DOCUMENTE. Românii din Diaspora s-au bătut „ca la Rovine” pentru votul lor . Au fost scene de groază, din cauza unui guvern iresponsabil

1
1170
Doar un guvern criminal își bate joc de cetățenii care vor să voteze!

Organizarea catastrofală a alegerilor de către Guvernul PSD-ALDE și decizia criminală a Biroului Electoral Central (BEC) de a nu prelungi votarea după ora 21.00, nici măcar pentru alegătorii aflați în secția de votare, le-au creat o frustrare imensă românilor din Diaspora, a căror furie i-a pus în pericol pe membrii secțiilor de votare.

Complet iresponsabilă a fost închiderea tabletelor din sistemul SMPV, în toate secțiile de votare, la 21.25-21.30. Din acel moment, n-au mai putut vota nici măcar cetățenii aflați în secțiile de votare. A fost decizia care a pus gaz pe foc.

Patru informări transmise de ambasadorii și consulii României din Cipru, Danemarca, Luxemburg și Italia către centrala Ministerului de Externe, Președinție și Cancelaria primului-ministru, la două zile după votul din 26 mai, au fost „interceptate” de G4Media.ro.

Diplomații atrag atenție că refuzul Guvernului și al BEC de a prelungi votul după ora 21.00 a generat tensiuni majore, care „au pus în pericol intergritatea fizică” a oamenilor din ambasade și din secțiile de vot. Oprirea votării la ora 21.00 a reprezentat un moment critic: „au început să forțeze intrarea, năvălind în secție și amenințând membrii comisiei că nu vor fi lăsați să iasă vii de acolo” sau „un moment nu critic, ci de-a dreptul îngrozitor pentru membrii birourilor de votare”.

Concluziile celor patru informări

 • Numărul cetățenilor care au venit să voteze a fost mult peste europarlamentarele din 2014 sau parlamentarele din 2016.
 • Numeroși ambasadori și consuli au cerut prelungirea programului de votare peste ora 21.00, dar solicitarea a fost respinsă de BEC.
 • Cu toate acestea, s-a permis  intrarea în curtea ambasadei/consulatului a oamenilor care așteptau la coadă deja de 3-4 ore.
 • Închiderea sistemului de comunicare pe tabletă după ora 21.00 a generat tensiuni, cei aflati deja în curțile sau în clădirile ambasadelor au început să se manifeste violent față de personalul din secțiile de vot.

Pasaje relevante din informările diplomaților

Informare oficială despre situația din Nicosia și Limassol (Cipru)

 • „La Nicosia, din păcate, la orele 21.30 sistemul de comunicare electronică pe tableta și sistemul SMPV au fost întrerupte. În ciuda telefoanelor date în Centrala MAE și la STS de către șeful secției de votare de la Nicosia și de către șeful de misiune, nu s-a acceptat redeschiderea sistemului.”
 • „Misiunea noastră are un gard din bare de fier forjat de aproximativ 1,20 metri (care poate fi sărit cu ușurință) și tot parterul din pereți de sticlă groasă securizată (inclusiv ușile de la intrarea principală). După ce am închis ușile de la intrarea principală, aceștia au început să lovească cu pumnii și picioarele și să forțeze deschiderea sau spargerea acestora, proferând înjurături și amenințări (există și înregistrări video ale momentelor de groază prin care am trecut).”
 • „Trei bărbați, membri ai comisiei de vot, împreună cu șefa misiunii, au susținut ușile din interior, împiedicând spargerea acestora. În situația dată, am telefonat la Poliție, care a trimis un echipaj de urgență (în aproximativ 5-7 minute). Când a ajuns Poliția, tensiunea era la paroxism și ușile Ambasadei aproape de a ceda. Mulțimea urla și profera amenințări la adresa noastră. Dacă ar fi intrat, probabil că ne-ar fi bătut măr pe toți sau chiar mai rău.”
 • „O situație similară a fost înregistrată la Limassol. La ora 21.00, situația a scăpat de sub control. Au început să forțeze intrarea, năvălind în secție și amenințând membrii comisiei ca nu vor fi lăsați să iasă vii de acolo. Până la sorirea poliției, timp de 5-7 minute, s-au trăit momente de groază, atât de către membrii comisiei, cât și de către oamenii surprinși înăuntru cu copii și care se aflau în imposibilitatea de a ieși din secție.”
 • „Considerăm că situația creată prin refuzul factorilor de decizie din țară, de a permite continuarea procesului de vot pentru cei prezenți in incinta secțiilor de votare, a pus într-un grav pericol atât integritatea corporală a membrilor Ambasadei și observatorilor din secțiile de votare, cât și integritatea Ambasadei.”
 • „Această experiență, extrem de dificilă pentru toată lumea, se putea încheia tragic.”
 • „Vreme de aproape 24 de ore (până la închiderea procesului de vot, numărarea voturilor și redactarea proceselor-verbale), membrii secțiilor de votare de la Nicosia, Limassol și Pafos nu au mâncat aproape nimic, abia reușind să bea apă.

Informare oficială despre situația din Luxemburg

 • „Principala dificultate a rezidat în faptul că prezenţa la vot a fost cu mult peste aşteptări şi estimări. Nu cetăţenii români rezidenţi în Luxemburg au aglomerat procesul de vot, ci cetăţenii români veniţi din zonele limitrofe, din Franţa, Belgia şi, îndeosebi, Germania. Ambasada a preconizat că printre alegători vor fi şi români din aceste ţări, însă fenomenul a luat proporţii nebănuite şi a depăşit de departe orice predicţie.”
 • „Din discuţiile cu cetăţenii care aşteptau la rând, am aflat că cei mai mulţi dintre aceștia au venit din Germania, chiar de la distanţe impresionante («S-au terminat buletinele de vot unde am fost, în Germania, şi am venit la Luxemburg»).”
 • „A existat chiar o mobilizare a șoferilor de TIR, care au venit să voteze în Luxemburg («Sunt parcările pline de TIR-işti care au venit să voteze»). Au sosit şi autocare cu oameni veniţi la vot, tot din Germania. Pe o rază de 200 km în jurul Luxemburgului nu a existat nicio altă secţie de votare, cea din Luxemburg rămânând singura opţiune pentru românii din regiune.”
 • „Oamenii au fost nevoiți să aştepte în rând chiar şi 7 ore ca să voteze, iar cei care au sosit după orele 14.00 nu au mai reuşit, din păcate, să îşi exercite dreptul de vot până la orele 21.00.
 • Pe măsură ce timpul a înaintat, au început să apară situaţii tot mai tensionate, din cauza timpilor foarte mari de aşteptare, din cauza celor care veneau cu copii mici şi reclamau intrarea în faţă, peste rând (au fost lansate şi acuzaţii conform cărora anumite persoane au «împrumutat» copii, pentru a evita statul la rând), etc.”
 • „Membrii Ambasadei au fost jigniţi în mod repetat, acuzaţi că obstrucţionează procesul de vot şi că «sunt de la PSD», calificaţi ca «incompetenţi» şi «jigodii», deşi absolut toate persoanele implicate în organizarea alegerilor au depus eforturi supraomeneşti pentru a se asigura că votează cât mai multe persoane.”
 • „La ora 20.25, preşedintele secţiei de votare a ieşit pe terasa de deasupra intrării în ambasadă, însoţit de un poliţist, le-a arătat şi citit cetăţenilor decizia BEC şi a încercat să le spună că, în aceste condiții, programul secţiei de votare se va închide la ora 21.00. Cei de afară au început să huiduie, să scandeze «Hoţii!» şi «Vrem să votăm!», să se înghesuie pentru a forța intrarea în Ambasadă, iar unii chiar au aruncat cu sticle de apă/suc către preşedinte.”
 • „Circa 300-400 de alegători nu au putut să îşi mai exercite dreptul de vot.”
 • „Alegătorii au pus egal între stat, pe care îl consideră opresor, şi membrii Ambasadei (care şi-au făcut însă pe deplin datoria!), ceea ce ne vulnerabilizează într-un mod iremediabil imaginea, poziţia şi relaţia cu comunitatea românească. Atât paginile de Google şi Facebook ale Ambasadei, cât şi grupurile de discuţii ale cetăţenilor din Marea Regiune, au fost inundate de comentarii negative, maliţioase și ofensatoare la adresa Ambasadei şi a echipei sale. Toate eforturile Ambasadei, toate lucrurile bune obţinute în decursul ultimilor doi ani și jumătate, toate proiectele concretizate în folosul comunităţii de români au fost anulate în ziua de 26 mai 2019.”

Informare oficială despre situația din Copenhaga (Danemarca)

 • „Înaintea orei 21.00, am luat decizia, pe propria răspundere și cu ceilalți președinți de secții, să permit accesul a aproximativ 300 de persoane în incinta Ambasadei, alți 200 în incinta secției de votare de la Aalborg și 100 la secția de votare Aarhus. Aceștia erau dispuși să mai aștepte oricât pentru a-și putea exercita dreptul la vot.”
 • „La 21.30 a fost întreruptă funcționarea sistemului SIMPV. Am avut discuții multiple cu Biroul Electoral pentru Străinătate care, în final, a indicat că procesul electoral este finalizat, iar cei prezenți, chiar și în incinta Ambasadei, nu mai pot să fie înregistrați în SIMPV.”
 • „Începând cu ora 19.00, în convorbirile cu Biroul Electoral pentru Străinătate, am menționat că exist riscul escaladării tensiunilor (gesturi violente la adresa membrilor comisiei, injurii tot mai pronunțate și vehemente etc.), fiind încurajați să solicităm sprijinul poliției locale (ceea ce am făcut pentru toate secțiile de votare).”
 • „În încercarea de a detensiona situația, m-am aflat în mijlocul cetățenilor care așteptau să voteze de 7-8 ore la secția de votare de la Copenhaga. Dacă în mare parte a zilei aceștia au fost pașnici și răbdători, la finalul zilei au fost extrem de nemulțumiți și scandau diverse lozinci (injurii greu de reprodus, lozinci antiguvernamentale), lovituri în ușile Ambasadei etc. Apreciez că organizarea secției de votare la Ambasadă a înverșunat cetățenii mai mult decât în cazul celorlalte secții de votare, organizate în locații «neutre».”

Informare oficială despre situația din Trieste (Italia)

 • „La ora 20.55 (aproximativ), la secțiile de votare din orașele Vicenza, Pordenone, Padova, Verona, Treviso au fost introduși/au intrat în sală (sub o presiune infernală) sute de alegători pentru a putea vota imediat după orele 21.00. În mod inexplicabil, tabletele nu au mai putut fi utilizate începând cu orele 21.25 (aproximativ). Comunicarea acestui aspect votanților a reprezentat un moment nu critic, ci de-a dreptul îngrozitor pentru membrii birourilor de votare. Menționez amenințări, injurii, bruscări proferate la adresa colegilor din secțiile Vicenza, Padova, Verona, Pordenone și Valeggio sul Mincio.”
 • „Oprirea sistemului de funcționare a tabletelor a fost momentul maxim al iritării cetățenilor și al amenințării integrității fizice a membrilor secțiilor de votare.”
 • „Președintele și membrii secției din Valeggio sul Mincio s-au confruntat cu amenințări verbale și fizice, mergând practic până la sechestru. În calitate de șef de misiune, ce înțeleg să port întreaga răspundere, am solicitat imperativ forțelor de ordine apărarea în exclusivitate a integrității fizice a membrilor secțiilor de votare din Pordenone, Vicenza, Verona, Padova, Treviso și Valeggio sul Mincio.”
 • „Luând în considerare agresivitatea la scară largă a multor votanți față de membrii birourilor electorale, trebuie să ne întrebăm, în mod onest, dacă nu cumva prezența personalului MAE în secția de votare a fost și va fi mereu considerată ca o încercare de control a votului, acesta fiind asimilat întotdeauna ca reprezentant al administrației centrale, al «puterii», oricare ar fi aceasta.”

Conținutul integral al documentelor îl puteți citi pe G4Media.ro.

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Șoc la Antena 3: Dragoș Pîslaru (USR-PLUS) i-a cerut lui Gâdea să nu mai manipuleze. Rezultatul: Gâdea a mai livrat un fake-news, încercând să scape de alt fake-news!

Prima decizie după cele trei șocuri Gâdea – USR/PLUS: deputatul Stelian Ion refuză să mai meargă la Antena 3

* Cei de la USR-PLUS s-au lămurit cu Gâdea. Pîslaru: „A fost o greșeală. Nu vom mai accepta alte invitații în aceste condiții”

Răspunsul lui Dan Barna pentru cei care l-au acuzat că a fost la Antena 3

Dan Barna la Antena 3. O isterie gratuită

Acuzații grave. Poliția lui Carmen Dan a încălcat procedurile la arestarea lui Dragnea, creându-i un regim privilegiat

PNL l-a băgat „la penal” pe Meleșcanu, pentru batjocorirea diasporei la votul din 26 mai

Încă o cacealma: Pandele candidează la prezidențiale! Poate revine și Firea, ca să candideze toată familia

Capra râioasă ține coada pe sus. Tăriceanu retrage ALDE România din ALDE Europa. Oricum, urma să fie exclus

Iohannis dă de pământ cu călăii Diasporei. „Corlăţean nu va fi ministru la nimic!”. Dar Intotero, Meleşcanu şi Carmen Dan?

Păzea! Carmen Dan la DNA. Începe decontul fărădelegilor?

Ambasadorul diasporei umilite din Londra, Dan Mihalache, și-a serbat ziua de naștere alături de doi „călăi” ai diasporei: jandarmul-șef Sindile și PSD-istul Corlățean!

Rezultatele finale: PNL – 27,00, PSD – 22,51%, USR-PLUS – 22,36%. Doar 13.650 de voturi între PSD și USR-PLUS

Cea mai mare prezență la vot din istoria diasporei române: 381.121 de voturi, cu 2.005 mai multe decât în 2014

În diaspora, PSD a luat marja de eroare: 2,41%! Mai puțin chiar și decât un independent neeligibil!

Încă un impostor în tabăra PSD. Senatorul Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii, și-a plagiat teza de doctorat

Ce tupeu! Meleșcanu zice că vinovat pentru cozile din diaspora e Klaus Iohannis, pentru că a vrut referendum!

Aplauzele Angelei Merkel. Klaus Iohannis, ovaționat de liderii PPE pentru „succesul referendumului pentru statul de drept”

Marș la pușcărie, nimicule!

Cele patru asasine de la Înalta Curte

1 COMENTARIU

 1. Este a doua oara cand se inatmpla asta, si la fel ca data trecuta vinovaii nu vor pati nimic, nici melescanu si nici celalalt, corlatean, care se vrea, cu mult tupeu, din nou ministru, dupa ce au distrus votul pentru presedintie nu au platit pentru mizeria facuta acum 4 ani! Dar eu sper ca odata si odata tot vor veni unii care ii vor face sa plateasca pe ticalosii care isi bat joc de votul romanilor!! LA PUSCARIE PE VIATA,TOTI!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.