vineri, martie 29, 2024
AcasăNewsOrban, sub foc încrucișat după declarația privind "impozitarea IT-iștilor". Un primar PNL...

Orban, sub foc încrucișat după declarația privind „impozitarea IT-iștilor”. Un primar PNL îi cere demisia

-

O declarație a președintelui PNL, Ludovic Orban, făcută sâmbătă la Mediaș, a încins weekend-ul. Reacții energice au venit și din interiorul PNL, și de la USR-PLUS sau PMP. Există argumente pro și contra impozitării domeniului IT ca toate celelalte sectoare ale economiei. Măsura nu este însă deloc populară.

Sâmbătă, la Mediaș, Ludovic Orban a declarat: „Nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi, un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR, care muncesc în condiții extrem de grele, trebuie să plătească impozit pe venit, și altul care încasează venituri semnificative, venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală – mentală, fără discuție -, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”.
Duminică, Orban a explicat: „Ieri am vorbit despre principiul echității fiscale, iar în acel context am făcut acea declarație. Sunt adept al echității fiscale și consider că prin orice alt principiu se pot crea privilegii pentru anumite categorii profesionale, și am exemplificat cu IT-iștii. Nu am nimic cu IT-iștii, dimpotrivă, îmi doresc dezvoltarea acestui sector, dar nu este normal ca ei să fie scutiți de impozit, iar alte categorii nu. Pe principiul acesta, hai să-i scutim și pe profesorii de informatică, pentru că ei îi formează pe IT-iști!”
Orban a precizat că scutirea de impozite a fost luată în timpul guvernării Adrian Năstase, pentru a împiedica exodul IT-iștilor, dar acum situația e diferită, pentru că „sunt o mulțime de alte categorii profesionale care pleacă din țară”.
„Eu ce am spus nu retrag. Repet, este vorba despre principiul echității fiscale și despre faptul că nu trebuie să existe categorii de oameni care să beneficieze de avantaje, spre deosebire de ceilalți”, a spus Ludovic Orban.

Primarul Timișoarei: „Susțin scutirea de impozit”

Nicolae Robu (PNL), primarul Timișoarei

Prima reacție din PNL a venit de la primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care e și preşedintele PNL Timiş. Acesta spune că e de acord cu scutirea de impozit a IT-iștilor.

„Părerea mea despre scutirea de impozit pe venit în IT este, fără ezitare, în sensul susţinerii ei, pentru că, privind lucrurile multi-criterial, ea este categoric benefică, aducând României beneficii mult mai mari, unele indirecte, altele extra-financiare, decât neîncasările directe cu titlul de impozit pe venit, conexe fiscalizării activităţii de IT. Ca profesor universitar în IT, cunosc potenţialul României în domeniu şi vă asigur că este uriaş. Noi trebuie să-l valorificăm aici, la noi acasă, aducând în România angajatori, iar fără facilităţi nu reuşim asta la maximum, şi nu disipându-l pe diverse meridiane, mai ales că e format din tineri”.

Primarul Târgu-Jiului: Jos Orban!

Mult mai dur a fost primarul orașului Târgu-Jiu, liberalul Marcel Romanescu. Acesta îi cere demisia lui Ludovic Orban. Într-o postare pe Facebook, Romanescu a scris că „prin astfel de declarații, Ludovic Orban înscrie PNL-ul într-un concurs imbecil declanșat de PSD și ALDE, care are ca miză cine face mai mult rău României și românilor”.

- Advertisement -

Romanescu a profitat de declarația riscantă a lui Orban pentru a-l ataca pe acesta, care îl sprijină pe rivalul primarului din Târgu-Jiu, deputatul Dan Vîlceanu, în bătălia pentru putere din PNL Gorj.

Postarea lui Marcel Romanescu

„Solicit demisia lui Ludovic Orban din funcția de președinte al Partidului Național Liberal!
Ca cetățean al României care crede în oprirea declinului și în restartarea în bine a țării lui, ca președinte al PNL Târgu Jiu și ca primar ales de români patrioți, într-unul dintre cele mai roșii județe ale țării – Gorj –, luând act de declarațiile impardonabile ale domnului Ludovic Orban, care dorește diminuarea veniturilor IT-iștilor care n-au plecat, încă, din România, consider că dânsul nu mai reprezintă valorile și principiile liberale și că nu mai poate rămâne nicio zi în fruntea Partidului Național Liberal.

Niciun bun român nu poate cere și nu poate anunța demararea unor măsuri legislative care să genereze amplificarea exodului specialiștilor IT din România și împovărarea suplimentară a mediului privat, care este oricum sufocat la maxim prin măsurile falimentare luate de coaliția PSD-ALDE. Căci o creștere a prețului serviciilor din domeniul IT induce în mediul privat efecte similare cu ale scumpirii carburanților.

- Advertisement -

Într-o Românie în curs de informatizare, orice afacere depinde din ce în ce mai mult de anumite prestații IT, a căror scumpire ar genera efecte negative în lanț. Nu mai punem la socoteală un alt efect pervers: alte câteva mii de IT-iști din România ar lua, și ei, drumul Occidentului.

Sectorul IT a fost declarat prioritate strategică, fiind promovate măsuri de susținere, și, cu toate acestea, deficitul de resurse umane în domeniu se menține la cote ridicate. Facilitățile fiscale acordate acestui sector au făcut din România al doilea furnizor de software și servicii din regiune, după Polonia, și ne-au dus în Top 10 în Europa! Deci, vorbim de un sector deosebit de important, care merită toată atenția, care trebuie încurajat și ajutat să se dezvolte. Vorbim de o adevărată industrie, care produce sume uriașe în toate statele civilizate și pentru care noi, liberalii, dorim să identificăm și alte măsuri de susținere.

Ca primar al Târgu-Jiului, am premiat excelența în IT, și mă refer aici la elevii gorjeni cu rezultate excepționale la Olimpiadele naționale de profil.

Încă președintele PNL, Ludovic Orban, angrenează partidul și toți membrii lui, fără nicio consultare internă prealabilă, în măsuri de natură a sufoca suplimentar mediul privat și de a-l goli și mai mult de resursa umană de calitate.

Ludovic Orban, prin astfel de declarații, înscrie PNL-ul într-un concurs imbecil declanșat de PSD și ALDE, care are ca miză cine face mai mult rău României și românilor.

Această ultimă declarație a domnului Ludovic Orban încheie un lung șir de poziționări politice fie anemice, fie nefericite, care i-au făcut pe mulți să confunde, în mod nedrept, PNL-ul cu PSD-ul și cu ALDE și să eticheteze acest partid național și istoric drept «aceeași mizerie».
Am ajuns în situația în care noi, liberalii, ne punem singuri piedică în lupta cu un PSD dezorientat și decapitat, măcinat de lupte interne, dar care va continua să-și mențină influența asupra unor categorii largi de cetățeni, ajutat de declarațiile prostești ale unui președinte PNL slab, care nu înțelege mediul de afaceri. O astfel de persoană nu-și merită locul în fruntea Partidului Național Liberal, și consider că ar trebui să-și prezinte de urgență demisia.
Ca român de bună credință și ca membru al Partidului Național Liberal, îmi doresc ca țara mea să facă tot ce este posibil pentru repatrierea inteligenței românești, care a fost alungată în mod accelerat în ultimii 29 de ani.
Nu putem reconstrui România cu cei care rămân acasă doar pentru că nu pot să plece!
Pentru toate aceste motive, eu, Marcel Romanescu, ca președinte al PNL Târgu-Jiu și ca primar PNL, solicit demisia imediată a domnului Ludovic Orban, desemnarea unui președinte interimar și organizarea de alegeri în partid.”

Cătălin Drulă (USR): „De ce am vrea să luăm tesla și să ne lovim în felul ăsta?”

Din zona USR-PLUS, mesajul tăios a fost transmis de Cătălin Drulă, deputat USR. Acesta a ironizat pe Facebook declarația lui Orban.

IT-ist și fondator al Asociației Pro Infrastructură, Drulă a scris pe Facebook: „De ce am vrea să luăm tesla și să ne lovim în felul ăsta?”

Postarea lui Cătălin Drulă

Cătălin Drulă, deputat USR

„Eliminarea facilităților fiscale pentru IT-iști ar fi o imensă prostie, cu efect economic net negativ.

1. Ar muta în buzunarul statului niște bani care altfel rămân în economia privată. IT-iștii cheltuiesc acei bani (pe care i-ar lua statul) pe servicii și bunuri, susținând alte industrii. Statul, pe de altă parte, face ce-ați văzut în reportajele Recorder despre PNDL.

2. Ar lovi în competitivitatea unei industrii unde costul principal este cel cu forța de muncă. Asta înseamnă mai puține centre de dezvoltare deschise în România, relocări, locuri de muncă lipsă.

3. Ar însemna mai multă emigrare decât acum («brain drain»). Locurile de muncă din Vest devin și mai atractive prin comparație.

Efectul net ar fi mai puțini bani pentru bugetul de stat (deci, exact invers decât cel urmărit) și mai puțini bani în economia privată.

De ce am vrea să luăm tesla și să ne lovim în felul ăsta?”

Traian Băsescu (PMP): „Ludovice, nu te lăsa amețit de aburii victoriei!”

O ironie și mai tăioasă a folosit fostul președinte Traian Băsescu, proaspăt europarlamentar PMP. Acesta i-a cerut lui Orban să nu devină „încă un Dragnea, care le ştia pe toate”.
Într-o postare pe Facebook, Băsescu îi amintește lui Orban că „datorită importanţei acestei categorii de specialişti, veniturile lor n-au fost impozitate nici în perioada de criză economică”.

Traian Băsescu, europarlamentar PMP

Postarea lui Traian Băsescu

„Ludovice, te rog, nu-l înlocui pe Dragnea!
Ţi-a dat ţie prin cap să impozitezi salariaţii din industria IT.
Ludovice, datorită importanţei acestei categorii de specialişti, veniturile lor n-au fost impozitate nici în perioada de criză economică.
Acest lucru a făcut ca toate marile companii IT din lume să dezvolte în România mari centre de cercetare, de realizare programe industriale, centre regionale de mentenanţă etc., etc., absorbind integral forţa de muncă specializată, produsă de toate marile universităţi ale ţării.
Ludovice, în afară de un imens prestigiu adus ţării, această industrie, concentrată în câteva blocuri de birouri din România, generează o contribuţie la PIB care, în curând, va egala contribuţia întregii agriculturi autohtone.
Ludovice, dacă te pui cu taxele pe ei, fetele şi băieţii aceştia au câte un scaun şi un calculator pe care într-o noapte le iau sub braţ şi au plecat în alte zări, pentru că partea esenţială, creierul, este la purtător.
Ludovice, ţara nu mai suportă încă un Dragnea care le ştia pe toate atât de bine, încât, prin Legea Redevenţelor şi prin celebra OUG 114, a reuşit să alunge investitorii şi a blocat începerea investiţiilor pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Nu vrei tu să laşi industria IT în pace şi să promiţi că abrogi cele două acte normative care lovesc cumplit economia românească?
Ludovice, nu te lăsa ameţit de aburii victoriei la europarlamentare, că rişti să-ţi pierzi permisul de conducere!
P.S. – În UE, deficitul de specialişti IT este de un milion de oameni.”

Industria IT a crescut de 6 ori în 16 ani

Asociația patronală a industriei de software și servicii (ANIS) a transmis duminică, prin HotNews.ro, o reacție la declarațiile lui Ludovic Orban.
ANIS spune că facilitățile fiscale mențin industria noastră IT competitivă în cursa cu alte țări care oferă programatorilor impozit zero pe venit.
Un alt argument: deficitul de frță de muncă din IT, în Uniunea Europeană, este foarte mare, astfel încât eliminarea facilităților fiscale în România ar duce la un exod masiv de specialiști.

Cifrele industriei IT din România (conform ANIS)

* Cifra de afaceri estimată pentru 2019: peste 5 miliarde de euro (aproape 6% contribuție la PIB).
* Din 2013 până astăzi, piața IT s-a dublat.
* Din 2003, piața IT a crescut de cinci ori (de la un miliard de euro la 5 miliarde).
* Contribuția în PIB a industriei IT a evoluat de la 0,5% în 2003 la aproape 6% astăzi.
* 100.000 de specialiști.
* Nevoia anuală de noi specialiști este de 14.000 de oameni, dublă față de numărul absolvenților din domeniu.
* De la 6% din PIB, industria IT poate crește la 10% în 5 ani.

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Ziua îngerilor pe Câmpia Libertății. Papa îi trece în rândul sfinților pe cei 7 episcopi greco-catolici martiri ai terorii comuniste

VIDEO. Clipe magice la Iași: 150.000 de credincioși au spus „Tatăl Nostru” împreună cu Papa Francisc

VIDEO. Imagini extraordinare: 100.000 de oameni în ploaie la Șumuleu Ciuc, la liturghia oficiată de Papa Francisc

VIDEO. Ce i-a „şoptit” Klaus Iohannis Papei, la Palatul Cotroceni. Mesajul viral dedicat PSD

O „penală”, fostă directoare în Ministerul Justiției, sugerează că Timmermans putea fi mituit de un infractor fugar din România!

VIDEO. Halucinațiile lui Cristoiu: „Mihai Gâdea va fi candidatul PSD la prezidențiale. Are șanse foarte mari să câștige. E patriarhul PSD-iștilor”

Mircea Badea suferă cumplit pentru că poporul român „l-a trecut pragul pe Băsescu și nu l-a trecut pragul pe Tăriceanu”

PSD a furat Opoziției cel puțin două locuri în Parlamentul European. Păgubite: PNL și USR-PLUS

VIDEO/PAMFLET. Ciutacu, tonomatul care se pupă cu Dragnea jr. (Fane Porcarul) în fața pușcăriei Rahova

Acuzații grave. Poliția lui Carmen Dan a încălcat procedurile la arestarea lui Dragnea, creându-i un regim privilegiat

DOCUMENTE. Românii din Diaspora s-au bătut „ca la Rovine” pentru votul lor . Au fost scene de groază, din cauza unui guvern iresponsabil

VIDEO. Șoc la Antena 3: Dragoș Pîslaru (USR-PLUS) i-a cerut lui Gâdea să nu mai manipuleze. Rezultatul: Gâdea a mai livrat un fake-news, încercând să scape de alt fake-news!

Cei de la USR-PLUS s-au lămurit cu Gâdea. Pîslaru: „A fost o greșeală. Nu vom mai accepta alte invitații în aceste condiții”

Victoria în alegeri e folosită de PNL pentru a scăpa de „mâinile moarte” din partid. Cad capetele complicilor PSD și ale celor cu rezultate slabe pe 26 mai

Încă o cacealma: Pandele candidează la prezidențiale! Poate revine și Firea, ca să candideze toată familia

Capra râioasă ține coada pe sus. Tăriceanu retrage ALDE România din ALDE Europa. Oricum, urma să fie exclus

Ambasadorul diasporei umilite din Londra, Dan Mihalache, și-a serbat ziua de naștere alături de doi „călăi” ai diasporei: jandarmul-șef Sindile și PSD-istul Corlățean!

Rezultatele finale: PNL – 27,00, PSD – 22,51%, USR-PLUS – 22,36%. Doar 13.650 de voturi între PSD și USR-PLUS

Cea mai mare prezență la vot din istoria diasporei române: 381.121 de voturi, cu 2.005 mai multe decât în 2014

Marș la pușcărie, nimicule!

Cele patru asasine de la Înalta Curte

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Dragă Grigore, sunt de acord ca toți să plătească impozit pe venit numai în IT nu. Deci vom avea alți 10 ani până în 2030 cu IT vârf de lance în economie.

    Novus Ordo Seclorum Vatican

  2. Sa ceri demisia lui Orban pe motiv ca are alta parere decit tine mi se pare aberant. Fiecare poate sa aibe ce parere pofteste.
    Robu e interesat fiindca industrie IT au doar citeva orase printre care Timisoara. Din scutirea pe impozit ar beneficia doar orasele unde este industrie IT raminind mai multi bani in buzunarul lor, deci ar exista beneficii in acele orase: Cluj, Timisoara, Iasi si Bucuresti. Restul tarii nu au beneficii din scutirei ci ar beneficia din impozitare.
    Nimeni nu a demonstrat cu cifre cit se va cistiga si cit se va pierde din asta. Numai vorbe.
    Azi-miine o sa se spuna ca sunt bune si pensiile speciale.
    Pai ori respectam niste principii ori nu mai respectam nimic. Toata lumea trebuie sa plateasca impozit si pensia se ia dupa contributivitate. Punct.
    La noi politica se face fara doctrine bazate dupa principii si totul e populism.

  3. In principiu sunt de acord cu Orban, toti trebuie sa platim impozit, din punct de vedere politic insa a facut o gafa uriasa. Pai asta il paste grija pe Orban, ca niste oameni muncitori si cinstiti nu platesc impozite? Aste e prioritatea lui? Sa rezolve alte nedreptati flagrante, pensiile speciale de exemplu, si abia apoi sa se lege de o categorie profesionala foarte importanta pentru Romania si care l-a votat masiv. Exista un motiv pentru care IT-istii nu platesc impozite, se incearca cu disperare tinerea IT-istilor in tara. Oricum multi pleaca, dar daca se trece si la impozitarea lor nu mai ramane nimeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -