sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNewsVIDEO. Fără teama că rușii mai pot interveni, Azerbaidjanul a lansat atacuri...

VIDEO. Fără teama că rușii mai pot interveni, Azerbaidjanul a lansat atacuri masive cu artilerie și drone asupra Armeniei! Erevanul cere Moscovei să intervină, dar Putin nu mai are trupe

-

Azerbaidjanul a lansat, în cursul nopții de luni spre marți, atacuri masive cu artilerie și drone asupra teritoriului Armeniei, generând temeri la nivel internațional că războiul din Caucaz a reizbucnit. De data aceasta, azerii n-au mai atacat în enclava Nagorno-Karabah, care le aparține din punct de vedere juridic, ci bombardează de-a dreptul orașe aflate în interiorul țării vecine Armenia, ceea ce reprezintă un act de război explicit. În dimineața zilei de marți, Erevanul a invocat tratatul de alianță cu Moscova pentru a cere intervenția armatei ruse!

Pe rețelele de socializare abundă înregistrările video cu atacurile nocturne ale armatei azere asupra a 3 localități armene. Ambele țări au confirmat oficial reizbucnirea conflictului armat.

Ministerul Apărării de la Erevan a anunțat că armata azeră a pornit atacurile asupra teritoriului armean în zorii zilei de marți. Armenii spun că bombardamentele lansate cu artilerie de mare calibru și drone au vizat orașele Goris, Sotk și Jermuk.

Atacul asupra teritoriului recunoscut internațional ca fiind al Armeniei a permis Guvernului de la Erevan să invoce prevederile tratatului defensiv de alianță semnat cu mai multe țări ex-sovietice pentru a cere intervenția armată a acestora.

- Advertisement -

Este vizată în primul rând armata Rusiei, dar aceasta se află într-o situație foarte dificilă. Rușii sunt băgați până peste gât în Ucraina și nu mai au resursele necesare să sprijine cu trupe Armenia. Din acest punct de vedere, se pare că Azerbaidjanul a pândit momentul pentru a declanșa atacul.

Situația în regiune este extrem de complicată. Armenia este un aliat al Rusiei și, de la mijlocul anilor 1990, a controlat enclava Nagorno-Karabah, care aparține de drept Azerbaidjanului, dar e locuită majoritar de etnici armeni. Moscova a folosit această situație, la fel ca în multe alte zone ale fostei URSS, pentru a crea un conflict înghețat, după ce în 1994 acolo a fost și un război câștigat de armenii susținuți de Rusia.

- Advertisement -

Numai că, între timp, Azerbaidjanul a crescut economic cu ajutorul exploatării zăcămintelor de petrol și gaze, permițându-și să creeze o armată puternică. În toamna lui 2020, printr-un atac-fulger, azerii au spulberat forțele armene din Nagorno-Karabah. S-a negociat un acord de pace mijlocit de Rusia (protectoarea Armeniei) și Turcia (aliata Azerbaidjanului), iar o forță rusă de menținere a păcii a fost desfășurată în zonă.

Atacul lansat de Azerbaidjan marți dimineață pe scară largă asupra Armeniei a luat prin surprindere întreaga comunitate internațională.

Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, a cerut „încetarea imediată a ostilităților“. Oficialul american a avertizat: „SUA este profund îngrijorată de atacurile înregistrate de-a lungul graniței armeano-azere, inclusiv loviturile împotriva infrastructurii și locuințelor civile din interiorul Armeniei. Am făcut clar că nu există nicio soluție militară a conflictului”.

Comitetul pentru Relații Internaționale al Senatului SUA a fost și mai dur: „Suntem profund îngrijorați de informațiile privind atacurile Azerbaidjanului asupra teritoriului Armeniei. Bombardând orașele armene și civilii nevinovați este inacceptabil și ilegal. Lumea trebuie să se ridice și să se opună brutalității autoritarismului. SUA trebuie să înceteze acum asistența în materie de securitate acordată Azerbaidjanului“.

Azerii pretind, pe de altă parte, că Armenia e cea vinovată pentru aceste atacuri deoarece continuă să lanseze provocări în Karabah. Nasimi Aghaiev, ambasadorul Azerbaidjanului în Germania, a scris pe Twitter un dialog imaginar între țara sa și Armenia:

Azerbaidjan: Războiul e încheiat, haideți să semnăm un acord de pace!

Armenia: Nu.

Azerbaidjan: Recunoaștem fiecare integritatea teritorială a celuilalt și renunțăm la pretențiile teritoriale.

Armenia: Nu.

Azerbaidjan: Deschidem frontierele și comunicațiile.

Armenia: Nu.

Azerbaidjan: Retrageți-vă trupele din Karabah!

Armenia: Nu.

Azerbaidjan: Opriți provocările militare!

Armenia: Nu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD e încolțit: trebuie să desființeze pensiile speciale până la sfârșitul anului, altfel pierdem banii din PNRR! „Blochează acest proiect de peste 4 luni”, acuză USR

* Inflație explozivă: +15,3%! Față de anul trecut, gazele s-au scumpit cu 70%, cartofii cu 54%, uleiul cu 50%. România n-a mai avut din 2003 o asemenea creștere de prețuri

VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

„Este absolut revoltător că directoarea liceului «Lazăr» propune ca model elevilor un golan de cea mai joasă speță, incult și scandalagiu, pe George Simion”

Turcescu are și susținători. Grobianul Dan Tănasă, deputat AUR: „Absolut superb! Bravo, Robert!”

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

Antena 3, România TV și Realitatea Plus primesc 2 milioane de lei din bani publici pentru a-i face lui Daniel Băluță (PSD), primarul Sectorului 4, „imagine instituțională pozitivă”, cu materiale „optimiste”

„Ați pierdut, Vladimir Vladimirovici!” Un general de top din Ministerul rus al Apărării l-ar fi avertizat pe Putin că a eșuat în războiul din Ucraina. Ofițerul a fost deconectat de la ședința video, iar politrucii Armatei s-au dezis de el

* Ucraina a eliberat în 11 zile peste 3.000 de kilometri pătrați, mai mult decât ocupaseră rușii în 5 luni (aprilie – august)

* Revoluție în tenis: câștigători de 19 și 21 de ani la US Open! Carlos Alcaraz și Iga Swiatek sunt și lideri mondiali

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -