probabil că vor deveni și mai eurosceptici după această pandemie.

– Ascultați-mă! Euroscepticismul nu contează dacă nu se transformă și se manifestă în decizie politică de ieșire. Deci, italienii vor fi… Uitați-vă la mine, că mai discutăm! Italienii vor mai fi eurosceptici încă vreo 10-15 ani, până când o să le treacă. Mai e un aspect: nu ați văzut că, după Brexit, nimeni nu mai pomenește de ieșirea din UE? Înaintea Brexitului, ba olandezii amenințau că ies din UE, ba se mai auzea câte ceva și prin Franța… Grecii! Păi, grecii s-au bătut cu pumnul în piept că fac și dreg și pleacă. Ați mai auzit vreun grec spunând ceva despre asta? Pentru că e un lucru pe care l-au priceput toți. Ieșirea din UE…

– Presupune costuri.

– Da. Dar nu numai atât. Te taxează piețele! În momentul în care ai părăsit UE și treci pe moneda proprie, aceasta scade la jumătate din valoarea pe care o avea când erai în interiorul UE! Adică, dacă noi acum am ieși din UE… Cât este euro? 5 lei?

– Aproape 5 lei.

– Dacă noi am ieși din UE, euro ar ajunge la 8-9-10 lei!

„Anumite cercuri din Nordul Europei nu mai vor Uniunea Europeană. Iar noi le facem jocul. Ne tăiem singuri craca de sub picioare”

– Înspăimântător!

– România exportă, în comunitatea europeană, la 500 de milioane de oameni. Păi, când am ieșit din UE, ăia poate nu mă mai lasă să export la ei! Că de-asta avem discuții cu Marea Britanie. S-ar putea să nu-i mai lăsăm să exporte în UE, dacă nu ne înțelegem cu ei. Să se ducă să exporte unde vor ei, dar nu pe piața europeană! Păi, din momentul ăla, pierzi bani, nu câștigi. Toate țările au înțeles că plecarea din UE nu se poate face în avantaj. Se poate face numai plătind un cost. Ori, în momentul ăsta, trebuie să le spunem foarte clar românilor: Uniunea Europeană este mai importantă pentru o țară ca România, sau chiar pentru Italia, care e mai puțin performantă economic, decât pentru o țară a Danemarca, Olanda… Pentru că… știți cine nu mai vrea UE? (Și noi, dacă suntem atât de proști, o să le facem jocul?) Anumite cercuri din Nordul Europei! Că ăia plătesc pentru noi! Trăim pe banii lor. 

– Am început cu Sudul, urma să ajung și la Nordul Europei. Fiecare are nemulțumirile lui. Italienii că primesc prea puțin, nordicii că dau prea mult.

– Ei sunt contributori la buget. Sunt pe minus. Ei dau bani care ajung la noi.

„Uniunea Europeană nu este perfectă. Nici pe departe! Dar nu există alternativă mai bună la UE. Și dacă pleci, ce faci?”

– Sunt argumente și contraargumente.

– Eu vreau să vă spun altceva. La noi, ca și în Italia, nu oamenii raționali și inteligenți alimentează și vorbesc. Ci oamenii frustrați. Și pot să înțeleg frustrarea lor. Pentru că se trăiește mai prost ca altădată. Că oamenii sunt mai săraci ca altădată. Că, uite, le iau românii și polonezii locurile de muncă. Dar locurile acelea sunt libere pentru că nu le mai vor italienii sau englezii. Dar, în fine… Uniunea Europeană nu este perfectă. Nici pe departe! Dar nu există alternativă mai bună la UE, pe de altă parte. Și dacă pleci, ce faci? Rămâi… Hai că, poate, italienii… Izolați acolo, în Mediterana, în Sud, ar rămâne așa, de capul lor, că n-au vecini care să-i pună în pericol. Dar puneți-vă în pielea noastră sau a polonezilor! Păi, noi suntem genul de țară să ne rupem de turmă?

– Nu la noi mă refeream…

– Păi, și la noi există un curent…

– E adevărat.

– Auziți, de ce discutăm acum? Pentru că e și la noi tema asta. E falsă, e periculoasă, dar există.

– Așa este. Am prieteni în Italia, am discutat cu ei. Până la urmă, euroscepticismul este un șoarece care roade acolo, așa cum roade și la noi.

– E un șoarece toxic.

– Da, discuția era dacă aceste tendințe centrifuge, cu Italia nemulțumită că primește prea puțin, cu Olanda că dă prea mult, de exemplu, nu vor duce la distrucția UE. Dar mi-ați răspuns deja.

– Eu vă spun ce prostie ar fi dacă s-ar ajunge acolo. Dar, ca și altădată în istoria umanității, au mai fost perioade de reacție ilogică și absolut glandulară. Că, altfel, poate nu l-am fi avut pe Hitler lider în Germania. Deci, mesajul meu e acesta: avem motive suficient de puternice să păstrăm Uniunea Europeană și să o protejăm, să nu o punem în discuție. Dar asta n-a fost niciodată în istorie o garanție! Nu toți oamenii sunt lucizi, nu toți liderii sunt pe măsura provocărilor. Nu știu, vom vedea cum merg lucrurile.

Iulian Fota participa la exercitiul bilateral romano-american DACIAN THUNDER 2009, desfasurat la Baza 71 Aeriana Campia Turzii „General Emanoil Ionescu”, miercuri, 28 octombrie 2009. La exercitiu au participat peste 250 de militari americani din Fortele Aeriene ale SUA din Europa, dislocati la Baza Aeriana de la Spangdahlem, Germania, cu 5 aeronave A-10 Thunderbolt II si tehnica de deservire aferenta, si peste 300 de militari din Baza 71 Aeriana Campia Turzii, Baza 95 Aeriana Bacau si Baza 90 Transport Aerian Otopeni, cu 12 aeronave MiG 21 LanceR si 4 elicoptere IAR 330 SOCAT. MIRCEA ROSCA / MEDIAFAX FOTO

„Occidentul a realizat acum că a împins dependența de China prea departe. Își va muta fabricile de acolo mai aproape. Deci, clar, o consecință a acestei epidemii va fi că se va reduce dependența restului lumii de China”

– O altă chestiune. Credeți că, după ce se va fi încheiat această epidemie…

– Vorbim doar de primul val. Din ce înțeleg de la oamenii de știință, cu pandemia asta vom avea mulți ani de furcă. Acum înțeleg că în Asia pornește încă un val.

– La un moment dat, nu știm când și cum, se va termina. La capătul acestei crize credeți că se va schimba și harta geopolitică a lumii?

– Adică?

– Adică, această criză sanitară, economică, socială va duce la schimbări ale raporturilor de putere între state? Dacă vor fi chiar state care se vor prăbuși…

– Asta înseamnă să dispară state! Frontiere! Asta înseamnă hartă geopolitică.

– Da. Unele state pot ieși atât de grav avariate, încât…

– Nu. La nivel de vârf, nu văd schimbări mari. Nu văd cum s-ar putea produce.

– Nu vedeți.

– Nu. Nu văd prăbușindu-se economia americană. Ba, dimpotrivă. Așa cum nu văd economia chineză. Deci, la nivelul ăsta, nu văd astfel de… Vor fi efecte. Deja, pe unul îl cam vedem, iar eu cred că… Adică, mai mult ca sigur că nu mă înșel. Multă lume, în Occident, a realizat că a împins dependența de China prea departe. În momentul ăsta s-a văzut ce a însemnat să închidă China, să oprească producția. Și cât de dependenți suntem noi față de ei. Deci, clar, și aici n-am niciun dubiu, această dependență de China se va reduce! Acum, cum o reduci… De exemplu, americanii. Pentru că la ei se cam vede. Ei au început de vreo doi ani să-și reducă dependența de China. Au spus că, dacă e să se ajungă la o confruntare, măcar să nu depindă de ei. Acum, americanii și-au mutat o parte din unitățile industriale în Mexic.

– A început fenomenul ăsta.

– E mâna de lucru mai ieftină… Deci, n-au dus fabricile în Statele Unite, dar le-au dus în Mexic, la graniță. E aproape, la doi pași, transportul e terestru și atunci e foarte ușor de făcut. Nu există riscuri din astea, cum e în China, de izolare, de pierdere a lanțului logistic. Apple: i-am văzut – asta ca să-i facă pe plac și domnului Trump – anunțând deschiderea primei fabrici construite în Statele Unite. Pentru că ei aveau toate fabricile în China.

– Așa e.

– Deci, ce este pentru exportul în China, va rămâne producția acolo. Dar ce-a fost construit în China pentru exportul în alte zone, o parte din fabrici, dacă nu cumva toate – dar aici nu vreau să mă hazardez – vor fi mutate și duse prin alte părți. Acum, depinde. Americanii văd că și le duc prin Mexic. Acum, nu știu europenii ce vor face. Că și ei vor trebui să-și facă socoteli de felul ăsta. Deci: Occidentul a ajuns prea dependent de China și aici se va umbla. Cât de mult, nu știu să vă spun, dar clar se va reduce dependența de China, aici nu sunt dubii.

„Africa e un continent care se prăbușește. Până acum, îi goneau războaiele. Dacă începe să-i gonească și virusul ăsta, vă dați seama ce va fi pe Mediterana?”

– Interesant.

– Da. Păi, nu mai merge… Și semnale au mai fost. Vă amintiți cutremurul din Taiwan, de prin 1999? Când toată lumea a rămas fără componente, pentru că se făceau în Taiwan. După aceea s-a întâmplat la fel. Și-au diversificat fabricile, le-au mai dus și prin alte părți ale planetei. Și-au făcut și pe-acasă, pe la ei… Păi, uitați-vă la Jaguar. Aduceau piesele din China cu avionul! Deci, la valiză! Pentru că altă modalitate să-și mențină producția… Deci, nu merge. E clar că se vor face niște modificări aici. De-asta mulți spun că va conta regionalismul. Că regionalismul înseamnă distanțe mai scurte. Apoi, transportul aerian rămâne de văzut în ce măsură va fi afectat. Până acum, te scanau ăștia pe aeroport doar pentru bombe și alte substanțe chimice. De acum, părerea mea e că toate aeroporturile își vor pune și scanner termic, să vadă cum stai cu virușii, cu infecțiile… Se vor căuta soluții intermediare, să salvăm transportul internațional, dar, pe de altă parte, nici să nu mai plimbăm virușii ăștia de colo-colo.

– Africa?

– Africa e un continent care și așa se prăbușește. Păi, pe ăia până acum îi goneau războaiele și Boko Haram de pe unde trăiau ei și îi împingeau spre Europa. Acum, dacă începe să-i gonească și virusul ăsta, pentru că în Africa nu sunt capacități moderne de tratare a oamenilor… Dacă asta se va combina și cu emigrația, să vedeți ce distracție va fi iar pe Mediterana!

– Presiune tot pe Europa, până la urmă.

– Da, presiune tot pe Europa.

– Un motiv în plus să ne întrebăm dacă rezistă…

– Nu, e un motiv în plus să păstrăm UE! Păi, orice fugă din turmă te scoate în calea prădătorului. Că e virus, că e o putere geopolitică… Eu asta încerc să explic.

– Explicați bine.

– Iar la noi, cel puțin, când îi văd pe ăștia că sunt anti-UE… le place să-și taie craca de sub picioare… Măi, fraților, nu înțelegeți că există interese ale unora din Europa să scape de UE? Și noi trebuie să ținem de ea pentru că, în felul ăsta, suntem cu ei la masă și, vrând-nevrând, trebuie să țină cont și de noi! Să vă mai spun ceva, că asta iar nu se înțelege: Uniunea Europeană n-o să se desființeze! UE, dacă e să fie pusă în discuție, se va remodela pe un format din ăsta de tip ligă hanseatică, nord-european. Adică țările astea mai omogene și mai bogate se vor strânge la un loc și probabil că, într-o astfel de Uniune Europeană, s-ar putea să rămână și Polonia, balticii, s-ar putea să ia și Franța, care e undeva, la mijloc, între Nord și Sud. Și, în schimb, care e dorința ăstora care se opun și la Schengen-ul nostru, de exemplu? Să scape de țările astea care sunt cum sunt: Spania, Italia, Grecia… aici, din păcate, intrăm și noi. Cu corupție mai mare, cu dezmăț administrativ-bugetar, cu mai puțină seriozitate…

Despre teoria conspiraționistă “epidemia a fost creată ca să se instaureze un guvern mondial”: “Pe proști nu-i convingi niciodată de nimic! Cum îi impui Chinei un guvern mondial?”

– Domnule Fota, ultima chestiune. S-ar putea să vi se pară o problemă neserioasă, dar la nivelul publicului larg, teoria conspirației este incredibil de prizată. Este ventilată cu o mare forță ideea că această pandemie a fost generată ca să se instaleze un guvern mondial…

– Auziți… Nu există mecanisme! Nu există instrumente prin care să se poată construi un guvern mondial. Asta e o chestie ușor de spus, dar imposibil de făcut! Nu ai cum! Cum faci un guvern mondial? Și ce înseamnă un guvern mondial? Cu alegeri? Sau ca într-o… Dacă oamenii ăștia ar intra în detalii… Că de-asta discuțiile astea se tot rostogolesc. Pentru că sunt la modul general. Dacă ai intra în detalii, s-ar fâsâi teoria asta în câteva secunde. Ce fel de guvern? Unul democratic? Sau unul autoritar?

– Păi, sigur, cei care susțin această teorie se referă la unul dictatorial.

– Păi, și dacă e autoritar, acela trebuie impus de cineva. De o forță. De bolșevici, de partidul comunist, de naziști…

– În logica acestei teorii a conspirației, guvernul mondial ar urma să fie impus de plutocrați. Cei mai bogați oameni ai planetei, din umbră…

– Păi, și cum își exercită ăștia bogăția? Cum și-o transformă în forță, ca să mă oblige pe mine să le accept lor guvernul?

– Pe cale polițienească.

– Cum? Cum? Te duci și-i impui Rusiei un guvern mondial? Sau îi impui Chinei un guvern mondial? Ce discutăm aici? Nu vă dați seama ce prostie e chestia asta?

– Sunt de acord. Ea este, totuși, intens propagată, de aceea vă întreb. Să explicați. Pentru că, dacă eu îi explic cuiva pe Facebook, nu m-ar crede.

– Pentru că pe Facebook sunt prea mulți proști. Iar pe proști nu-i convingi niciodată de nimic.

– Votează și ei.

– Asta e. Dacă proștii ne hotărăsc nouă soarta, înseamnă că ne-o merităm. Deci, dacă într-o țară care are și oameni inteligenți… Dacă stau să mă gândesc bine, proștii s-ar putea să nu fie nici măcar majoritari. Dar dacă ei sunt cei mai vocali și mai activi, și ei dau tonul, atunci ne merităm soarta ca țară. Care țară s-a ridicat, în lumea asta, prin proști?

– Niciuna.

– Păi, uitați-vă la Coreea de Sud! În 1960, Coreea de Sud și România erau pe același palier de dezvoltare industrială. Ce industrie aveam noi, aveau și ei. Și Israelul la fel. Unde-s ăștia și unde suntem noi? La noi am avut un sistem care a pus accent pe proști, că prostul e obedient și nu te contrazice ca șef, iar ăia au investit în oamenii inteligenți. Păi, dacă România crede că se poate dezvolta ca țară, se poate apăra, se poate moderniza cu proști… Teoria conspirației este alimentată de oameni fără educație și fără cultură!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Primar PSD arestat când lua „șpagă de pandemie”: cu mască pe figură și mănuși de protecție! S-a ferit de covid, dar l-a lovit flagrantul

8 COMENTARII

  1. Foarte bun interviu, dl. Fota chiar este un interlocutor formidabil pe politica externa si strategie mondiala. Concluzia e beton : nicio tara nu se ridica si dezvolta prin prosti si cu prosti, de-asta suntem in gaura si hau, pentru ca asta a fost contra-selectia in ultimii 30 de ani.

  2. Opțiunea este totuși de a rămâne un UE, alta varianta NU exista. In același timp , romanii sunt ceva mai reticenți pentru ca liderii europeni NU au ieșit cu mesaje clare, de solidaritate, iar state din Est ca România ,trebuue sa fie sprijinita cu fonduri pentru ca și noi sa traversam acessta criza in mod lent și nu cu violenta.!!!!
    România are capacitatea de a iesi din criza dar guvernanții sa vina cu mesaje mult mai clare pentru populație.!!!! Pentru a nu crea panica și teroare ca asta nu se poate.!!!!

  3. Mare dreptate avea Presedintele Traian Basescu , cel care l-a dat afara pe ,,intimul” sau asa cum e numit in acest articol plin de prostiile lui Fota cind il numea ,,Prostul de Fota „.Nu cred ca CHINA comunista si criminala va putea impiedica sentintele IMPOTRIVA EI in procesele pe care numeroase ONG-uri dar si cetateni din USA si UK le-au introdus deja pe rolul Justitiei ptr rolul si comportamentul sau in acesta pandemie.Aceasta a 2-a economie a lumii produce doar marfa multa, ieftina si tsare , tare prosta calitativ.A ajuns aici ptr ca incepind din ’72 si-a trimis tinerii inteligent sa urmeze scoli in Vest si in special in USA.Si datorita investitiilor enorme occidentale facute ptr ca mina de lucru era nelimitatata si extrem de ieftina si ptr ca progresistii(asa cum isi zic acum comunistii si socialistii occidentali)…Si ptr ca serviciile speciale chineze au furat pe rupte tehnologii occidentale.USA avea in ’42 in timpul batalei de la Midway 12 portavioane.China de anu trecut a anuntat ca are si ea…un portavion.Spania are de 10 ani cel mai frumos portavion ,,Juan Carlos”.Ce produse de virf produce aceasta a 2-a economie a lumii in afara de tirlici de plaja, umbrele care se fac bucati in timpul primei ploi la care sunt folosite, chloti care se micsoreaza dupa primul spalat, tricouri care se labarteaza si decoloreaza rapis si tenisi care ramin fara talpa dupa un singur meci de fotbal ? Nu cred ca poti sa ai o mare economire cu lucratori care maninca serpi, ciini, pisici , sobolani, gindaci…Si care-si trimit uneori conationlii la plimbare pd apa in valize si facuti bucati.Sau calcind cu tancurile aproape 8000 de studenti asa cum au facut comunistii chinezi in vara lui ’89 in Piata TienAnmen din Beijing sai internin zeci de mii de dzidenti politici in cele 17 gulaguri constuite de uterea Comunista chineza pe teritoriul Chinei , ,,a 2-a putere economica a lumii” tovarase Fota.

  4. Cred ca din „diplomatie”, domnul Fota nu spune nimic exact despre teama noastra cea mai mare si anume, ca vom fi abandonati de catre EU si ca se vor aranja lucrurile sa fim sub aripa ocrotitoare a Rusiei si cea a Chinei, ceva ca in lagarul socialist de dinainte….Nu e nevoie sa fim destepti, gata, asa cum la Yalta in anii ’40 am fost considerati prosti, neinteresanti, ce mare lucru sa fim considerati si acum la fel? Nu ne-am remarcat prin nimic bun dupa ’89, gata, experimentul s-a terminat…Oare avem oameni politici tari care sa impiedice acest scenariu? Eu ma tem ca nu…numai cand ma uit pe TVR1 si dau mereu de filme chinezesti si ma gandesc ca ne alintam ca cioara in latz crezand ca ne ajuta EU….Sper sa gresesc.

  5. Manipulari ! Va e frica sa nu iasa Romania ca va ramane UE fara materii prime … Franta nu mai are mare lucru pentru industria grea, nexam aluminiu, nexam otel, doar cu vinuri nu faci bani seriosi … Germania nici carbunele dn bazinul Ruhr nu il mai are … Petrolul pe care il jecmanesc austriecii nu va mai fi la pompa UE … asa ca … Daca Romania iese, va face pact cu China si UE se vede lasata fara materii prime si bogatiile Romaniei ! De ce Italia a fost lasata de izbeliste de catre UE cand avea cea mai mare nevoie ? Pentru ca Italia a avut curajul sa faca intelegri nationale cu China peste capul lui UE … Italienii vor sa iasa din zona Euro pentru si-au dat seama ca au fost pacaliti ! Germania a tras spuza pe turta ei si a impartit totul cu Franta … China nu are nevoie de Europa … Are aproape toata Africa ! UE a luat o lectie dura de la CHINA ! Toate fabricile occidentului sunt acum ale chinezilor printr-o maiastra lovitura de bursa ! Asa ca nu mai vindeti castraveti la gradinari !

  6. Cam bandit nenea asta ! Are viziune ,cunoaste , stie dar pana la un anumit punct, linie , stabilita de el nu stiu in baza caror criterii . Dincolo de ,,linia” impusa de el sa nu privim , dar mai ales sa nu gandim ….!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here