Înfrângerea epică a rușilor în Harkov: resturi ale trupelor Armatei 1 Gardă de tancuri, rămase pe jos, sunt încercuite în spatele frontului și se ascund prin mlaștini și păduri

2
3945
Situația frontului din nord-estul Ucrainei în cursul dimineții de 14 septembrie. Zonele hașurate reprezintă pădurile și smârcurile unde rămășițe ale Armatei 1 Gardă de tancuri a Rusiei se ascund și încearcă să se strecoare înapoi, spre propriile linii

Resturi ale puternicei Armate 1 Gardă de tancuri a Rusiei, destructurată complet în contraofensiva lansată de Ucraina, după 1 septembrie, rătăcesc acum prin smârcuri și păduri, în spatele frontului, relatează surse din forțele eliberatoare. Soldații rămași în urmă se ascund, unii dintre ei au rămas și fără arme, căutând cu disperare să se strecoare cumva înapoi, în propria tabără.

Rușii au evacuat în cea mai mare viteză Izium, Liman și alte localități, pentru a se retrage spre est, după linia rânului Donețk, înainte ca ucrainenii să-i încercuiască. În această goană nebună a fost abandonat aproape tot echipamentul greu – tancuri, transportoare, artilerie, muniții –, înregistrându-se pierderi de armament estimate la peste 760 de milioane de dolari doar în 10 zile. Militarii ruși au dat tancurile și tunurile autopropulsate pe bicicletele și automobilele furate de la localnici, pentru a reuși să părăsească mai repede zona.

Însă un număr semnificativ de soldați (se estimează că pot fi de ordinul miilor) n-au reușit nici așa să plece suficient de repede, deoarece avansul ucrainenilor a fost prea rapid. În acest moment, destui soldați ruși din Armata 1 Gardă de tancuri rătăcesc prin păduri și mlaștinile dintre râurile Oskil și Donețk.

Despre ei nu se mai poate spune acum că alcătuiesc grupuri combatante, deoarece sunt pe jos, rămași fără tehnică de luptă și adesea fără arme individuale, sunt dezorganizați și caută mai degrabă pe cont propriu sau în grupuri mici să-și salveze pielea. În jurul lor se strânge cercul trupelor ucrainene, care-i vânează și caută să le taie retragerea spre Savatove și Kremenna, localitățile aflate cel mai aproape de linia frontului.

Bloggerul militar pro-rus Igor Strelkov, deprimat: „Pe toate fronturile, inamicul se pregătește să avanseze și atrage forțe suplimentare”

Cunoscutul Igor Girkin, alias Strelkov (Pușcașul), omul FSB și comandantul forțelor militare separatiste din Donbass în 2014-2015, își pregătește cititorii de pe Telegram pentru ce e mai rău. Într-o postare făcută miercuri dimineața, la ora 9.41, el scrie:

„Frontul Belgorod – numeroase bombardamente asupra obiectivelor militare și civile de pe teritoriul rusesc de frontieră.

Frontul Severski Donețk – luptele continuă la nord de Sviatogorsk, în apropiere de Liman și în pădurile din cotul râului la sud-vest de Kremenna.

Direcția Soledar-Bahmut (Artemivsk) – se susține că ieri Wagner (mercenarii din armata privată a lui Putin – n. red.) a reușit să facă progrese semnificative în apropierea Bahmut. În măsura în care aceste informații corespund realității – nu știu (poate că corespund, dar ofensiva „în umbra operațională” a marilor grupuri de atac inamice care surclasează din flancuri, în opinia mea, este o risipă inutilă, dacă nu mai rău, de forțe).

Frontul Donețk – nicio schimbare. Lupte în Marinka, 2/3 din sat se află sub controlul AFU (armata ucraineană – n. red.), încercările forțelor DNR (milițiile separatiste din Donețk – n. red.) de a avansa acolo nu au avut niciun rezultat timp de mai multe săptămâni. Inamicul a continuat să bombardeze zonele rezidențiale din Donețk și Horlivka și alte zone populate.

În direcția Dokuciaievsk, inamicul a bombardat ieri toată ziua pozițiile forțelor armate ale DNR cu obuze, dar nu a atacat.

Nu s-au primit informații de pe frontul din Zaporojie, în afară de rapoarte despre acumularea de forțe inamice.

Luptele de poziție au continuat pe frontul Herson. A existat o recunoaștere de luptă a unor forțe inamice nesemnificative în direcția Davidov Brod.

În general: Pe toate fronturile, inamicul se pregătește să avanseze și atrage forțe suplimentare.

Personal, presupun cu prudență că sunt probabile: lovitura principală pe frontul Zaporojie, cele auxiliare între Donețk și Gorlovska, lângă Dokuciaievsk, pe direcția Berislav a frontului Herson și direct lângă Herson. Nu știu care va fi calendarul ofensivei, dar cred că este puțin probabil ca AFU să le dea timp trupelor noastre să își consolideze pozițiile și să se regrupeze în direcții amenințătoare“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

SUA dezvăluie: Rusia a investit cel puțin 300 de milioane de dolari, după 2014, în coruperea partidelor și a politicienilor din peste 20 de țări! Milioane au ajuns și la diverși candidați la Președinție

VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

„Ați pierdut, Vladimir Vladimirovici!” Un general de top din Ministerul rus al Apărării l-ar fi avertizat pe Putin că a eșuat în războiul din Ucraina. Ofițerul a fost deconectat de la ședința video, iar politrucii Armatei s-au dezis de el

VIDEO. Mesajul către ruși cu care Zelenski a cucerit planeta. „Chiar nu înțelegeți cine suntem, ce valori ne duc înainte? Vom avea și gaz, și lumină, și apă, și mâncare… și toate, FĂRĂ VOI!”

VIDEO. Fără teama că rușii mai pot interveni, Azerbaidjanul a lansat atacuri masive cu artilerie și drone asupra Armeniei! Erevanul cere Moscovei să intervină, dar Putin nu mai are trupe

Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

Regimul Iohannis-PSD e încolțit: trebuie să desființeze pensiile speciale până la sfârșitul anului, altfel pierdem banii din PNRR! „Blochează acest proiect de peste 4 luni”, acuză USR

Inflație explozivă: +15,3%! Față de anul trecut, gazele s-au scumpit cu 70%, cartofii cu 54%, uleiul cu 50%. România n-a mai avut din 2003 o asemenea creștere de prețuri

Antena 3, România TV și Realitatea Plus primesc 2 milioane de lei din bani publici pentru a-i face lui Daniel Băluță (PSD), primarul Sectorului 4, „imagine instituțională pozitivă”, cu materiale „optimiste”

Analiștii turci vorbesc zilnic despre planuri de invadare a Greciei! Erdogan escaladează amenințările, Mitzotakis răspunde: „Suntem pregătiți să-i înfruntăm!”

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here