Marea desprindere a UE de China. Von der Leyen: „În curând, două treimi din bateriile noastre vor fi produse în Europa. În următoarele luni începe să funcționeze prima giga-fabrică de cipuri”

0
5094
Ursula von der Leyen miercuri, în fața Parlamentului European

Discursul despre starea Uniunii Europene, ținut de Ursula von der Leyen miercuri, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, are toate șansele să fie unul istoric. Președinta Comisiei Europene a anunțat că UE are un plan concret pentru stoparea dependenței de China și de Rusia în privința materiilor prime, a industriilor prelucrătoare și a celor necesare revoluționarei tranziții la economia verde.

Ursula von der Leyen (63 de ani), fost ministru al Apărării în Germania timp de 6 ani (2013-2019), a anunțat că Uniunea Europeană e pe cale să deschidă prima mare fabrică de cipuri, care va pune capăt dependenței totale față de China și de Taiwanul amenințat de Beijing.

În scurt timp, pe continent va începe și producția de baterii, componentă vitală pentru trecerea la transportul electric și nepoluant spre care se îndreaptă Europa. Șefa Comisiei Europene anunță că, peste câteva luni, două treimi dintre bateriile necesare vor fi produse în Europa.

Uniunea Europeană va investi în exploatarea zăcămintelor de metale rare, asupra cărora China are azi monopolul mondial. Cel mai important metal este acum litiul, din care se fabrică bateriile pentru mașini. Acum, Europa vizează întregul lanț de producție, de la identificarea zăcămintelor la extragerea și prelucrarea lor.

O sursă foarte prețioasă poate fi Africa, unde China are însă un avans serios, pentru că investește de ani buni în capturarea țărilor de acolo.

Nu în ultimul rând, Ursula von der Leyen a promis că va face demersuri pentru crearea unui Fond Suveran al UE, prin care să se facă marile investiții strategice, simultan cu întărirea legislației anticorupție și fortificarea independenței Justiției.

Mai jos, câteva dintre ideile despre direcția strategică a Uniunii Europene expuse miercuri de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în Parlamentul de la Strasbourg.

Ursula von der Leyen: „Știm că această abordare poate funcționa. Acum 5 ani, Europa lansa Alianța pentru baterii. În curând, două treimi din bateriile de care avem nevoie vor fi produse în Europa. Anul trecut anunțam Legea europeană privind cipurile. Prima giga-fabrică de cipuri va începe să funcționeze în următoarele luni“

„Asigurarea aprovizionării este doar un prim pas. Prelucrarea acestor metale este la fel de importantă.

În prezent, China controlează industria globală de prelucrare. Aproape 90% din pământurile rare și 60% din litiu sunt prelucrate în China.

Vom identifica proiecte strategice de-a lungul întregului lanț de aprovizionare, de la extracție la rafinare, de la prelucrare la reciclare. Și vom constitui rezerve strategice acolo unde aprovizionarea este în pericol.

Acesta este motivul pentru care anunț astăzi o lege europeană privind materiile prime critice.

Știm că această abordare poate funcționa. În urmă cu 5 ani, Europa a lansat Alianța pentru baterii. Și, în curând, două treimi din bateriile de care avem nevoie vor fi produse în Europa.

Anul trecut am anunțat Legea europeană privind cipurile. Iar prima giga-fabrică de cipuri va începe să funcționeze în următoarele luni.

Acum trebuie să repetăm acest succes.

Acesta este, de asemenea, motivul pentru care ne vom spori participarea financiară la proiecte importante de interes european comun.

Iar pentru viitor, voi face presiuni pentru a crea un nou Fond european pentru suveranitate.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Oportunitate uriașă: compania Nokian, mare producător finlandez de anvelope, vrea să-și relocheze în România fabricile închise în Rusia! Discuțiile se poartă la Guvern, cu premierul Ciucă

* Marea desprindere a UE de China. Von der Leyen: „În curând, două treimi din bateriile noastre vor fi produse în Europa. În următoarele luni începe să funcționeze prima giga-fabrică de cipuri”

SUA dezvăluie: Rusia a investit cel puțin 300 de milioane de dolari, după 2014, în coruperea partidelor și a politicienilor din peste 20 de țări! Milioane au ajuns și la diverși candidați la Președinție

VIDEO. Rusia cere agresiv ieșirea României din UE, prin gura lui Șoșoacă: „De când suntem în UE, ne-am distrus! RoExit!”

* Rușii au fugit din Harkov pe biciclete, deghizați în localnici! Ofițerii FSB își evacuează familiile din Crimeea și caută să-și vândă proprietățile

VIDEO. Mesajul către ruși cu care Zelenski a cucerit planeta. „Chiar nu înțelegeți cine suntem, ce valori ne duc înainte? Vom avea și gaz, și lumină, și apă, și mâncare… și toate, FĂRĂ VOI!”

VIDEO. Fără teama că rușii mai pot interveni, Azerbaidjanul a lansat atacuri masive cu artilerie și drone asupra Armeniei! Erevanul cere Moscovei să intervină, dar Putin nu mai are trupe

Regimul Iohannis-PSD e încolțit: trebuie să desființeze pensiile speciale până la sfârșitul anului, altfel pierdem banii din PNRR! „Blochează acest proiect de peste 4 luni”, acuză USR

Inflație explozivă: +15,3%! Față de anul trecut, gazele s-au scumpit cu 70%, cartofii cu 54%, uleiul cu 50%. România n-a mai avut din 2003 o asemenea creștere de prețuri

Analiștii turci vorbesc zilnic despre planuri de invadare a Greciei! Erdogan escaladează amenințările, Mitzotakis răspunde: „Suntem pregătiți să-i înfruntăm!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here